Politikai nenori dėl euro įvedimo keisti Konstitucijos

Ruošiantis euro įvedimui, parlamentinės Konstitucijos komisijos nariai greičiausiai siūlys labai nekeisti Konstitucijos, nors to yra paprašęs Lietuvos bankas.

Politikų manymu, pakanka iš Pagrindinio šalies įstatymo išbraukti vieną žodelį, nors Seimas prašomas pakeisti visą straipsnį, kuriame reglamentuojama pinigų emisijos teisė.

Pasak komisijos pirmininko Rimanto Smetonos, parlamentarai linkę nepritarti Lietuvos banko parengtam pataisos projektui. Prieš priimdami galutinį sprendimą komisijos nariai ketina kitą savaitę išklausyti Lietuvos banko atstovų argumentus, kodėl būtina keisti visą Konstitucijos straipsnį ir kokios galimos pasekmės, jei jis nebus pakeistas.

Pagal projektą Konstitucijoje turėtų būtų nurodyta, kad Lietuvos bankas, laikydamasis Europos Sąjungos (ES) reikalavimų, turi teisę išleisti pinigus.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad „pinigų emisijos teisę turi tik Lietuvos bankas”. Kaip Eltai teigė R. Smetona, komisija greičiausiai siūlys tik nedidelę pataisą – iš šio sakinio išbraukti žodelį „tik”.

„Komisija mano, kad priminimas apie ES reikalavimų laikymąsi nereikalingas, nes tuomet jį reikėtų įrašyti į kiekvieną straipsnį. Be to, yra priimtas konstitucinis įstatymas, kad ES teisė turi viršenybę prieš nacionalinę teisę”, – sakė komisijos vadovas.

Pakeisti Konstituciją yra nurodęs Europos centrinis bankas, mat esą ji neatitinka šios institucijos statuto.

Mūsų šalis kartu su Estija ir Slovėnija tikisi įsivesti eurą pirmosios iš ES naujokių – 2007 metų sausio 1 dieną. Bendra ES valiuta šiuo metu cirkuliuoja 12 iš 25 bloko šalių.
2005-09-06 16:20

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.