„Spirit” fotografuoja Marsą

Marsaeigis „Spirit” pakilo į Husbando kalvos viršūnę ir iš ten perdavė į Žemę pirmąsias nuotraukas, praneša Space.com. Aparatas yra 82 metrų aukštyje virš aplinkinės lygumos ir 106 metrais aukščiau taško, kuriame jis pirmą kartą palietė Marso paviršių. Nufotografuota panorama leis Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) specialistams planuoti aparato judėjimą keletui mėnesių.

„Įkopimas į kalvos viršūnę buvo būtinas, kad tęstųsi tyrimai. Kaskart, kai „Spirit” kildavo vis aukščiau, jis aptikdavo naujus mineralus. Be to, šis aparatas elgiasi taip, kaip jo vietoje darytų kiekvienas geologas: randa patogią vietą, kad ten pasirinktų tolesnį maršrutą”, – teigia vienas iš projekto koordinatorių Steve’as Squyresas. Kartu su fotosesija aparatas atliks spektrinę mineralų analizę, kad būtų nustatyta jų cheminė sudėtis ir vandens vaidmuo jiems formuojantis.

82 metrų aukščio kalva pavadinta žuvusio kosminio laivo „Columbia” vado Ricko Husbando garbei. Kartu su šešiomis kitomis kalvomis Husbando kalva sudaro vadinamąjį Kolumbijos kalvyną. Visi šie objektai yra dideliame Gusevo krateryje, kuriame 2004 metų sausio 3 dieną nusileido marsaeigis „Spirit”. Per 20 mėnesių jis įveikė beveik 5 kilometrų ilgio atstumą.

Aparatas „Opportunity”, paleistas į Marsą vėliau ir nusileidęs kitoje vietoje, įveikė didesnį kelią, tačiau dėl techninių problemų jis yra pusiau avarinės būklės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.