Pietvakarių Japoniją niokoja taifūnas „Nabi”

Pirmadienį Pietvakarių Japoniją užgriuvus galingam taifūnui, krantą pasiekė devynių metrų aukščio bangos, nutrauktas elektros energijos tiekimas, paralyžiuotas eismas, sustojo naftos perdirbimo įmonių veikla.

Pietų Korėjos meteorologai taip pat perspėjo apie potvynių pavojų. Jo su nerimu laukia ir Rytų Kinija, kadangi praėjusią savaitę šį regioną nusiaubusi kita audra pražudė mažiausiai 84 žmones.

12 val. Lietuvos laiku „Nabi” buvo 150 kilometrų į pietvakarius nuo mažos Japonijos Jakusimo salos. Taifūno centre vėjo gūsiai siekia 160 kilometrų per valandą, tačiau, praslinkusi pro vėsesnius vandenis, audra kiek susilpnėjo.

„Tropical Storm Risk” interneto svetainėje „Nabi” klasifikuota kaip ketvirtos kategorijos audra penkiabalėje skalėje – taip pat kaip ir uraganas „Katrina”, praėjusią savaitę nusiaubęs Meksikos įlankos pakrantes. Tačiau vėliau pirmadienį ji sumažino audros galią iki trečiosios kategorijos.

Taifūnas, kurio pavadinimas korėjiečių kalba reiškia „drugelis”, slenka 15 kilometrų per valandą greičiu šiaurės, šiaurės-vakarų kryptimi, artėdama prie tankiai gyvenamos Kiušiu salos.

Meteorologijos valdyba mano, kad „Nabi” per artimiausias 24 valandas pasuks į rytus ir praslinks virš Japonijos bei pietinių ir rytinių Pietų Korėjos regionų.

Televizijos reportažuose matomos milžiniškų bangų niokojamos Amami Ošimos salos. Nacionalinio transliuotojo NHK teigimu, jos siekė iki devynių metrų aukščio.

Policija pranešė, kad prie Kiušiu salos artėjant audrai, čia sužeisti mažiausiai keturi žmonės.

Japonijos vyriausybės atstovas spaudai Hirojukis Hosoda (Hiroyuki Hosoda) informavo, kad šalies kariuomenė, policija, ugniagesiai ir pajūrio apsauga yra pasirengę gelbėjimo darbams.

Pirmadienį atšaukti šimtai skrydžių į Kiušiu salą ir iš jos. Pietinėje salos dalyje taip pat nutrauktas traukinių eismas, uždaryti greitkeliai. Kiušiu saloje elektros neturi beveik 20 tūkst. namų ūkių.

Pietų Korėjoje dėl stipraus vėjo atšaukta maždaug 20 vidaus skrydžių į pietinius miestus. Anot šalies meteorologų, stipriausią smūgį šaliai taifūnas turėtų smogti antradienio popietę,

Taifūnas „Nabi” jau sukėlė liūtis Tokijyje, kur sekmadienį kai kuriuose rajonuose per valandą iškrito daugiau kaip 110 milimetrų kritulių. Policija pranešė, kad netoli nuo Japonijos sostinės žuvo du žmonės: vienas nuskendo, o į kitą pataikė žaibas. Tūkstančiai namų Tokijyje ir jo apylinkėse liko be elektros energijos. Uždaryta dalis greitkelių, paralyžiuotas traukinių eismas.

Dėl taifūno kai kur darbą pirmadienį sustabdė ir Japonijos naftos perdirbimo kompanijos.
2005-09-05 16:30

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.