D.Murray: „Mėgstu gynybą suderinti su puolimu”

Klaipėdos „Neptūno” klubas naują sezoną pasitinka smarkiai pasikeitęs. Į uostamiesčio komandą atvyksta trys nauji legionieriui, ekipą papildys nauji Lietuvoje rungtyniavę krepšininkai, o vyriausiojo trenerio pareigos pirmąkart patikėtos užsieniečiui – 41 metų JAV piliečiui Deanui Murray, kuris su klubu pasirašė vienerių metu sutartį.

Praėjusią savaitę į Lietuvą atvykęs strategas dalyvavo žaidėjų atrankoje. Iš daugiau nei dešimties kandidatų D.Murray turėjo atrinkti tik labiausiai tinkančius krepšininkus. Trenerio iniciatyva rugsėjo viduryje „Neptūną” papildys trys legionieriai.

Strategas Klaipėdoje atsiduria ne pirmą kartą. 2002-2003 metų sezone D.Murray dirbo vyriausiojo trenerio Grigorijaus Pancerovo asistentu ir daugiausiai dėmesio skyrė treniruotėms su aukštaūgiais.

D.Murray yra dirbęs NBA besivystymo (NBDL) bei studentų (NCAA) lygose. Praėjusį sezoną būdamas „Columbus Riverdragons” ekipos vyriausiojo trenerio asistentu tapo NBDL reguliariojo sezono nugalėtoju, o po įtemptos finalo serijos turėjo tenkintis sidabro medaliais.

„Neptūno” vyriausiojo trenerio poste D.Murray pakeis Robertą Kuncaitį, kuris priėmė Vilniaus „Lietuvos ryto” pasiūlymą dirbti trenerio asistentu. Naujasis uostamiesčio komandos vadovas apie kito sezono planus sutiko papasakoti „Sporto” žurnalistui.

– Į „Neptūną” atvykstate antrą kartą. Kaip gavote pasiūlymą?

– Su klubo vadovais esame pažįstami. Jie susisiekė su manimi birželio mėnesį ir nupasakojo situaciją klube. Paklausė ar norėčiau tapti pagrindiniu komandos treneriu. Ilgai negalvojęs sutikau ir po to beliko suderinti kontrakto detales. Žinojau kur važiuoju, nes Klaipėdoje jau gyvenau prieš kelis metus.

Su „Neptūnu” mane siejo geri prisiminimai ir tai buvo svarus argumentas atvykti dar kartą. Be to, tapti vyriausiuoju treneriu buvo tarsi naujas išbandymas mano karjeroje. Žinojau, kad komanda turėtų būti nebloga ir jei stengsimės iš visų jėgų, miesto žmonės palaikys mus.

– Kokią nuomonę palieka dabartinė komanda?

– Praėjusią savaitę vyko žaidėjų atranka į pagrindinę komandos sudėtį. Net nesu matęs visų krepšininkų, pažįstu vos keletą, kuriuos pamenu dar nuo to laiko, kai dirbau komandoje pirmą kartą. Be to, žinau amerikiečius, kurie prisijungs prie ekipos rugsėjo viduryje. Šiuo metu dar labai sunku spręsti apie ekipą ir kokio pajėgumo ji bus, tačiau manau, kad pavyks suburti pajėgią komandą.

– Žaidėjų atranka Lietuvos komandoje vyksta bene pirmą kartą. Ar tai jūsų idėja?

– Kai atvykau į Lietuvą, klubas jau turėjo sukvietęs žaidėjus atrankai. Treniruočių stovykla, kuriai vadovavau, prasidėjo pirmadienį, o atrankoje dalyvaujantys žaidėjai treniruojasi nuo anksčiau. Klubas parinko krepšininkus atrankai, tačiau kurie žaidėjai papildys pagrindinę ekipos sudėtį nuspręsiu pats.

Manau, kad rengti atrankos stovyklą yra gera mintis. Jungtinėse Amerikos Valstijose panašios stovyklos yra viena iš pasirengimo sezonui dalių. Į peržiūras atvyksta šešiolika žaidėjų ir tik dešimt patenka į pagrindinę sudėtį. Manyčiau, kad kuo didesnė konkurencija susidaro tarp žaidėjų, tuo yra geriau.

– Ar žinote, kokius uždavinius ekipai kelia komandos vadovybė?

– Be abejo, norime laimėti kiek įmanoma daugiau rungtynių ir pabaigti reguliarųjį sezoną kuo aukštesne vieta turnyrinėje lentelėje. Žinome apie tokius Lietuvos krepšinio grandus kaip „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas”, tačiau mūsų ekipa bus pasiruošusi žaisti ir prieš šias komandas. Norėčiau, kad mano treniruojama komanda taptų geriausia gynybine ekipa.

Kiekvieno sezono pradžioje visų ekipų treneriai norėtų, jog jų komanda būtų pirmenybių lyderė. Jeigu išėję į aikštelę negalvosime apie pergalę, nesugebėsime jos pasiekti. Stengsimės pasirodyti kiek įmanoma geriau, tačiau kaip minėjau, „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas” yra ne tik geriausios Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų komandos, bet ir vienos stipriausių Europos ekipų. (Ar tai reiškia, kad pretenduojate į trečią vietą? – red.past.) Tikiu, kad galime būti pirmoje vietoje, tačiau jeigu būti kiek įmanoma aukštesnėje pozicijoje reiškia būti tretiems, stengsimės, kad taip ir įvyktų.

– Minėjote, kad norite suburti stiprią gynybinę komandą. Ar labiausiai mėgstate gynybinį krepšinį?

– Mėgstu gynybinį krepšinį suderinti su puolimu. Praėjusį sezoną NBDL ekipa, kurioje dirbau tapo reguliaraus sezono nugalėtoja ir buvo pripažinta mažiausiai taškų į savo krepšį praleidžiančia komanda. Ir nepaisant puikios gynybos, sugebėdavome gerai atakuoti, pelnydavome nemažai taškų. Žinau, kad sirgaliams labiau patinka stebėti gražų puolimą, tačiau jeigu gerai besigindama komanda iškovos pergalių, jie turėtų būti ne mažiau laimingi.

– Ateinantį sezoną komandoje žais 3 amerikiečiai, ar nebijote, kad jie nepritaps?

– Pažįstu atvykstančius krepšininkus ir manau, kad dėl to nekils problemų. Pasirinkti žaidėjai yra ne tik geri žaidėjai, tačiau ir nuostabūs žmonės. Tikiuosi, kad klubo vadovybė, žaidėjai, sirgaliai ir miestiečiai ne tik gražiai sutiks ekipos naujokus, bet ir bus patenkinti jų pasirodymais aikštelėje.

– Tačiau atvykstantys legionieriai tikriausiai labiau mėgsta atakuoti nei gintis?

– Atvykstantys amerikiečiai yra gerai puolantys žaidėjai, be abejo turime gerų puolėjų ir lietuvių tarpe. Vis dėlto, manau, kad legionieriai sustiprins ne tik puolimo, bet ir gynybos grandį, nes rinkdamasis juos galvojau apie tai.

– Ar nemanote, kad amerikiečiai stengsis būti ekipos lyderiais ir galbūt konkuruos tarpusavyje?

– Tikiuosi, kad mūsų komanda taps tikra komanda. Manau, jog tapti ekipos lyderiais galės tiek Lietuvos žaidėjai, tiek legionieriai. Vienas iš pagrindinių mano uždavinių yra iš skirtingų žaidėjų padaryti komandą, kuri turėtų vieną bendrą tikslą – pergalę. Kas bus ekipos lyderis ir ar tai bus legionierius, ar vietinis krepšininkas tikrai nėra taip svarbu.

– Kaip vertintumėte Lietuvos krepšininkus?

– Geriausias Lietuvos žaidėjas, kurį esu kada nors matęs – Arvydas Sabonis (juokiasi). Kalbant apie „Neptūno” lietuvius, galėčiau išskirti Vaidotą Pridotką ir Mantą Ruikį, kuriuos pamenu dar nuo anksčiau. Gaila, kad Mantas išvyko į Slovėniją, tačiau jo vieta neliks tuščia. Manau, kad visi ekipos žaidėjai bus geri krepšininkai, tačiau kol kas man labai sunku prisiminti kiekvieno pavardę.

– Lietuvoje esate ne pirmą kartą. Ką galite pasakyti apie šalį?

– Vienas pagrindinių dalykų kodėl grįžau į Lietuvą buvo tai, kad man čia patinka. JAV nedaug žmonių žino apie Lietuvą, tačiau aš jaučiuosi gerai ir žmonės Lietuvoje labai malonūs. Be to, susilaukiu nemažai dėmesio iš spaudos atstovų, televizijos, o tai daro mano darbą malonesniu.

– Ar esate patenkintas visomis klubo suteiktomis sąlygomis?

– Neturiu šeimos, todėl į Lietuvą atvykau vienas. Dar tuo metu kai tik prasidėjo derybos su ekipa, išsakiau savo poreikius ir jei esu čia, vadinasi visos sąlygos buvo suderintos dar prieš atvykstant. Viskas yra gerai, esu patenkintas man suteiktomis galimybėmis bei sąlygomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.