Prie vairo – narkomanai

Jie nejaučia baimės

Kelių policininkai neslepia – vis daugiau eismo nelaimių kyla dėl narkotikus vartojančių vairuotojų.

Tokie apspangę pažeidėjai – vienas didžiausių Eismo priežiūros tarnybos rūpesčių.

Mat prie vairo sėdančių narkotikais apsvaigusių vairuotojų neišduoda joks kvapas, o ir tradicinis alokoholio tikrintuvas čia nebepadeda. Tad jokių galimybių kelyje patikrinti narkomanų paprasčiausiai nėra.

Todėl pareigūnai įtartinus vairuotojus privalo nustatyti kone plika akimi. Jei kyla pagrįstų įtarimų, vairuotojai gabenami į Priklausomybės ligų centrą.

„Tai žmonės, kurie prie vairo nejaučia greičio. Narkomanai neturi ir baimės pojūčio. Jiems realybė atrodo kitaip. Blogiausia, kad taip elgdamiesi jie kelia pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams”, – aiškino sostinės Eismo priežiūros tarnybos skyriaus viršininkas Egidijus Tučys.

„Toyota” rėžėsi į „Mazda”

Kaip pavyzdį, pareigūnai pateikė nelabai seniai įvykusią avariją Kaune.

Tąkart narkotikų vartojusio vairuotojo automobilis pridarė rūpesčių pačiame miesto centre, Trakų gatvėje.

Apsvaigusio jaunuolio vairuojamas sportiškas „Toyota Celica” išlėkė į priešpriešinio eismo juostą ir rėžėsi į kelkraštyje stovėjusį automobilį „Mazda 323”.

Vienas pažeidėjo automobilyje važiavęs jaunuolis paspruko, likusius du ištraukė policijos pareigūnai.

Susidūrimo metu beveik nenukentėję kauniečiai sunkiai galėjo bendrauti, o vairuotojas tikino pirmą kartą išbandęs kvaišalus. Abu jie buvo nuvežti į ligoninę. Automobilio salone mėtėsi gausybė švirkštų, kuriais narkotinės medžiagos buvo leidžiamos į veną.

„Nenoriu į tualetą”

„Dėl narkomanų vairuotojų kyla daug rūpesčių. Pradedant jau tuo, kad pareigūnai privalo moti ranka į tiesioginį savo darbą ir vežti tikrinti vairuotoją. Toks tyrimas yra brangus – iš policijos biudžeto medikams tenka sumokėti po 30–40 litų. Be to, ar žmogus vartojo narkotikų, rodo tik vienintelis tyrimas – šlapimo.

Nuveža pareigūnai tokį vairuotoją į Priklausomybės ligų centrą, o jis sako: „Aš nenoriu į tualetą”. Ir ką tu jam?! Ogi nieko! Todėl sėdi pareigūnai ir laukia, kol šis gamtinius reikalus tyrimams teiksis atlikti. Valandą, dvi. Kartais ir daugiau. Tokia, deja, yra realybė. O palikti jo ir išvažiuoti policininkai negali – jie privalo gauti medikų pažymą”, – „Ekstra žinioms” toliau apie pareigūnų vargus pasakojo E.Tučys.

Jei pareigūnų įtarimai pasitvirtina, tada nuo kvaišalų apsvaigusiems vairuotojams gresia bauda nuo 3 iki 5 tūkstančių litų.

Tačiau medicininių žinių neturintys policininkai gali ir apsirikti. Galbūt žmogus iš tiesų niekuo dėtas ir narkotikų jis nevartoja.

„Tokiu atveju vairuotojas ims ir suraitys skundą kad ir į Seimą – neva pareigūnai įgaliojimus viršijo ir jo teises pažeidė. Niuansų čia labai daug. Tačiau faktas tik vienas – situacija tikrai labai prasta”, – pripažįsta E.Tučys.

„Einam į šoną, pasisiosi”

Buvo pasigirdę siūlymų, kad policininkams būtų išdalyti specialūs testai, kuriais jie patys galėtų atlikti šlapimo tyrimus ir išsiaiškinti – vartojo vairuotojas kvaišalus ar ne.

Tačiau viskas baigėsi tik pasvarstymais. Mat situacija būtų gana kurioziška.

„Įsivaizduokim, kad pareigūnai privalėtų vežiotis ir kokią nors širmą. Tada kelyje sustabdę vairuotoją, tą širmą pastatytų ir palieptų šiam šlapintis.

Bet juk pareigūnai primygtinai negali reikalauti, kad viešoje vietoje vairuotojas atliktų gamtinius reikalus, jei to nesutinka padaryti geranoriškai”, – komentavo E.Tučys.

Patikrino 5 tūkstančius

„Aš puikiai žinau, kad neturintis medicininių žinių policininkas narkomaną atskiria sunkiai. Ir tai nieko keista. Juk be tyrimų, ar žmogus narkomanas, negali pasakyti net medikas.

Mat požymiai yra labai įvairūs, jie priklauso ir nuo narkotikų rūšių. Tarkim, gali būti išsiplėtę arba susitraukę vyzdžiai, sutrikusi koordinacija, nuovargis, nesiorientavimas aplinkoje”, – „Ekstra žinioms” pasakojo sostinės Priklausomybės ligų centro gydytojas Algis Mižutavičius.

Medikas patvirtino, kad kol kas vienintelis būdas nustatyti, ar žmogus vartojo narkotikus, – šlapimo tyrimas. Vien per šiuos metus medikai jau patikrino apie 5 tūkst. įtariamųjų. Vieni buvo sulaikyti prie vairo, kiti atvežti po specialių policijos reidų. „Problema išties rimta. Nuo narkotikų apsvaigęs žmogus negali vairuoti, tačiau jie tai daro. Galimybės juos tikrinti šiandien, deja, ribotos”, – skundėsi gydytojas A.Mižutavičius.

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.