Prie lentos – lyg ant podiumo

Uostamiesčio pedagogai nenorėtų į darbą eiti su uniformomis.

Klaipėdos mokyklose vargu ar atrastum mokytoją, kuri visą savaitę į pamokas ateina dėvėdama tą patį kostiumėlį. Rūpintis savo išvaizda pedagogai išmoko. Kai kuriose mokyklose mokiniai netgi organizuoja stilingiausiai besirengiančių mokytojų rinkimus. Tačiau mokyklų vadovams vis dar tenka kai kuriems priminti, kad kelnės negali būti pernelyg aptemptos, o sijonėlis – per trumpas.

Be tautinių sijonų

Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai pernai išrinko stilingiausius mokytojus ir įteikė jiems „Auksinės bulvės” apdovanojimus. Vokiečių kalbos mokytoja Nijolė Zajauskienė, pernai tapusi stilingiausia, tikino, kad vaikų pripažinimas ją nustebino.

„Galbūt vaikų apsisprendimą lėmė tai, kad dažnai dėviu sijonus – mano kojos gražios, todėl šį savo pranašumą išnaudoju. Be to, mėgstu ryškias spalvas ir visada įsigyju keletą madingiausių spalvų daiktų”, – sakė N.Zajauskienė.

Mokytoja neslėpė, kad pavarto madų žurnalus, stengiasi apeiti parduotuves. Retkarčiais drabužiams ji išleidžia ir 500 litų per mėnesį, tačiau iš 1 tūkst. 100 litų atlyginimo dažnai išlaidauti negali.

N.Zajauskienė tikino, kad aktorės Kristinos Kazlauskaitės per „Dviračio žynias” kuriamas pedagogės personažas jau nebeatitinka tikrovės. Reta kuri mokytoja šiais laikais dėvi gintarinius karolius ir tautišką sijoną.

Džinsai akių nerėžė

Gimnazijos anglų kalbos mokytojas Andrius Valaitis tikino, kad vaikų įvertinimą priėmė kaip pokštą. Pedagogas paprastai dėvi tik klasikinius drabužius: švarką, marškinius ir kaklaraištį.

„Amerikoje drabužiai pigesni, man artimieji iki šiol siunčia siuntinius. Ten ir pasirinkimas didesnis, ir išlaidos mažesnės”, – tikino jis.

Mokytojas teigė, kad keletą kartų į mokyklą atėjo dėvėdamas džinsus, tačiau pastabų nesulaukė. Jis taip pat sakė, kad Amerikoje mokytojai dažniausiai dėvi patogius marškinėlius, džinsus, sportbačius ir vengia klasikinių drabužių.

Mokytojų etikos kodeksas nė žodžiu neužsimena apie tai, kaip turėtų rengtis pedagogas. Apie drabužių stilių sufleruoja nebent tokia eilutė: „Pedagogas yra pagarbus, mandagus ir korektiškas. Jis žino kiekvienai situacijai tinkamas etiketo normas ir jų laikosi.”

Visų dienraščio „Klaipėda” pakalbintų mokyklų vadovai tikino, kad mokytojai dažniausiai intuityviai žino, kaip dera rengtis.

Kopijuoja stilių

„Ąžuolyno” gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė, išgirdusi idėją, kad ir mokytojai galėtų dėvėti uniformą, kvatojosi. Pasak jos, kiekvienam drabužiui turi būti savas laikas. Stilingai ir skoningai rengdamiesi pedagogai gali auklėti mokinius ne deklaracijomis, o pavyzdžiu.

V.Prižgintienė pasakojo, kad dvi jos dukros jau prieš kurį laiką padėjo suprasti, kad vaikams rūpi, kaip atrodo jų mokytojai. Merginos žavisi savitą stilių susikūrusiomis pedagogėmis.

„Ąžuolyno” direktorė atsiminė ir savo vaikystės mokyklą. Ji iki šiol prisimena mokytojas, kurios visuotinio nepritekliaus laikais gebėjo atrodyti ypatingai, o visos mokyklos mergaitės kopijavo jų stilių.

Gimnazijos vadovė pastebėjo, kad per šias rugsėjo 1-osios iškilmes daugiausiai žvilgsnių sulaukė mokytojas, kuris ryšėjo dar pavasarį mokinių jam padovanotą kaklaryšį. Originalų aksesuarą, ant kurio nupieštas ryškus šviesoforas su degančia žalia šviesa, moksleiviai jam įteikė linkėdami grįžti į mokyklą rudenį.

Švarkui – 120 litų

„Žaliakalnio” vidurinės mokyklos direktorius Vitalijus Jakobčiukas „Klaipėdai” pasakojo, kad pastarąjį kartą dėl aprangos pastabas mokytojoms sakė prieš porą metų. Jis paprašė, kad pastabą mokytojai perduotų artimiausios kolegės. Teko prašyti, kad jauna pedagogė atsisakytų mini sijono.

Direktorius teigė, kad pats kostiumą perka kas dvejus metus. Per sezoną taip pat nusiperka ir porą kelnių bei tris švarkus. V.Jakobčiukas tikino, kad ir iš Klaipėdos turgaus už 120 litų įsigyti švarkai – kokybiški bei stilingi.

Pedagogas sakė, kad užvilkti uniformas pedagogams – gal ir graži, tačiau nereali idėja.

„Jau su dvyliktokais nepavyksta susitarti, kad visi vienodai rengtųsi, tai ką apie mokytojus kalbėti? Juk vienos mokytojos dėvi kelnes, kitos – sijonus. Daugelis yra išmokusios rūbų siluetais pridengti savo trūkumus, todėl į uniformas tikrai nenorėtų lįsti”, – tikino V.Jakobčiukas.

Vaikai apkalba

P.Mašioto vidurinės mokyklos direktorė Janina Grigienė teigė nemananti, kad džinsai – netinkamas drabužis pedagogui.

„Kai kurioms džinsai puikiai tinka. Jei prie jų priderinti elegantiški marškinėliai, net neatkreipi į juos dėmesio”, – sakė direktorė.

Direktorė neslėpė, kad yra girdėjusi pašaipių mokinių kalbų, jog viena ar kita pedagogė jau penkerius metus su tuo pačiu kostiumėliu vaikšto į darbą.

J.Grigienė teigė, kad šiuolaikinėje visuomenėje išorinis vaizdas – svarbus. Todėl ir pedagogams tenka paisyti tokios nuostatos.

„Nieko blogo, kad vaikams patinka gražiai apsirengusios mokytojos. Juk taip yra formuojamas ir jų skonis bei aprangos kultūra. Gaila, kad pedagogai neuždirba tiek, kad visomis svarbiausiomis progomis galėtų keisti kostiumėlius. Gal kada nors,” – tikėjosi vadovė.

Raudona trikdo

„Žemynos” vidurinės mokyklos direktorė Rita Podoliankienė prisipažino, kad kai kurie pedagogai išklausė paskaitą apie tai, kaip derėtų rengtis mokytojams. Kvalifikacijos kėlimo kursuose sostinėje buvo diskutuojama, kad mokytojas yra laisva asmenybė, tačiau turėtų paisyti padorumo bei etiketo taisyklių.

Pedagogams nerekomenduojama dėvėti ne tik pernelyg aptemptų, iššaukiančių bet ir raudonų drabužių.

Pasak R.Podoliankienės, buvo aiškinama, kad raudona – pernelyg aktyvi ir ryški spalva, galinti trukdyti mokiniams susikaupti.

Graži – geresnė?

R.Podoliankienė sakė pasitikinti neseniai perskaitytu straipsniu apie atliktus tyrimus, kurie parodė, kad pradinukų motyvaciją mokytis gali lemti ir mokytojo išvaizda.

„Vaikai daug mieliau bendrauja su gražia mokytoja. Ir pati pastebėjau, kad visada pasitempusiai, šiluma spinduliuojančiai mokytojai moksleiviai daug labiau stengiasi įtikti. Tada ir mokosi,” – tikino direktorė.

Pasak vadovės, dažniau apdarus keičia tos mokytojos, kurių vyrai gerai uždirba.

„Tačiau ir iš kuklios algos galima gražiai atrodyti. Tereikia pasistengti”, – aiškino R.Podoliankienė.

Matėsi kelnaitės

H.Zudermano vidurinės mokyklos direktorė Angelė Klitienė prisiminė nemalonią situaciją, kai mokytojoms teko išrėžti tiesą, ką apie jų aprangą mano mokiniai ir jų tėvai.

Viena moksleivio mama direktorei pasiskundė, kad bręstantis jos sūnus negali ramiai žiūrėti į mokytoją, kuri dėvi pernelyg aptemptas kelnes ir per trumpą palaidinę. Moksleivis mamai guodėsi, kad, kai mokytoja rašo ant lentos, jos palaidinukė pasikelia kone iki liemenėlės. O kai pedagogė pasilenkdavo, per jos aptemptas kelnes pasimatydavo ryškus kelnaičių kontūras. Dešimtokas mamai buvo prisipažinęs, kad yra per jautrus tokiems dirgikliams – jį išmuša prakaitas.

A.Klitienė sakė, kad į šias pastabas mokytoja sureagavo nepiktai. Pedagogė tikino, kad iki tol apie jautrias berniukų reakcijas tiesiog nebuvo pagalvojusi.

Direktorė tvirtino, kad aprangos taisykles mokytojams priminė ir prieš prasidedant šiems mokslo metams. Pagrindiniai reikalavimai aprangai – kuo mažiau nuogo kūno, neaptempti drabužiai, mažiau ryškių spalvų bei papuošalų.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.