Klaidas krepšininkės išpirko kovingumu

Europos čempionato starte – pirmoji Lietuvos moterų rinktinės pergalė prieš vienas čempionato favoričių ispanes

Turkijoje vakar startavo 30-asis Europos moterų krepšinio čempionatas. Sėkmingai kovą tarp 12 stipriausiųjų Senojo žemyno komandų pradėjo ir Lietuvos rinktinė. Pirmosios mūsų šalies ekipos varžovės Izmyro „Ataturk” sporto rūmuose buvo praėjusių pirmenybių prizininkės Ispanijos krepšininkės. Rungtynes po dramatiškos kovos 74:69 laimėjo Lietuvos komanda.

„Tai – labai svarbi pergalė prieš vienas čempionato favoričių, tačiau svarbiausios kovos mūsų dar laukia prieš akis”, – po pergalės „Kauno dienai” sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Algirdas Paulauskas. Šiandien Lietuvių varžovėmis bus Serbijos ir Juodkalnijos komanda.

Klaidos neleido atitrūkti

Nuo pirmųjų minučių Lietuvos ir Ispanijos rinktinių rungtynėse užvirė atkakli kova. Ispanių pagrindinis ginklas buvo agresyvi ir kieta gynyba, kuri vertė lietuves klysti perduodant kamuolį.

Nesustabdoma buvo jų lyderė Amaja Valdemoro, individualiais veiksmais draskiusi varžovių gynybą.

Pusę pirmojo kėlinio Ispanijos rinktinė turėjo minimalią persvarą, tačiau didžiulių pastangų ir kovingumo dėka Lietuvos krepšininkės 6-ąją minutę persvėrė rezultatą 10:8, o netrukus pirmavo 15:10, 23:16. Itin sėkmingai puldama žaidė komandos kapitonė Lina Brazdeikytė, vien per pirmąsias 10 minučių pelniusi 11 taškų. Gerai į žaidimą nuo atsarginių suolo įsitraukė Eglė Šulčiūtė.

Lietuvės nesiliovė klydusios ir antrajame ketvirtyje. Laimėjusios atkarpą 6:0, ispanės 13-ąją minutę priartėjo iki 22:23. Mūsų šalies ekipą gelbėjo patikima kova dėl kamuolio, taip pat ir varžovių klaidos, todėl iki didžiosios pertraukos joms pavyko išsaugoti trapų pranašumą – 39:35.

Tokiu pačiu scenarijumi vyko ir trečiasis kėlinys. Tik iš L.Brazdeikytės ir E.Šulčiūtės atakų lyderių vaidmenį perėmė Rima Valentienė ir Iveta Marčauskaitė. 28-ąją minutę lietuvės įgijo 7 taškų persvarą – 54:47. Paskutinįjį ketvirtį ispanės pradėjo spurtu ir 36-ąją minutę įgijo 4 taškų pranašumą – 65:61. Tačiau netrukus R.Valentienės pataikytas tritaškis maždaug iš 8-9 metrų komandai tarsi suteikė antrąjį kvėpavimą ir, laimėjusios dviejų minučių atkarpą 7:0, lietuvės vėl išsiveržė į priekį 68:65.

Paskutiniąją minutę Sandra Valužytė įmetė du baudos metimus -72:69. Lemiamos atakos metu ispanės karštligiškai atakavo iš toli, atkovodamos vieną kamuolį po kito, tačiau metimai skriejo pro šalį. Paskutinius taškus baudų metimais pelnė E.Šulčiūtė.

Laimėti padėjo tikėjimas pergale

„Dar nesu matęs, kad komanda padarytų tiek daug klaidų. Manau, žaidėjas veikė starto jaudulys, tačiau įtakos turėjo ir kieta varžovių gynyba. Džiaugiuosi, kad merginos klaidas atpirko kovingumu, gera kova dėl kamuolio, – kalbėjo A.Paulauskas. – Baigiantis mačui didžiulę įtampą ir šaltakraujiškumą padėjo išlaikyti pasitikėjimas savimi. Juk jeigu ne klaidos, galėjome iškovoti lengvesnę pergalę”.

A.Paulauskas gyrė visas prie pergalės prisidėjusias žaidėjas.

„S.Valužytė nepelnė daug taškų, tačiau lemiamu metu draskyte draskė varžovių gynybą. Taip pat iš paskutiniųjų kovėsi visos žaidėjos. Labai pasiteisino E.Šulčiūtės išleidimas į aikštę, gerai pasidarbavo ir po ligos sveikstanti I.Marčauskaitė. Žodžiu, už ryžtą ir kovingumą galiu pagirti visas merginas. Tačiau geresnio žaidimo rezervų dar turime daug”, – sakė A.Paulauskas.

Kaip vieną iš neišnaudotų rezervų jis įvardijo atsarginių žaidėjų pagalbą pagrindinėms komandos krepšininkėms: „Šįkart teko pasikliauti mažesnėmis pajėgomis, tačiau kitose rungtynėse savo žodį privalės tarti ir atsarginės žaidėjos, nes šešios krepšininkės „neištemps” viso čempionato”.

Ką liudija statistika

Lietuva – Ispanija 74:69 (23:16, 16:19, 17:17, 18:17). Lietuvai taškus pelnė: R.Valentienė 19 (2/2 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 3/3 baudų, 8 klaidos), E.Šulčiūtė 17 (atkovojo 8 kamuolius), I.Marčauskaitė 15 (atkovojo 8 kamuolius), L.Brazdeikytė 13 (atkovojo 10 kamuolių), S.Valužytė 6 (atkovojo 5 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus), I.Baranauskaitė 4 (V.Zagurskytė, J.Kaušaitė, A.Bimbaitė); Ispanijai: A.Valdemoro 27 (atkovojo 8 kamuolius), A.Montanjana 9, L.Palau ir E.Montesdeoka po 8, M.Fernandez 6, N.Martinez, L.Paskua, M.Ksantal po 3 (E.Agilar). Taiklumas: dvitaškiai – 17/44 (38 proc.) ir 24/48 (50), tritaškiai – 7/19 (36) ir 3/19 (15), baudos – 19/22 (86) ir 12/13 (92). Atkovota kamuolių 44 ir 26, perimta 5 ir 21, klaidų 25 ir 12.

Kaip žaidė kitos komandos

B grupės varžybose vakar pirmosios į kovą stojo Rumunija ir Europos čempionių vardą ginanti Rusija. Mačą rusės nesunkiai laimėjo 92:60 (27:16, 22:15, 19:15, 24:14). Vėlai vakare jėgas išbandė Turkija bei Serbija ir Juodkalnija.

Šiandien 18 val. 15 min. Lietuvos varžovėmis bus Serbijos ir Juodkalnijos rinktinė, kuriai lietuvės rugpjūtį dukart pralaimėjo draugiškose rungtynėse. Rytoj, sekmadienį, 20 val. 30 min. mūsiškės kausis su čempionato šeimininke Turkija. Šį mačą tiesiogiai numato transliuoti „Tango TV”.

A grupės varžybose Bursoje pirmąją pergalę iškovojo Latvijos krepšininkės, 75:62 (15:16, 17:11, 25:21, 18:14) palaužusios Lenkiją. Lenkės į Europos čempionato finalo turnyrą pateko tik laimėjusios kvalifikacinį turnyrą.

Kitose grupės rungtynėse Graikija 66:61 (16:15, 16:20, 21:12, 13:14) nugalėjo Vokietiją. Vėlai vakare Prancūzija žaidė su Europos vicečempionių komanda Čekija.

Ekipoje – trys Europos čempionės

Lietuvos moterų krepšinio rinktinei šis Europos čempionatas yra penktasis po nepriklausomybės atkūrimo. 1995 metais Čekijoje vykusiose pirmenybėse lietuvės užėmė penktąją vietą, 1997-aisiais Vengrijoje tapo čempionėmis, 1999-aisiais Lenkijoje liko šeštoje vietoje, 2001 metais Prancūzijoje – ketvirtos. Po nesėkmingai susiklosčiusių atrankos varžybų, į 2003 metų Europos čempionato finalo turnyrą Lietuvos ekipa nepateko.

Šių metų Lietuvos rinktinėje iš 1997 metų Europos čempionių komandos yra likusios trys žaidėjos – Jurgita Kaušaitė, L.Brazdeikytė ir Irena Baranauskaitė, taip pat treneris A.Paulauskas.
Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.