Padegėjai suįžūlėjo – trobas pleškina po valdžios langais

Į sostinės Šnipiškių rajoną sugrįžo padegėjai. Šįkart namus jie ėmė pleškinti prie pat savivaldybės. Šalia – namus susiremontavę, tvarkingai gyvenantys vilniečiai, kurie dėl gaisrų nebegali ramiai miegoti naktimis.
Pasak „Lietuvos ryto” priedo sostinė, Šnipiškių gyventojai gerai žino: sudeginti namą lengviau negu nugriauti. Kai namas parduodamas ir iš jo išsikelia žmonės, netrukus kyla gaisras. Paprastai – ne vienas.

Dabar gaisrai priartėjo prie pat Vilniaus savivaldybės pastato ir kitų dangoraižių. Priežastis paprasta – atsilaisvino Krokuvos gatvės 18-uoju numeriu pažymėtas namas.

Dar praėjusią vasarą sklypą su namu adresu Krokuvos g. 18 nupirkusi bendrovė net nepasirūpino, kad būtų užkalti pastato langai ar durys. Į jį galėjo užeiti visi, kas nori. Aplinkiniai gyventojai suprato – čia ateityje bus gaisras.

Taip ir įvyko. Pirmasis gaisras šiame pastate kilo praėjusio šeštadienio rytą. Jis buvo anksti pastebėtas, todėl ugnis smarkiai neįsiplieskė. Trečiadienį paryčiais jau rimtesnės kelių metrų aukščio liepsnos nušvietė visą Šnipiškių kvartalą. Žiežirbos ir sproginėjančio šiferio šukės skraidė net už kelių dešimčių metrų.

Ugniagesiai ant degančio namo vandenį liejo iki pat ryto. Po šio gaisro namas liko be stogo, išdegė antrajame aukšte esančios patalpos.

Prašvitus prie išdegusio pastato suvažiavo gaisrų tyrėjai. Jie dar nebuvo nustatę, kurioje pastato vietoje ugnis įsiplieskė pirmiausia. Tuščiuose pastatuose elektros nėra, todėl lieka vienintelė versija – namas padegtas.

Krokuvos gatvės 18-uoju numeriu pažymėtą šešių butų namą įsigijo bendrovė „Juralda”. Jiems priklauso ir greta esantis namas, kurį šiuo metu siaubia chuliganai. Be durų ir be langų likęs pastatas virto sąvartynu. Ši bendrovė Šnipiškėse yra įsigijusi ir daugiau sklypų.

Pagal įstatymus, pastatų savininkai turi rūpintis, kad į juos negalėtų patekti pašaliniai asmenys, o statinių būklė nekeltų pavojaus žmonių gyvybei ir sveikatai.

Vilniaus priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai miesto savivaldybei jau siuntė ne vieną raštą, ragindami surasti ir nubausti savo pastatų neprižiūrinčius savininkus. Gaisrų priežastis tiriantys ugniagesiai jau ne kartą įsitikino, jog pastatų nesaugantys verslininkai sudaro puikias sąlygas juos padegti.

Nors „Juraldos” įsigyti pastatai Krokuvos gatvėje nėra įtraukti į saugotinų medinių statinių registrą, verslininkai nėra gavę leidimo jų griauti. Griaudama pastatus be leidimų, įmonė gali prarasti licencijas.

Negyvenami namai Šnipiškėse pradėjo liepsnoti prieš dvejus metus. 2005 metais šiame rajone degė 11 apleistų pastatų, o 2006 metais juose kilo 31 gaisras. Praėjusiais metais Šnipiškėse kilo 129 gaisrai, 67 kartus teko gesinti pastatus, 30 iš jų buvo negyvenami.

Šiais metais Šnipiškėse kilo 14 gaisrų, 8 iš jų – pastatuose. Nuo metų pradžios priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai gesino 4 apleistus namus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.