Saakašvilis pakvietė Putiną į svečius po atsistatydinimo

Kremlius ketvirtadienį vėl įspėjo Gruziją apie neigiamus jos stojimo į NATO padarinius.
Atsakydamas į tai sausį perrinktas Gruzijos lyderis priminė Rusijos prezidentui, kad jo kadencija baigiasi, bet pakvietė į svečius kaip būsimąjį ministrą pirmininką.

Vladimiras Putinas priėmė Rusijos sostinėje Michailą Saakašvilį. Nepasydami diplomatinės trinties abu politikai draugiškai bendravo, žadėdami kuo greičiau pašalinti tarpusavio pretenzijas, temdančias Maskvos ir Tbilisio santykius ne vienerius metus.

„Prezidentas Putinas aiškiai apibrėžė dvišalių santykių pagerinimo sąlygas”, – pranešė žurnalistams Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas, pasibaigus valstybių vadovų susitikimui per Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) viršūnių susitikimą, kuris vyksta penktadienį.

Provakarietiškos Gruzijos ir Rusijos, kuri prieštarauja savo pietinės kaimynės stojimui į NATO, santykiai smarkiai pašlijo pernai, bet kiek atšilo šiemet.

„Užsiminęs apie NATO plėtrą V.Putinas sakė, kad mes nematome realių priežasčių tam, ir įspėjo apie to padarinius Rusijos ir Gruzijos santykiams”, – sakė S.Lavrovas.

Rusija uždarė savo rinką Gruzijos vynui ir mineraliniam vandeniui, nutraukė oro susisiekimą ir vizų išdavimą. Tačiau šalys tikisi, kad tarpusavio santykiai pagerės.

„Mes susitarėme kaip toliau gerinsime ryšius – atnaujinsime oro susisiekimą, kai bus galutinai sureguliuotos problemos šioje srityje, atnaujinsime pašto susisiekimą ir ekspertai imsis sureguliuoti prekybą įvairiomis prekėmis”, – parnešė Rusijos ministras.

Žurnalistai buvo įleisti į prezidentų derybų pradžią.

„Mes atkreipėme dėmesį į jūsų pareiškimus, kad ketinate gerinti santykius su Rusija. Labai džiaugiamės”, – geranoriškai sakė V.Putinas kolegai iš Gruzijos.

„Aš negalėjau praleisti tokios galimybės: tai paskutinis NVS šalių vadovų susitikimas per jūsų prezidentavimą”, – šypsodamasis atsakė jam M.Saakašvilis.

V.Putinas palieka valstybės vadovo postą po dviejų kadencijų iš eilės, bet ketina vadovauti vyriausybei, kai prezidentu bus Dmitrijus Medvedevas, kurio neabejotiną pergalę per rinkimus kovo 2 dieną rodo sociologijos apklausos.

„Noriu pareikšti apgailestavimą, kad kol kas jums nepavyko atvažiuoti į Gruziją, kai esate prezidentas, bet aš jus kviečiu surengti vieną iš pirmųjų vizitų, tikiuosi, kai tapsite premjeru”, – sakė M.Saakašvilis savo kolegai iš Rusijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.