Skandalingąjį vadovą saugo politikų skydas

Seimo Sveikatos reikalų komitetas tapo skydu skandalingajam Kauno 2-osios klinikinės ligoninės direktoriui Tautvydui Jankauskui. Jis ne tik supainiojo viešuosius ir privačius interesus, bet ir globojo valstybės paslaptį išdavusį karininką.

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius aštuonis mėnesius laukė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jam atsiųstų išvadas dėl Kauno miesto 2-osios klinikinės ligoninės. Ministerijos sudaryta komisija ligoninę patikrino 2007 metų vasarą, tačiau Seimo kontrolierius išvadas gavo tik po daugybės priminimų šiemet kovą. Kauno miesto savivaldybė, kuriai tiesiogiai pavaldi ligoninė, jų neturi iki šiol.

„Man tai buvo nesuprantama, – piktinosi R.Valentukevičius ministerijos valdininkais. – Ar koks spaudimas buvo, ar kas, nežinau. Kad tiek laiko nesugebėtų atsiųsti išvadų, mano darbo praktikoje pirmas atvejis. Tikrinau skundus, gautus dėl ligoninės darbo. Nors jie pasitvirtino, iš Kauno savivaldybės sulaukiau skambučių, ginančių T.Jankauską. Mane nustebino, kad ir Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Rimantas Jonas Dagys, dalyvavęs ministerijos komisijos darbe ir pasirašęs išvadas, taip pat jų negavo. Nesuprantama, kodėl visa tai dangstoma.”

LŽ gavus paslaptingąsias išvadas neteko ilgai spėlioti, kodėl jos buvo slepiamos nuo Seimo kontrolieriaus. Komisija nustatė daug blogybių, susijusių ne su vienu milijoniniu per ligoninę tekančiu pinigų srautu.

„Neanalizuojamas ir nevertinamas pirkimo procedūrų organizavimas bei pirkimo poreikio pagrindimas. Tai sudaro prielaidas atsirasti korupcijos ir piktnaudžiavimo rizikai”, – teigiama išvadose.

Komisijos nuomone, ligoninėje neužtikrinamas ne tik skaidrus statybos ir remonto darbų pirkimas, bet ir aprūpinimas maisto produktais, vaistais, medicinos įranga.

Remdamiesi Kauno miesto savivaldybės administracijos Vidaus audito 2007 rugpjūčio 29 dienos ataskaita, komisijos nariai patvirtino, kad ligoninėje nėra tinkamos finansų kontrolės, ligoninės direktorius viršijo savo įgaliojimus savavališkai nustatydamas paslaugų kainas, ligoninėje nebuvo laikomasi įstaigos įstatų.

Komisija nusprendė kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl ligoninės viešųjų pirkimų, o Kauno tarybai rekomendavo įvertinti ligoninės direktoriaus veiklą ir kompetenciją, jo tolesnio vadovavimo galimybes.

Tokios rekomendacijos logiškos turint galvoje, kad T.Jankauskas kartu su žmona gydytoja Laima Jankauskiene 2005 metų rugsėjį, sprendžiant iš teisėsaugos įrašytų jų pokalbių telefonu, išgalvojo netikrą ligą buvusiam Karinių oro pajėgų vadui pulkininkui Jonui Marcinkui. Šis ligoninėje bandė pasislėpti nuo bausmės už valstybinės paslapties išdavimą.

Pataisė išvadas

Tačiau dalis komisijos narių su T.Jankauskui nepalankiomis išvadomis nesutiko. Be išlygų jas pasirašė tik SAM sekretorius Haroldas Baubinas, Seimo nariai R.J.Dagys, Egidijus Klumbys, Valstybinės ligonių kasos teisininkas Arvydas Aranauskas.

Po pusės metų SAM išvados buvo pripažintos negaliojančiomis.

„Buvau toje komisijoje, pasirašiau, kad su išvadomis nesutinku, jų dar pora narių nepasirašė, bet mums išvadų oficialiai nepateikė”, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius. Į šias aukštas pareigas jis pateko tiesiai iš Kauno nakvynės namų, kuriems vadovavo.

„Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pasakė savivaldybėje, kad tos išvados komisijai nepavyko, esą jos ne visai tinkamos,” – aiškino. Z.Abramavičius.

Kadangi SAM komisija rėmėsi savivaldybės auditorių išvadomis, ant kilimėlio buvo pasikviesta audito specialistė, išdrįsusi pareikšti, kad ligoninėje vyrauja finansinė netvarka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.