Saakašvilis grasina Abchazijai jėgos operacija

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis trečiadienį pagrasino jėgos operacija buvusiai autonomijai, kur sulaikyti keli Gruzijos žurnalistai ir kur Rusija, nepaisydama Tbilisio protestų, ketina sekmadienį atidaryti rinkimų apylinkes savo prezidento rinkimams.
Maskvos ir Tbilisio ryšiai vėl pašlijo po buvusio nuo metų pradžios santykių atšilimo tarp Gruzijos ir Rusijos, kurią Tbilisis kaltina remiant separatistus Abchazijoje ir Pietų Osetijoje.

M.Saakašvilis sakė, kad gali panaudoti jėgą abchazų antradienį sulaikytam Gruzijos žurnalistui išlaisvinti.

Nepriklausomos televizijos kompanijos „Mze” žurnalistą Malchazą Basilają ir dar du žmones Abchazijos valstybės saugumo tarnybos sulaikė Gruziją ir Abchaziją skiriančioje linijoje, kai jie mėgino nufilmuoti reportažą.

„Aš noriu pasakyti (Abchazijos lyderiui Sergejui) Bagapšui jam gerai suprantama gruzinų kalba: arba jis nedelsiant įsako savo neteisėtai milicijai paleisti pagrobtą žurnalistą, arba aš, Gruzijos prezidentas, teisėtai duodu įsakymą Gruzijos policijai išlaisvinti jį Suchumyje”, – sakė M.Saakašvilis žurnalistams.

Atsakydami į tai nepripažintos respublikos vadovybės atstovai pareiškė, kad Gruzijos žurnalistai bus teisiami, panešė Rusijos informacijos agentūros.

„Abchazijos pozicija dėl sulaikytų Gruzijos piliečių nesikeičia: valstybės sienos pažeidėjai, vykę provokaciniais tikslais į Abchaziją, po (bylos) tyrimo bus teisiami”, – cituoja „Interfax” oficialaus Abchazijos atstovo Kristijano Bžanijos žodžius.

Komentuodamas Gruzijos prezidento pareiškimą K.Bžanija pažymėjo, kad „ponas Saakašvilis gali duoti savo jėgos struktūroms daug neapgalvotų įsakymų, kaip tai buvo daroma ir anksčiau. Tik svarbu, kokių padarinių tai gali turėti”.

Abchazija atskilo nuo Gruzijos dešimtojo dešimtmečio pradžioje po kruvino ginkluoto konflikto, nusinešusio tūkstančių žmonių gyvybes. Keliasdešimt tūkstančių žmonių tapo pabėgėliais, o daug vykusių derybų, kaip sureguliuoti susipriešinimą, nesuartino šalių pozicijų.

Praėjusią savaitę Gruzijos ir Rusijos prezidentai po vieno retų susitikimų pareiškė, kad nori pagerinti itin įtemptus dvišalius santykius.

Tačiau antradienį Gruzijos URM įteikė Rusijos ambasadoriui protesto notrą dėl atidaromų Abchazijoje ir Pietų Osetijoje kovo 2 dieną vyksiančių Rusijos prezidento rinkimų balsavimo apylinkių.

Maskva sako, jog tai įprasta praktika organizuoti Rusijos piliečių užsienyje balsavimą (dauguma Abchazijos ir Pietų Osetijos piliečių turi Rusijos pasus). Tbilisis primygtinai teigia, kad Maskva privalo suderinti tokius veiksmus su juo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.