T.Pačėsas pajuto trenerių elito priešiškumą

Lenkijos krepšinio čempionę Sopoto „Prokom Trefl” komandą treniruojantis Tomas Pačėsas nesigaili tapęs stipriausio šalies klubo strategu ir džiaugiasi gerėjančiais komandos rezultatais. „Mūsų pagrindinė užduotis – tapti Lenkijos čempionais, tad ta kryptimi ir dirbame”, – sakė vyriausiasis ekipos treneris.

Gruodžio pradžioje stojęs prie „Prokom Trefl” vairo 36-erių T.Pačėsas atvedė komandą į pergalių kelią ir siekia įgyvendinti klubo vadovų keliamą tikslą – vėl tapti stipriausiais Lenkijoje. Jau šešis kartus tapęs šios šalies čempionu, jei įgyvendintų keliamas užduotis, septintą aukso medalį T.Pačėsas iškovotų jau būdamas treneris.

„Prokom Trefl”, kurioje rungtyniauja Donatas Salnina, Tomas Masiulis, o nuo praėjusios savaitės ir Simonas Serapinas, šiuo metu pirmauja Lenkijos čempionate (11 pergalių ir 2 pralaimėjimai). Per Eurolygos varžybas A grupėje T.Pačėso auklėtiniai yra iškovoję 3 pergales iš 12 galimų ir, užimdami septintąją vietą, turi tik teorinių galimybių patekti į „Top 16” etapą. Komandos rezultatai gal būtų ir

geresni, jei ne krizė sezono pradžioje. Sopoto krepšininkai per pirmuosius 6 Eurolygos turus iškovojo tik 1 pergalę ir nepateisino klubo savininkų bei sirgalių lūkesčių. Kantrybės taurę perpildė dvi nesėkmės Eurolygoje – iš pradžių 44 taškų skirtumu pralaimėta Pirėjo „Olympiakos”, po to namie 25 taškais nusileista Sienos „Montepaschi”.

Tad ekipos vadovai nedvejodami atleido vyriausiąjį trenerį Eugeniuszą Kijewskį, ir jo vietą užleido asistentu dirbusiam T.Pačėsui. Po pusantro mėnesio „Lietuvos žinios” pasiteiravo trenerio iš Lietuvos, kaip jis jaučiasi naujose rogėse ir ar nesigaili į jas sėdęs.

Permainos būtinos

– Kaip šiuo metu apibūdintumėte komandos situaciją? Iš ekipos į Maskvos CSKA grįžo vienas lyderių Tomas Van den Spiegelis, jūs pasikvietėte Salonikų „Aris” ekipai neįtikusį Simoną Serapiną.

– Permainos įvyko, nes jos būtinos. S.Serapiną pasikvietėme, nes mums reikėjo tokios pozicijos žaidėjo. Vietoj T.Spiegelio pasirinkome amerikietį Papę Sow, rungtyniavusį Italijoje. Abu jau debiutavo per savaitgalį vykusias Lenkijos čempionato rungtynes.

– S.Serapiną pasikvietėte, nes jis lietuvis?

– Jei tuo vadovautumėmės, priimtume visus lietuvius. Mums reikėjo tos pozicijos žaidėjo. Todėl jis ir atsirado Lenkijoje. Juolab Graikijoje jam ne itin sekėsi.

– Ar ne per vėlai vyksta permainos?

– Kiek vėlokai. Jei viskas būtų vykę keliomis savaitėmis anksčiau, turėtume realių šansų patekti į Eurolygos stipriausiųjų šešioliktuką. Dabar mums likę tik teoriniai variantai.

Viskas prasidėjo nuo nulio

– Ar jaučiate spaudimą iš klubo vadovų dėl tokių rezultatų?

– Tai kad rezultatai geri. Kol kas Lenkijoje esame pirmi, Eurolygoje laimėjome dvejas paskutines rungtynes.

– Bet Eurolygos „Top 16” etapas komandai jau tarsi miražas.

– Ne aš buvau treneris, kuris komplektavo komandą ir per pirmas šešerias Eurolygos rungtynes iškovojo tik vieną pergalę. Komandai vadovavęs Eugeniuszas Kijewskis prisiėmė kaltę ir buvo atleistas, tada aš tapau vyriausiuoju, ir viskas vėl prasidėjo nuo nulio. Reikia baigti Eurolygos sezoną gerais akcentais, dėl to ir stengiamės. Dvi paskutinės pergalės parodė, kad einame į priekį.

Žaisti lengviau

– Lengviau žaisti ar vadovauti komandai?

– Aukšto lygio krepšinį žaisti nelengva. Vadovauti – didesnė atsakomybė: priimi sprendimus, o ar jie teisingi, parodo rungtynių rezultatas. Taip pat treneriui visada tenka atsakomybė komplektuojant komandą. O žaidėjas išbėga į aikštelę, fiziškai bei emociškai išsikrauna ir viskas. Trenerio duona sunkesnė.

– O treneris neišsikrauna?

– Išsikrauna visapusiškai. Ypač emociškai ir psichologiškai. Po varžybų būna sunku, reikia poilsio, bet atsigauti nėra kada – Eurolyga, Lenkijos čempionatas, rengimasis rungtynėms. Grafikas įtemptas.

– Ar buvo rungtynių, dėl kurių labai išgyvenote?

– Kai pradėjau vadovauti, pralaimėjome kelis susitikimus, kuriuos galėjome laimėti. Po kiekvieno pralaimėjimo išgyveni, analizuoji, ką reikėjo padaryti kitaip.

– Kai buvote žaidėjas prieš rungtynes turėjote išanalizuoti tik savo priešininko žaidimą, o dabar tenka atidžiai viską išstudijuoti?

– Tenka išanalizuoti visos komandos žaidimą. Tad atsakomybės dabar gerokai daugiau.

– Nesigailite įbridęs į tą upę?

– Baigęs žaidėjo karjerą norėjau likti krepšinyje. Tačiau dėl savo sprendimų nesigailiu, nes prieš juos priimdamas visada gerai pagalvoju.

P.Gershonas neištiesė rankos
– Ar pajutote labiau patyrusių trenerių neigiamą reakciją? Jūs, toks jaunas, o jau treniruojate Eurolygos komandą.

– Pajutau, ypač po paskutinių varžybų su Pirėjo „Olympiakos”, kurį treniruoja Pini Gershonas (prieš savaitę per dvyliktojo turo rungtynes lenkai graikus įveikė 63:59 – aut. past.). Beveik prieš dešimt metų žaidžiau jo treniruojamoje komandoje Izraelyje. Esame neblogai pažįstami, draugiškai bendraujame, palaikome kontaktą. Po rungtynių jis man neištiesė rankos, o prieš susitikimą buvo vos ne geriausias draugas. Manau, nugalėdami „Olympiakos” užgavome jo ambicijas.

Lenkijoje irgi panašiai. Yra vyresnių kolegų, kurie save laiko geriausiais treneriais. Dabar klubai daug investuoja į žaidėjus, trenerius. Atsiranda naujų strategų. „Cibona” suteikė šansą treneriu padirbėti J.Vrankovičiui, „Maccabi” treniravo buvęs žaidėjas O.Katashas. Neanalizavau, ar Eurolygoje amžiumi esu vienas jaunesnių.

– Sakoma, kad ne visi geri žaidėjai sugeba tapti gerais treneriais.

– Iškart juk netapau vyriausiuoju treneriu. Pradėjau nuo asistento pareigų. Komandoje pasikeitė situacija, todėl tapau vyriausiuoju. Jaučiuosi labai gerai (juokiasi). Kol laimime.

– Mėginsite pratęsti Eurolygoje pergalių seriją?

– Be abejo. Ir Lenkijoje žaisti nėra lengva – čempionatas labai stiprus. Darbo daug. Rengiamės dar stiprinti komandą.

Lietuvių žaidimas tenkina

– Tikėjotės, kad šiemet Donatas Slanina bus ekipos lyderis?

– Iš Donato tikėjausi daug. Jis jau pernai įrodė, kad gali gerai žaisti. Esu patenkintas jo sportine forma, mane tenkina ir Tomo Masiulio žaidimas.

– T.Masiulis per Eurolygos rungtynes vidutiniškai aikštelėje išbūna 22 minutes ir pelno tik 3 taškus.

– Taškų galėtų būti ir daugiau, bet mane tenkina, kaip jis dirba. Jei rungtyniautų blogai, tiek minučių aikštelėje nežaistų.

Juk ne visi gali daug įmesti. Jis gali gerai gintis ir kitaip prisidėti prie komandos sėkmės.

– Ar jau galvojate apie ateinantį sezoną?

– Kol kas galvoju, kas vyksta dabar. Man iškelta konkreti užduotis – laimėti Lenkijos čempionatą. Tad sieksime šio tikslo. O kaip bus toliau – matysime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.