Vieni pasitreniravę sporto salėje skaičiuoja patiekalų kalorijas, kiti kemša greitąjį maistą
Pradėsiu sportuoti ir atsikratysiu antsvorio. Ar tokį pažadą davėte sau Naujųjų metų išvakarėse? Tai tikrai pavyks padaryti, jei nepritrūksite valios aplenkti šalia sporto klubo įsikūrusią piceriją ir rinksitės tik sveikus patiekalus.
Pasigenda grikių košės
„Po treniruotės sporto salėje visada valgau grikius su daržovėmis. Bet čia man jų nebelieka, nes sportuoju ne ryte, o dieną”, – skundėsi žiūrovams iš televizijos ekranų pažįstama Lidija Rasutis. Sostinės sporto klube „Forum” mankštintis ji dažniausiai baigia, kai laikrodis rodo 14 val., todėl užsisako kopūstų sriubos be grietinės ir druskos.
Rytais iki 11 val. sporto klubo kavinėje galima pasistiprinti grikių, ryžių, manų ar penkių grūdų košėmis. Populiarūs ir omletai, nors dauguma jų pagardinti sūriu, grietinėle ar rūkyta šonine. Tačiau per pusantrų metų beveik 20 kg antsvorio atsikračiusi energinga moteris sporto klubo kavinėje į tokius sočius patiekalus net nežiūri.
„Stengiuosi valgyti tik tada, kai esu tikrai alkana. Tada daug labiau įvertinu maistą, kurį gaunu. Pavalgau tik todėl, kad būtina atgauti jėgas po treniruotės”, – tikino L.Rasutis.
Nepamainoma raciono dalis
Tačiau nemažai sportuojančiųjų iš sporto klubo eina tiesiai į piceriją ar kitą greitojo maisto užkandinę ir nesuka sau galvos dėl sveikos mitybos.
Nors neseniai atlikti tyrimai parodė, kad greitąjį maistą nepamainoma raciono dalimi laiko amerikiečiai ir britai, lietuviai taip pat dievina picas ir kitus greitai paruošiamus užkandžius. Retas sporto klubas rūpinasi, ką valgydami po treniruotės lankytojai atgauna jėgas. Smagiai paprakaitavę sporto salėje vilniečiai alkį numalšinti dažniausiai gali tik pica ar pyragėliu. Nors treneriai grūmoja pirštu, jų klientai paprasčiausiai neturi kito pasirinkimo.
Po visą Vilnių išsibarsčiusiuose „Impuls” sporto klubuose įsikūrusios ir įvairios maitinimo įstaigos. Tačiau norintys sveikai užkąsti čia gali surasti nebent salotų ar sulčių.
„Pica – vienas blogiausių pasirinkimų po treniruotės, tačiau jas valgo nemažai žmonių”, – pripažino sporto klubo „Impuls” treneris ir kineziterapeutas Rimvydas Dabrega. Jis pats picerijose niekada nesimaitina. Verčiau namie valgo sveiko garuose apdoroto ar virto maisto. Taip jis ragina elgtis ir rimtai sportuojančius klientus.
„Ilgiau sportuojantieji žino, kad tinkama mityba daug svarbesnė už pačią treniruotę. Tad netgi sąžiningai tris kartus per savaitę plušant sporto salėje, picą galima valgyti tik kartą per mėnesį”, – perspėjo R.Dabrega.
Jis priminė, jog iškart po treniruotės valgyti nebūtina. Užtenka išgerti šviežių sulčių ar baltymų kokteilį. O tada jau galima važiuoti namo ar paieškoti sveiko maisto restorano.
Prie sporto klubo „Impuls plius” besiglaudžiančios picerijos „Fokus pica” valgiaraštis nėra išskirtinis. Čia daugiausia siūloma picų, kelių rūšių salotų ir desertų.
„Sportuojančius klube atskiriame iš to, kad jie geria daug morkų sulčių. Tačiau valgo jie dažniausiai picas, kaip ir visi”, – šypsojosi padavėja Jolita Didžbalytė. Ji parodė valgiaraštyje populiariausias picas: su kiauliena ir vištiena. „Neatsimenu nė vieno, kuris būtų klausęs, kiek kalorijų yra patiekaluose. Nemanau, kad mūsų lankytojams tai svarbu”, – gūžtelėjo pečiais padavėja.
Namuose trūksta laiko
Vilniečių nuomonę, kad kalorijų kiekis patiekaluose niekam neįdomus, paneigė Kauno „Ąžuolyno” sporto ir sveikatingumo centre įsikūrusio „Servus” restorano darbuotojai ir lankytojai.
Sportinių šokių trenerė Ingrida Urbutienė, restorane pietavusi su devynmete dukra Klaudija, sakė, kad dažniausiai valgo daigintų kviečių maltinius, daržovių troškinį, geria natūralias vaisių sultis.
„Sportuoju tris kartus per savaitę ir visada, jei tik turiu laiko, užsuku suvalgyti dietinio skaniai pagaminto maisto. Namuose pasigaminti vegetariškų patiekalų pritrūksta laiko”, – pasakojo trenerė.
Klube sveikatos ir stiprybės besisemiantis kaunietis Benediktas Jocius pasitreniravęs valgė organizmą valančią daržovių sriubą ir avižinę košę, virtą šviežiai spaustose greipfrutų sultyse. Vyras pasakojo, kad rinkdamasis valgius visada žiūri, kiek kalorijų nurodyta prie vieno ar kito patiekalo.
Sporto ir sveikatingumo centrą valdančios bendrovės „Perkūno namai” direktoriaus pavaduotoja Ingrida Gustienė sakė, kad restorane stengiamasi daugiausia naudoti kuo įvairesnių ir vertingesnių maisto produktų ir gaminti tik sveikai – virti garuose, kepti ant grotelių, suskaičiuoti kiekvieno patiekalo kalorijas.
„Sporto klubo lankytojų interesai įvairūs: vieni nori numesti svorio, kiti – galbūt jo priaugti. Stengiamės į tai atsižvelgti, todėl sveiko maisto čia gali rasti ir suaugusieji, ir vaikai”, – pasakojo I.Gustienė.
Daržovių sriuba valo organizmą
„Ąžuolyno” centro lankytojai ypač mėgsta populiarius karštuosius patiekalus, paruoštus azijietiškoje keptuvėje. Pavyzdžiui, galima pasirinkti vien daržovių – cukinijų, morkų, ankštinių pipirų, salierų, kininių kopūstų – troškinį, pagamintą aukštoje temperatūroje ir naudojant mažai riebalų.
Nemažai lankytojų renkasi organizmą valančią daržovių sriubą. Ji verdama iš kopūstų, pomidorų, salierų stiebų, svogūnų ir žaliosios paprikos. Ir nė šlakelio riebalų.
Pasak virėjų, tokios sriubos galima valgyti kada nori ir kiek nori, ji visai nekaloringa. Panašų poveikį turi ir organizmą valantis įvairių vaisių ir daržovių kokteilis iš obuolių, morkų, brokolių, agurkų sulčių ir imbiero. Vaistažolių arbatų pasirinkimas taip pat nemažas.
Avižinė košė su sviestu, vaisiais arba virta šviežiai spaustose greipfrutų sultyse – irgi sportuojančiųjų mėgstamas patiekalas.
Prašo tik keptų bulvių
A.Sabonio krepšinio mokyklos bare, priklausančiame bendrovei „Bičiulių avilys”, išskirtinių tik sportininkams skirtų patiekalų nebūna. „Ką virėjos išverda, tą ir valgau. Svarbu pasistiprinti, apie jokias
dietas negalvoju”, – sakė krepšinio treneris Andrius Vaicekauskas, bare valgęs bulvinius blynus. Pasak jo, visi patiekalai čia tradiciniai – salotos, sriubos, mėsos ir žuvies pjausniai. Galima išgerti ir alkoholinių gėrimų.
Bendrovės „Bičiulių avilys” vadybininkė Aida Karpavičienė aiškino, kad kokių nors išskirtinių patiekalų niekas nepageidauja. Treneriai valgo viską, o sportuojantys moksleiviai daugiausia prašo tik keptų bulvių. Užsukus į barą buvo siūloma tik vienos rūšies sriubos. Paprašius košės baro darbuotoja atsakė, kad tokio patiekalo čia nebūna.
Kitame Kauno sveikatingumo centre „Amžių linija” įsikūrusio baro valgiaraštis sudaromas tariantis su čia dirbančia dietologe. Čia siūloma įvairių daržovių ir vaisių salotų, košių, žolelių arbatų. Visi kepsniai kepami ant grotelių, patiekiami be padažų. Valgiaraštyje nurodomas ir kiekvieno patiekalo kalorijų skaičius.