Teisėjas įtariamas neblaivus Vilniuje padaręs avariją

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Stasys Lemežis įtariamas neblaivus sukėlęs avariją.
Pasak Policijos departamento, 52 metų teisėjo vairuojamas automobilis „Volkswagen Jetta” penktadienio pavakarę Karoliniškių rajone, A.P.Kavoliuko gatvėje, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su sunkvežimiu „MAN 8.153”.

Teisėjas nesunkiai buvo sužeistas ir po medikų apžiūros išleistas namo. Sunkvežimio vairuotojas nenukentėjo.

Policijos pranešimu, teisėjas atsisakė tikrintis blaivumą.

Pagal galiojančius įstatymus, vairuotojai baudžiami ne tik už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio ir kitų svaigiųjų medžiagų, bet ir už už vengimą tikrintis blaivumą. Atsisakymas tikrintis blaivumą prilyginamas atsakomybei už vairavimą neblaiviam.

Už vengimą tikrintis blaivumą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato piniginę baudą nuo 1 tūkstančio 500 litų iki 3 tūkstančių su teisės vairuoti transporto priemonę atėmimu nuo vienerių iki trejų metų.

Tačiau policija nubausti S.Lemežio negalės, nes pagal Lietuvos įstatymus teisėjai turi imunitetą.

Surinktą medžiagą apie įvykį policija tikriausiai perduos teismų savivaldos institucijoms.

Konstitucijoje numatyta, kad teisingumą vykdo tik teismai. Atsižvelgiant į šį ypatingą teismų vaidmenį ir siekiant išvengti bei apriboti kitų valdžios institucijų galimus bandymus paveikti teismus, taip pat siekiant užtikrinti realias teismų nepriklausomumo garantijas, įstatymuose nustatyta itin griežta teisėjo patraukimo tiek drausminėn, tiek baudžiamojon atsakomybėn tvarka.

Teisėjų patraukimo drausminėn atsakomybėn klausimus sprendžia speciali institucija – Teisėjų garbės teismas. Pagal Teismų įstatymo 83 straipsnį, teisėjas drausmine tvarka gali atsakyti už teisėjo vardą žeminantį poelgį, už administracinio teisės pažeidimo padarymą bei už įstatymuose numatytų teisėjų darbinės ar politinės veiklos apribojimų nesilaikymą.

Teisėjo vardą žeminančiu poelgiu laikomas su teisėjo garbe nesuderinamas ir teisėjų etikos taisyklių reikalavimų neatitinkantis poelgis, kuriuo pažeminamas teisėjo vardas bei kenkiama teismo autoritetui.

Už tai teisėjui gali būti iškeliama drausminė byla. Iškelti bylą turi teisę Teisėjų etikos ir drausmės komisija. Taip pat siūlyti iškelti drausmės bylą teisėjui turi teisę ir Teisėjų taryba, teismo, kuriame dirba teisėjas, arba bet kurio aukštesnės pakopos teismo pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.