Spalį prognozuojama 0,8 proc. mėnesinė infliacija

Pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) skaičiuojama mėnesinė infliacija šių metų spalį, palyginti su rugsėju, sieks 0,8 proc., prognozuoja Statistikos departamentas. Rugsėjį mėnesinė infliacija, palyginti su rugpjūčiu, buvo didžiausia šiemet – 1,4 proc.

Pagal SVKI apskaičiuoti metinės ir mėnesinės infliacijos rodikliai rugsėjį sutapo su apskaičiuotais pagal vartotojų kainų indeksą (VKI). Metinė infliacija rugsėjį, palyginti su 2006 m. rugsėju, sudarė 7,1 proc., o vidutinė metinė buvo 4,9 proc. – 0,1 procentinio punkto didesnė nei pagal VKI apskaičiuota vidutinė metinė infliacija (4,8 proc.).

SVKI naudojamas infliacijai ES matuoti. Šalies atitikimas Mastrichto sutartyje numatytam kainų stabilumo kriterijui vertinamas atsižvelgiant į infliacijos lygį, apskaičiuotą būtent pagal šį indeksą.

Premjeras Gediminas Kirkilas ir finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad infliacijos procesas Lietuvoje šiuo metu valdomas. Jie prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija šiemet ūgtels iki 5,2 proc.

Dauguma analitikų Lietuvai prognozuoja didesnę infliaciją nei skelbiama oficialiai. Apie toliau kilsiančias kainas ir augsiančią infliaciją Baltijos šalyse taip pat perspėjo už finansinį biudžetą ir programavimą atsakinga Europos Sąjungos komisarė Dalia Grybauskaitė. Praėjusią savaitę ji viešėjo Lietuvoje ir teigė, kad 2008 m. Lietuvos biudžetas turi būti ekonominės krizės suvaldymo biudžetas, o infliacijai pažaboti taikoma ne viena kokia nors priemonė, o antiinfliacinių priemonių sistema.

Ji prognozavo, kad dabartinis kainų kilimas – ne paskutinis, o infliacija – tik pradžia. Anot jos, jei fiskalinės infliacijos valdymo priemonės bus priimtos dabar, rezultatų galima tikėtis tik po pusės metų ar dar vėliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.