Natūrali gimtis – nereikalinga rizika?

Akušeris ginekologas Gediminas Mečėjus nebijo prisipažinti esąs balta varna. Kolegoms vis lengviau linkstant prie cezario pjūvio operacijų, jis tvirtai pasisako už natūralų gimdymą ir, kad atvertų jam kelius, taiko retam specialistui įkandamus pagalbinius metodus.

Vilniaus universitetinės ligoninės Antakalnio klinikų ginekologijos skyriaus vedėją, Akušerijos ginekologijos klinikos lektorių G.Mečėjų pacientės apibūdina kaip rūpestingą, gerai išmanantį savo darbą, negailintį informacijos ir… savitą humoro jausmą turintį gydytoją. Ne viena džiaugiasi, kad tik dėl jo profesionalumo pavyko išvengti cezario pjūvio bei pačiai saugiai pagimdyti sveiką kūdikį. Vis dėlto ar noras gimdyti natūraliai netampa išimtimi? Ir ar tokiais netampa šį įprastą būdą propaguojantys gydytojai? Visame pasaulyje, o ir mūsų šalyje, cezario pjūvio operacijos tampa vis įprastesnės: tokių gimdymų skaičius Lietuvoje padidėjo nuo 17 proc. prieš porą metų iki 25 proc. šiandien bei toliau didėja.

– Šio skaičiaus didėjimą turbūt lemia ir gydytojų požiūris?

– Medikų įtaka vertinant gimdymo eigą pastaruoju metu labai sumažėjo. Jei moteris bei jos nešiojamas kūdikis yra sveiki, tokie pat ir jų tarpusavio santykiai, būsimas vaikas turi gimti sveikas. Jei jis gimsta pridusęs, kalbėti, kad per gimdymą kažkas kažko nepadarė ar nepastebėjo, nėra teisinga. Sveikas žmogus nei iš šio, nei iš to nenumirs vidury gatvės ištiktas infarkto.

– Ar taip kalbate todėl, kad pastaruoju metu pasipylė lavina teisminių ieškinių akušeriams ginekologams? Tiesa, Valstybinės medicininio audito inspekcijos šių metų aštuonių mėnesių duomenimis, skundai dėl akušerių ginekologų darbo tesudarė 8 proc. visų skundų. Dažniausiai skųstasi dėl paslaugų tinkamumo, nepakankamos informacijos mirties atvejais, paslaugų prieinamumo bei personalo elgesio.

– Didžiojoje Britanijoje apie 50 proc. teismų atvejų įvyksta dėl akušerių darbo. Teko skaityti, kad šios specialybės medikai Didžiojoje Britanijoje anksčiausiai išeina į pensiją. Tai daug pasako.
Žinoma, netvirtinu, kad medikai nepadaro klaidų, tačiau klausimas, ar jos buvo lemiamos? Pernai Lietuvos akušerių ginekologų draugija išsakė nuomonę dėl atgarsį sukėlusio įvykio Raseiniuose, kai 28-ą nėštumo savaitę moteriai suleidus antirezus gamaglobulino žuvo jos vaikas. Medikai kaltinti, kad nėščiajai suleistas eksperimentinis vaistas, o tai ir lėmė liūdnas pasekmes. Tačiau ši medžiaga įprastai naudojama esant kraujo grupių konfliktui, o taikytas metodas rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Po žiniasklaidos pasakojimų žmonės pradeda bijoti šio vaisto, be to, gimdant privačioje įstaigoje už jį tenka mokėti kelis šimtus litų. Gydytojai taip pat ima jo vengti, nes preparatas neregistruotas ES, reikia pildyti deklaraciją ir pan.

– Akušerių noras vis labiau apsidrausti nuo galimų pretenzijų ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl daugėja cezario pjūvių?

– Taip. Ir tai natūralu. Dar nebuvo skundo, kad moteris norėjo gimdyti natūraliai, o medikai atliko cezario operaciją. Priešingai, skundžiamasi, kodėl jie nepadarė šios operacijos. Štai pavyzdys: pacientės vyras pareiškia iš karto pasakęs gydytojams, kad žmonai atliktų cezario operaciją. „Bet jie nedarė, ir matot, kuo baigėsi”, – komentuoja vyriškis.

Iš tiesų – kam rizikuoti, vargti? Sakykim, sąrėmiai prasidėjo naktį ir dar neaišku, kaip baigsis, o dar ir kitą dieną reikia budėti. Juolab kad atlikęs operaciją gydytojas galės vaikščioti tarsi didvyris, išgelbėjęs gyvybę. Per gimdymą 95 proc. moterų gydytojas įkalbės atlikti cezario operaciją. Juk jei jums sakys, kad vaikas dūsta, žinoma, su tuo sutiksite.

Noras operuotis netiesiogiai peršamas ir moterų konsultacijose. Pavyzdžiui, pirmąkart nėščia moteris išgirsta, kad jos vaikas esąs didelis, tad jei gimdysianti pati, jis gali ateiti į pasaulį traumuotas, o ji pati „suplyš”. Moteris dar panaršo internete, pasikalba su draugėmis ir pradeda bijoti.

Aišku, negalima teigti, kad cezario operacijų daugėja vien dėl medikų noro apsidrausti. Tai lemia visas kompleksas priežasčių, – taip pat ir mada, pavyzdžiai, iš „žvaigždžių” gyvenimo. Natūralu, kad daugiau šių operacijų atliekama privačiose klinikose – žmogus moka pinigus, vadinasi, turi būti geras rezultatas. Didžiausias gimstamumas per cezario pjūvį yra Brazilijoje, kur taip gimdo apie 90 proc. moterų. Juokaujama, kad pačios moterys pagimdo tik tada, jei nespėja į gimdymą, pavyzdžiui, įstringa transporto spustyje.

– Iš tiesų, kam sukti galvą, jei sveikas ir naujagimis, ir motina, gydytojui irgi gerai. Ar cezario operacijos minusai tikrai dideli?

– Kiekvienas veiksmas medicinoje vertinamas atsižvelgiant į naudą ir žalą, ar naujovės sukeliama žala nėra didesnė nei nauda. Yra ne vienas pavyzdys, kai plačiai reklamuoti vaistai po kurio laiko su triukšmu išimami iš apyvartos. Tad reikia lyginti motinos ir vaiko sveikatą po gimdymo natūraliais takais ir cezario pjūvio.

PSO duomenimis, motinų mirtingumas cezario operacijų grupėje 4 kartus viršija mirtingumą gimdant natūraliai, per operaciją prarandama daugiau kraujo, 1,5 karto daugiau pogimdyminio karščiavimo. Pačios pagimdžiusios motinos gali greičiau pradėti rūpintis savo vaiku, išvykti namo. Vėlesni sveikatos iki pat menopauzės duomenys nesiskiria arba skirtumai minimalūs.

Vaikų organizmas pritaikytas gimti natūraliai, tad taip gimusieji būna geriau prisitaikę prie aplinkos bei sveikesni, o ypač – pirmaisiais gyvenimo metais, sėkmingiau vystosi. Iškentėję gimdymo stresą yra brandesni nei tie, kurie išimami per cezario pjūvį. Beje, šis išėmimas nėra toks paprastas, kaip kam nors galbūt atrodo. Atsižvelgdama į visas aplinkybes PSO teigia, kad cezario pjūvio operacija vien tik dėl motinos noro yra neetiška.

– Nors oficialiai teigiama, kad tik dėl savo įgeidžio pasirinkti šios operacijos negalima, realiai yra kitaip. Ar bandote atkalbėti su tokiu išankstiniu pageidavimu besikreipiančią moterį?

– Atsakau, kad negaliu atlikti operacijos, jei nesu įsitikinęs, kad taip bus geriau jai ir jos vaikui. Ar moteris persigalvoja? Ne, dažniausiai nueina kitur…

– Ką tik vykusiame Lietuvos akušerių ginekologų suvažiavime skaitėte kartu su kolegomis parengtą pranešimą apie išorinį vaisiaus apgręžimą kaip alternatyvą planinei cezario pjūvio operacijai dėl vaisiaus sėdynės pirmeigos. Papasakokite plačiau.

– Vaisiaus sėdynės pirmeiga yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių atliekamos šios operacijos. Dabar laikomasi nuomonės, kad kūdikiui pasiruošus gimti užpakaliuku į priekį geriau atlikti cezario pjūvį.
Išorinis vaisiaus apgręžimas 32-33 nėštumo savaitę buvo plačiai taikytas maždaug iki 1970-ųjų, iki cezario pjūvio bei antibiotikų eros, tačiau vėliau, patyrus keletą nesėkmių, užmirštas. Dabar Perinatalinės medicinos draugija vėl rekomenduoja taikyti šį metodą. Nustatyta, kad šis būdas nepablogina motinos ir naujagimio sveikatos, bet sumažina cezario operacijų. Nemažai kolegų šią procedūrą laiko archajiška, – juk paprasčiau tiesiog išoperuoti.
Metodo esmė: vaikutis apsukamas spaudžiant gimdą bei pilvo sieną, tad gali gimti natūraliai. Apgręžimą pavyksta atlikti apie 50 proc. atvejų. Dauguma moterų, kurioms dariau šią procedūrą, pagimdė pačios.

– Tam turbūt reikia labai įgudusių rankų? Teko girdėti, kad klinikose šios procedūros niekas, išskyrus jus, neatlieka.

– Pirmiausia – drąsos, – aišku, pamatuotos. Kolegos kartais juokauja: kada nors susilauksi problemų. Maždaug prieš 20 metų tai dar darė šių klinikų gimdyklos vedėja.

– Pacientės žino, kad jūsų „arkliukas” yra vakuuminė ekstrakcija. Kada taikomas šis būdas?

– Kai sąrėmiai yra silpni, kūdikis per lėtai slenka į priekį ar jam trūksta deguonies – gimdymas nenaudojant šio metodo užtruktų ilgiau arba tektų griebtis operacijos. Pasirengti jai bei numalšinti skausmą truktų dar 10-15 minučių.

Vakuuminė ekstrakcija (ištraukimas) plačiai taikoma visame pasaulyje. Kai kur gydytojai tiesiog kišenėje nešiojasi rankines pompytes. Ištraukus orą bei pompytę prisiurbus prie kūdikio galvos, jis ištraukiamas į dienos šviesą. Tai papildoma priemonė, pagreitinanti kūdikio gimimą, prisidedanti prie motinos ir vaiko sveikatos tausojimo. Be to, tai yra būdas išvengti cezario operacijos, kai ji rekomenduojama moteriai, kuriai stanginantis gali plyšti tinklainė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.