Estijoje be leidimo publikuota slapta ataskaita apie Šiaurės Europos dujotiekį

Estijos gynybos ministras Jakas Aviksas (Jaak Aaviksoo) pareiškė, kad jo žinybos parengta slapta ataskaita apie Šiaurės Europos dujotiekį buvo spaudoje publikuota be ministerijos leidimo, skelbia Estijos žiniasklaida.

J. Avikso teigimu, minėta ataskaita buvo skirta tik vidaus naudojimui.

Straipsnis, šalia kurio buvo išspausdinta ir ataskaitos nuotrauka, buvo publikuotas rugsėjo 19 d. interneto leidinio „Postimees” numeryje. Šioje ataskaitoje teigiama, kad Estijos gynybos ir ekonomikos ministerijos buvo pasirengusios leisti kompanijai „Nord Stream” atlikti Estijos jūrinės ekonominės zonos tyrimus.

Šalia straipsnio taip pat buvo publikuota ir Ekonomikos ministerijos ataskaitos nuotrauka. Šį dokumentą buvo galima rasti atviruose šaltiniuose. Tuo tarpu Gynybos ministerijos ataskaita buvo skirta tik Užsienio reikalų ministerijai ir taip paprastai jos gauti nebuvo įmanoma.

„Buvome nustebę ir labai sunerimę, kaip sužinojome, kad šiuos dokumentus galima rasti internete”, – sakė vienas Gynybos ministerijos pareigūnas.

Kaip skelbta, rugsėjo 20 d. Estijos vyriausybė oficialiai atmetė kompanijos „Nord Stream”, kontroliuojamos „Gazprom”, prašymą leisti ištirti jūrinę ekonominę Estijos zoną.

Savo sprendimą Estijos vyriausybė grindžia respublikos suverenitetu ir valstybės interesais teritoriniuose vandenyse.

„Mes jau seniai nusprendėme, kad pasakysime „ne” dujotiekio tiesimui, – sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmasas Paetas (Urmas Paet). – Estijoje šiuo klausimu niekada nebuvo nesutarimų – mes vis tiek niekada neleisime tiesti dujotiekio per savo teritorinius vandenis”.

Šiaurės Europos dujotiekis sujungs Rusijos Vyborgo uostą ir Vokietijos šiaurės rytuose esantį Greifsvaldo miestą. Dėl 5 mlrd. JAV dolerių vertės dujotiekio tiesimo Rusija ir Vokietija susitarė 2005 m. rugsėjį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.