Konservatorių parama Vyriausybei gali keistis tik savo forma, teigia politologai

Tėvynės sąjungos lyderiui pareiškus, kad mažumos Vyriausybė gali išgyventi ir be jų paramos, politologai spėja, jog konservatoriai linksta neformalios paramos socdemų valdomam ministrų kabinetui link.
Kaip antradienį rašo „Verslo žinios”, taip konservatoriai siektų išsaugoti partijos veidą prieš artėjančius rinkimus.

„Tai tiesiog ieškojimas priežasčių, dėl kurių jie galėtų nebepratęsti susitarimo”, – į pirmadienį konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus netikėtai išsakytas mintis, kad socdemų mažumos Vyriausybei nebereikia konservatorių paramos, atsakė Irena Šiaulienė, Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė.

A.Kubiliaus manymu, paramos nebeprireiktų, jei vienai iš valdančiosios koalicijos partnerių – Liberalų ir centro sąjungai – pavyktų susiderėti dėl bendradarbiavimo su Naująja sąjunga.

Socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas tvirtino, kad nesirengia paremti Gedimino Kirkilo vadovaujamo ministro kabineto.

„Mes savo statuso nekeičiame ir šios Vyriausybės išlikimas mums nelabai įdomus”, – tikino A.Paulauskas. Jis A.Kubiliaus pareiškimą vadina beprasmėmis kalbomis: „Jie jau seniai apsisprendė remti.”

Politologo Alvido Lukošaičio nuomone, socdemams, esant šiandienei politinei padėčiai, nepavyktų rasti lygiavertės alternatyvos konservatorių paramai.

„Todėl nemanyčiau, kad sąmoningai, su kažkuo susitariant, būtų bandoma išstumti konservatorius”, – teigė A.Lukošaitis.

Politologo Algio Krupavičiaus įsitikinimu, A.Kubiliaus kalbos byloja, kad rimtai svarstoma galimybė nutraukti paramą valdančiajai mažumai ir be paramos „kupros” keliauti į rinkimus.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius anksčiau tiesioginę konservatorių paramą socdemams pavadino „politine savižudybe”.

Kad nebus iš naujo pasirašytas susitarimas tarp opozicinių partijų, neatmeta ir A.Lukošaitis.

„Visos šios kalbos gali pasibaigti ir tuo, kad konservatoriai nepasiūlys, o socialdemokratai ir nepaprašys formalios paramos. Bus pasitenkinta neformalia parama – Tėvynės sąjunga, spekuliatyviai kritikuodama mažumos Vyriausybę ir sąmoningai netrukdydama jai veikti, lauks rinkimų”, – dėstė jis.

A.Krupavičius pritaria nuomonei, kad konservatoriai nebandys žlugdyti G.Kirkilo Vyriausybės, nes „politinis chaosas konservatoriams jokių dividendų neduotų.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.