Neteisingus duomenis apie įmonės pajamas pateikusiam pasvaliečiui – prokurorų įtarimai

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų Panevėžio miesto apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla dėl pasvaliečio R. S. nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų finansų sistemai prokuroro prašymu užbaigta teismo baudžiamuoju įsakymu. Kita baudžiamoji byla su prokuroro pareiškimu dėl R. S. padarytų nusikalstamų veikų finansų sistemai perduota Pasvalio rajono apylinkės teismui.
Panevėžio miesto apylinkės teismas 41 metų Pasvalio rajono ūkininką R. S., dirbantį nuosavos įmonės vadovu, pripažino kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo. Nuteistajam paskirta 7 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio (875 Lt) bauda.
Pasvalio rajono Narteikių kaime įregistruoto ūkio savininkas R. S. prieš dvejus metus į apskaitą neįtraukė ir nefiksavo kai kurių ūkinių operacijų. 2005 metų rudenį pardavęs 3091,42 litų vertės 4,371 tonų rapso techninių paslaugų bendrovei „Kotenas”, jis sunaikino sąskaitą-faktūrą ir neįrašė jos duomenų į apskaitą. Nebuvo įrašytos į apskaitos dokumentus ir pajamos, gautos už parduotus traktorius bei kombainą.
Bylose, perduotose nagrinėti Panevėžio ir Pasvalio apylinkių teismams, R. S. kaltinamas ne kartą pažeidęs buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus ir pateikęs neteisingus duomenis apie gautas pajamas ir pelną. Pasak prokurorų, dėl padarytų nusikalstamų veikų nebuvo galima nustatyti 2004 ir 2005 metų R. S. įmonės ūkio veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros. R. S., siekdamas išvengti pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimo, į Pridėtinės vertės mokesčių deklaraciją įrašydavo neteisingus duomenis, sumažindavo pardavimo PVM duomenis.
Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. S. pernai ir užpernai neįrašė į apskaitos dokumentus ir nefiksavo kai kurių ūkinių operacijų, kurios buvo atliktos su bendrovėmis „Prie Luksto”, „Advena”, „Kelias”. Prieš dvejus metus į R. S. įmonės buhalterinę apskaitą nepateko ir 33 atvejai apie pajamas, gautas pardavus automobilius, t. y. 89556,44 Lt. Taip pat jis padarė kitų nusikalstamų veikų, susijusių su pajamų apskaita.
Šioje byloje apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu yra kaltinamas 46 metų tos pačios įmonės buhalteris V. B. Įtariama, kad V. B. galėjo klastoti buhalterinės apskaitos dokumentus ir neteisėtai naudoti pinigines lėšas. Neteisingi duomenys, įrašyti apie kuro pirkimą, kitus pirkinius ir apie atlyginimą už miško vežimo darbus, gautą iš vienos Švedijos firmos, sumažino nurodomas įmonės pajamas, buvo išvengta dalies mokesčių valstybei..
Šiose bylose ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio skyriaus tyrėjai.
Prokuroras, prašydamas baigti procesą baudžiamuoju įsakymu, pareiškime teismui siūlo įmonės savininkui R. S. skirti 10 MGL dydžio (1300 Lt), o įmonės buhalteriui V. B. 7 MGL dydžio (910 Lt) baudas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.