Tėvas ir sūnus Bushai: draugai ar varžovai?

1993 metais prezidento kadenciją baigęs George’as Herbertas Walkeris Bushas, regis, dar nenori visam laikui pasitraukti iš politinio gyvenimo. Jis neretai duoda gerų patarimų savo sūnui, dabartiniam JAV prezidentui George’ui W.Bushui, nes turi didelę vadovavimo patirtį.

83 metų sulaukusiam 41-jam eksprezidentui skaudu klausytis, kaip visai nepažįstami žmonės negailestingai kritikuoja jo sūnaus vykdomą politiką. G.Bushas vyresnysis lygina save su vaikų beisbolo komandos žaidėjo tėvu, stebinčiu įtemptas varžybas – išdidus ir griežtas mažojo sportininko tėvas, giliai širdyje nekenčiantis teisėjų, kartais tiesiog negali tylėti, kai užsipuolamas jo sūnus.

Politiniai varžovai

JAV spaudoje apstu straipsnių apie įtemptus tėvo ir sūnaus santykius užsienio politikos klausimais. Tokie santykiai atsispindi ir naujoje Bobo Woodwardo knygoje „Atakos planas”. Paklaustas „Ar tarėtės su tėvu prieš pradėdamas karą Irake?”, Bushas-jaunesnysis atsakė: „Žinote, tai ne tas tėvas, į kurį reikėtų kreiptis, kai kalbama apie jėgos panaudojimą. Aš kreipiausi į Dangiškąjį Tėvą.”

Kalbų apie politines varžybas pasigirdo ir pernai, kai vyko „Nimitz” klasės atominio lėktuvnešio, pavadinto „George H.W.Bush”, nuleidimo į vandenį ceremonija. Tuomet dabartinis JAV prezidentas pajuokavo, kad atsižvelgiant į JAV karinio jūrų laivyno lėktuvnešio savybes „griežtumas, nesuvaldomumas, tvirtumas”, jį reikėjo pavadinti ne tėvo, o motinos Barbaros vardu. Daugelis ėmė juoktis, tik kai kurie Busho-vyresniojo bendražygiai susiraukė išgirdę tokią „kandžią pastabą”. Be to, 43-ojo prezidento aplinkoje nuolat pasigirsta kalbų, jog Bushas-tėvas atvirai reiškia nepasitenkinimą kai kuriais sūnaus patarėjais, ypač jam nepatiko buvęs Gynybos sekretorius Donnaldas Rumsfeldas.

JAV spaudoje dabartinis ir ankstesnis prezidentai dažnai pristatomi kaip nuolatiniai varžovai, tačiau iš tikrųjų tėvas ir sūnus vengia karštų diskusijų apie politiką. Dažniausiai susitikę jiedu kalbasi tik apie šeimos reikalus arba žvejybą.

Geri draugai

Vis tik tėvo ir sūnaus santykiai yra artimesni nei atrodo daugeliui Baltųjų rūmų politikų. Kaip kartą pasakė Bushas-tėvas, „visi mūsų šeimos nariai yra lygūs, nepaisant to, kad sūnus yra JAV prezidentas. Tai šeimyniniai santykiai. Aš didžiuojuosi savo sūnumi, kaip ir pridera tėvui”.

Tačiau buvęs JAV prezidentas G.Bushas patarinėja savo sūnui tik pastarajam to paprašius, nors beveik kiekvienos dienos rytą paskambina savo sūnui. Jis jo nekritikuoja, tik pasidalina savo patirtimi vidaus politikos klausimais. Kartais Bushas vyresnysis paskambina ir Baltųjų rūmų personalo vadovui J.Boltenui, su kuriuo aptaria naujas politikos kryptis.

Kaip teigia G.Busho dukra Dorothy Bush Koch, Bushas vyresnysis „pirmiausia yra mylintis tėvas”, nors jam ir nelengva nesikišti į valstybės valdymą. Rūpestingas dabartinio prezidento tėvas neretai peikia žiniasklaidą, kuri, jo manymu, yra pernelyg priešiška G.W.Busho atžvilgiu.

Neseniai Baltieji rūmai skyrė Bushui-tėvui naują tarpininko užsienio politikos klausimais vaidmenį. Rugpjūtį savo rezidencijoje Meino valstijoje jis priėmė Jungtinėse Valstijose atostogavusį Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy, o liepos mėnesį, kai vyko JAV ir Rusijos vadovų susitikimas, – Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Tiesa, sprendimą pakviesti kitų valstybių vadovus į Bushų šeimos rezidenciją priėmė dabartinis JAV prezidentas, tačiau ir Bushas-vyresnysis džiaugėsi galėdamas atsidėkoti V.Putinui už šiltą priėmimą, kai jis su žmona Barbara lankėsi Rusijoje.

Tad abu prezidentai Bushai – tėvas ir sūnus – tikrai palaiko glaudžius santykius. Kaip tikri draugai, jiedu mėgsta kartu išgerti kavos ir pažaisti golfą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.