Ilgapirščių antausis labdarą atvežusiems italams

Važiavusieji antradienio vidurdienį Kauno E.Ožeškienės gatve turbūt nesuprato, kokių neeilinių gaudynių liudytojais jie tapo: tarp automobilių laviravo du vyrai, išpuolę į važiuojamąją dalį ne pėsčiųjų perėjoje. Keistuoliai, palydėti susinervinusių vairuotojų pypsėjimo, dingo pereinamuose Kauno centro kiemuose.

Tai buvo tik dalis gaudynių, persekiojant ilgapirščius, pavogusius automobilį, kuriuo į susitikimą su Kauno miesto mero pirmuoju pavaduotoju Antanu Adolfu Balučiu buvo atvykę svečiai iš Italijos – du Valdagno savivaldybės „Provaldagno” asociacijos savanoriai, atvežę labdarą seserų saleziečių namuose Palemone veikiančiam Vaikų dienos centrui.

Aukštyn kojom

Kad pavogtas jų trylikos metų senumo „Mercedes Benz 250”, paliktas E.Ožeškienės gatvėje, vicemero svečiai sužinojo tik išėję iš Savivaldybės. Gaudynės jau buvo įpusėjusios, o pavogtas automobilis surastas.

Taip jau sutapo, kad mersedeso vagys susidūrė kaktomuša su Kauno policijos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus (APGTS) pareigūnais, atvažiavusiais į E.Ožeškienės gatvės 27-ojo namo kiemą patikrinti operatyvinės informacijos.

Kriminalistams tapo žinoma, jog viename šio namo, kuriame įsikūrusi ir saugos firma „Kvintencija”, ir advokatės Dalios Peckutės kontora, o anksčiau veikė ir 16-asis notarų biuras, garažų, kurį išsinuomoję nežinomi asmenys, slepiami vogti automobiliai.

Gaudynėmis pasibaigęs ilgapirščių ir operatyvininkų susidūrimas įvyko apie pusę vienuolikos.

Po keliolikos minučių Kauno vyriausiojo policijos komisariato budėtojui buvo pranešta, kad tarp 9.15 ir 10.45 val. dingo prie E.Ožeškienės gatvės 41-ojo namo, Darbo biržos prieigose, stovėjęs mersedesas su itališkais valstybiniais numeriais.

Kad už kelių šimtų metrų sulaikytas mersedesas vogtas, liudijo sugadinta jo vairuotojo durelių spynelė bei išdraskyti automobilio užvedimo laidai. Nuomojamame garaže ketintas paslėpti automobilis buvo su itališkais valstybiniais numeriais.

Senų pažįstamų kaktomuša

Operatyvininkai teigia iš karto atpažinę įtarimą sukėlusio mersedeso ekipažą.

Tai buvo gerai jų tarnybai pažįstami jau tris kartus teistas trisdešimt šešerių metų Antanas Steponavičius iš Archyvo gatvės ir aštuoneriais metais už bendrą jaunesnis Vytautas Barkauskas, gyvenantis Draugystės gatvės daugiabutyje. Abu jie figūruoja net keliose šiuo metu APGTS atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose.

Atpažino operatyvininkus ir patys ilgapirščiai, puolę bėgti, palikę automobilį vidury kiemo.

Gaudynių trasa ėjo per vielinę kiemo tvorą, kurios viršus apraizgytas spygliuota viela.

Vieną iš įtariamųjų ką tik įvykdyta vagyste – A.Steponavičių pavyko sulaikyti bandant įveikti šią tvorą. Grumtynių su juo metu nukentėjo APGTS postinis A.C. Trisdešimtmečiam pareigūnui sužalota ranka, suplėšyta striukė. (Kaip ir priklauso į slaptą operaciją jis vyko, vilkėdamas civiliais drabužiais.)

Įvykio vieton iškviesti greitosios pagalbos medikai diagnozavo A.C. plėštinę rankos žaizdą, padarytą spygliuotos vielos atraiža. Pareigūnas nuvežtas į Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Traumatologijos skyrių. Kurį laiką į tarnybą jis nebeišeis: gydosi ambulatoriškai.

Maratonas su nuostoliais

V.Barkauskui šią tvorą pavyko įveikti sėkmingai. Paskui jį – ir APGTS vyresniajam tyrėjui S.K.

Keturiasdešimt dvejų metų S.K. vijosi bėglį iki J.Gruodžio gatvės, kurioje jam pavyko pasislėpti pereinamuose Kauno centro kiemuose.

Pasak pareigūno, jam nepadėjo nei E.Ožeškienės gatve važiavę pasipiktinę vairuotojai, gal ir iš neblogos valios sutrukdę bėglį persekiojančiam tyrėjui sučiupti ilgapirštį iš karto.

Galų gale pavykus saugiai įveikti gatvę, gaudynės persikėlė į Laisvės alėją ir tęsėsi Kauno miesto apylinkės teismo kryptimi.

Nesėkmingai bėglį persekiojęs S.K. taip pat patyrė nuostolių: suplėšyti ir jo civiliai drabužiai, be to, gaudynių metu pamesti svarbūs dokumentai.

Kad tąkart pabėgęs V.Barkauskas anksčiau ar vėliau vis tiek bus sulaikytas, S.K. kolegos vakar net neabejojo.

Žadėjo sugrįžti

Kokią nuomonę, palyginę Italijos bei Lietuvos policijos darbą, susidarė vos automobilio Kaune nepraradę svečiai iš Italijos, nežinoma.

Valdagno savivaldybės „Provaldagno” asociacijos savanoriai vieši Kaune pirmą kartą.

Mero atstovės spaudai Jūratės Anilionytės duomenimis, Palemone įsikūrusio Marijos Krikščionių Pagalbos Dukterų instituto arba seserų saležiečių namų adresą jiems davė Italijoje gyvenančios salezietės. Labdarą jų įkurtam Vaikų dienos centrui italai aukojo labai noriai: surinkta nemažai drabužių, žaislų, raštinės reikmenų.

Labdarą atvežę du savanoriai kartu su seserimis salezietėmis antradienį, dešimtą valandą ryto, buvo pakviesti pas atostogaujantį Kauno merą pavaduojantį jo pirmąjį pavaduotoją A.A.Balutį. Tuo metu, kai pastarasis dėkojo svečiams už geranorišką pagalbą socialiai apleistiems Palemono vaikams, Kauno ilgapirščiai ir nusižiūrėjo jų automobilį su užsienietiškais valstybiniais numeriais.

„Netrukus mes vėl atvyksime į Kauną: mūsų asociacija rūpinasi ne tik labdara, bet rengia ir projektus paramai iš Europos Sąjungos fondų gauti. Galbūt už gautus pinigus iš ES fondų galėtume pastatyti ir naują Palemono vaikų dienos centro pastatą”, – sujaudintas priėmimo Savivaldybėje teigė vienas iš asociacijos savanorių, dar nežinodamas, kokį „siurprizą” jam rengia Kauno ilgapirščiai.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.