Tėvystės pašalpą siūloma nustatyti ir nevedusiam tėvui

Ateityje tėvystės pašalpą galbūt galės gauti vyrai, nesusituokę su kūdikio motina. Tai numatančius įstatymų pakeitimo projektus trečiadienį svarstys Vyriausybė.

Šiuo metu įstatymai numato, kad tėvams pašalpa mokama tik tuo atveju, jeigu vaiko tėvas gyvena santuokoje su kūdikio motina. Projektą parengusios Seimo narės Ona Valiukevičiūtė ir Marija Aušrinė Pavilonienė siūlo šio imperatyvaus reikalavimo atsisakyti, nes taip, anot jų, diskriminuojami nesusituokę tėvai bei ne santuokoje gimę vaikai. Jei pataisoms būtų pritarta, tėvystės pašalpa būtų mokama, jei tėvas pateiktų vaiko kilmę patvirtinantį dokumentą.

Manoma, kad dabar galiojanti tėvystės pašalpos mokėjimo sąlyga prieštarauja Tarptautinių pilietinių ir politinių teisių pakto nuostatoms, draudžiančioms diskriminaciją. Aiškinamajame rašte pažymima, jog ir Europos žmogaus teisių teismas yra išsakęs nuomonę, kad šeimos samprata apima ryšį tarp tėvo ir motinos bei vaiko, nepriklausomai nuo to, ar vaikas yra santuokinis.

Prognozuojama, kad, įsigaliojus naujam teisiniam reguliavimui, dar daugiau tėvų galės pasinaudoti teise į tėvystės atostogas, o tai, pasak projekto rengėjų, „yra ženkli pagalba pagimdžiusiai motinai, taip pat puiki galimybė stiprinti tėvo ir motinos bei vaiko ryšį”.

Kaip Eltai sakė Vyriausybės Darbo, socialinių ir sveikatos reikalų skyriaus patarėja Liudmila Gelina, Vyriausybė siūlo pritarti šiam projektui. Vėliau jį svarstys Seimas. Projekto nuostatas teigiamai įvertino ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba bei Lygių galimybių plėtros centras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.