Išvadas dėl savanorio J.Abromavičiaus žūties Seimo komisija nori rašyti iki spalio

Seimo laikinoji komisija, tirianti buvusios kariuomenės savanorio ir valstybės saugumo pareigūno Juro Abromavičiaus žūties aplinkybes, vėl prašys pratęsti jos veiklą dar keliems mėnesiams.
Komisijos pirmininkė Loreta Graužinienė žurnalistams sakė, kad ketvirtadienį Seimui bus pateiktas prašymas pratęsti komisijos darbą iki spalio, nes gauta naujos informacijos iš prokurorų ir nespėjama surašyti jos išvadų.

Kaip neoficialiai teigė kai kurie komisijos nariai, jau aišku, kad išvadose, be kita ko, bus kritikos Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadui brigados generolui Arvydui Pociui dėl esą neobjektyvaus liudijimo komisijai. A.Pocius yra sakęs komisijai, jog 1993 metais maištavusiems savanoriams iš miško grįžus į Kauno rinktinės štabą, J.Abromavičius raginęs grįžti į mišką.

Anksčiau buvo planuota, kad savo išvadas komisija parlamentui pateiks iki birželio pabaigos.

Tai bus jau antras kartas, kai prašoma pratęsti šios komisijos veiklą.

Pernai rudenį sudarius komisiją, buvo numatyta, kad ji darbą turėtų baigti vasario 1-ąją, tačiau tyrimo metu atsiradus vis daugiau su J.Abromavičiaus žūtimi susijusių liudytojų, Seimas pratęsė terminą iki birželio 1-osios. Tačiau ir iki šios datos komisija teigė nesuspėsianti pateikti tyrimo išvadų, todėl Seimas nutarė dar sykį pratęsti terminą – šįkart iki birželio pabaigos.

Komisija išklausė maždaug trijų dešimčių liudytojų parodymus, kurių dauguma prieštarauja vienas kitam. Kai kurie liudytojai teigė, kad J.Abromavičius galėjo būti nužudytas, nes išsiaiškino, kas 1994 metais susprogdino geležinkelio tiltą per Bražuolės upę, kiti teigė, kad žūtis galėjo būti susijusi su J.Abromavičiaus darbo Valstybės saugumo departamente metu vykdytais kontrabandos tyrimais.

J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Nusikaltėliai po automobiliu buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Generalinei prokuratūrai nutraukus ikiteisminį tyrimą įtariamųjų atžvilgiu, Seime kilo iniciatyvos atlikti parlamentinį.

J.Abromavičiaus žūtį parlamentarai tyrė ir 1997 metais, tačiau be apčiuopiamų rezultatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.