VSD vadovas teigia notarine tvarka atsisakęs tarnybinio buto

Ligšiolinis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius teigia notarine tvarka patvirtinęs, jog atsisako tarnybinio buto, kurį, anot VTEK išvadų, siekė įsigyti, pažeisdamas Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Anot A.Pociaus, jis „turėjo ketinimų” įsigyti tarnybinį butą, tačiau atsisakė bet kokių pretenzijų į jį bei notarine tvarka nutraukė tarnybinio buto įsigijimo sutartį.

„Šita sutartis yra niekinė, aš neėmiau šito buto, neimu ir nesiruošiu to daryti. O sutartis yra niekinė, ji neturi jokių teisinių pasekmių ir aš šitą procesą jau esu pabaigęs atitinkamu teisiniu būdu, teisiškai įforminau. Ir aš neturiu jokių ketinimų į šitą gyvenamąją patalpą”, – trečiadienį žurnalistams aiškino A.Pocius.

Dar tebeeinantis VSD vadovopareigas A.Pocius trečiadienį aiškinosi parlamentarams dėl tarnybinio buto įsigijimo bendrame Audito bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų posėdyje.

Kaip teigė į posėdį pakviestas paskirtasis VSD vadovas Povilas Malakauskas, A.Pocius esą teigęs, jog net ir dirbdamas valstybės tarnyboje jis jokiu būdu nepretenduosiąs privatizuoti ginčijamą tarnybinį butą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pirmadienį paskelbė, kad privatizuodamas už mažesnę nei rinkos kainą tarnybinį butą A.Pocius pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą ir nutarė kreiptis į teismą, kad privatizavimo sandoris būtų pripažintas negaliojančiu.

Tačiau pats A.Pocius tikino, kad tarnybinio buto neprivatizavo ir iš valstybės negavo jokios materialinės naudos, nepasinaudojo tarnybine padėtimi.

VSD pranešime taip pat teigta, kad remiantis tais pačiais Lietuvos įstatymais įvairiose institucijose buvo išpirkta keli šimtai tarnybinių butų, tačiau niekam nekilo abejonių dėl tokių sandorių teisėtumo ar tariamai siekiamos asmeninės naudos.

A.Pocius skundėsi, kad šiuo atveju yra taikomi „dvigubi standartai” ir tikino, kad tarnybinio buto išsipirkimo sandorio neužbaigė.

VTEK vadovė Jolanta Petkevičienė yra teigusi, kad sutarties pasirašymo metu VSD vadovas buvo visiškai atsiskaitęs su VSD už tarnybinį butą, bet VSD pranešime spaudai šiuos teiginius pavadino „dezinformuojančiais”.

Gegužę buvo skelbta, esą A.Pocius baigė tarnybinio buto sostinės Jeruzalės rajone privatizavimo procedūrą. Buvo pranešama, kad A.Pocius 4 kambarių butą prieš 8-erius metus statytame name įsigijo už 315 tūkst. litų, nors ekspertai jį įkainojo 170 tūkst. litų brangiau.

VSD tarnybinių butų privatizavimu jau anksčiau domėjosi Seimo Audito komitetas ir prieš porą savaičių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti veiksmų teisėtumą bei užtikrinti viešojo intereso apsaugą, departamentui rekomenduota privatizavimo procesą sustabdyti.

Seimas jau yra pritaręs A.Pociaus atleidimui iš VSD vadovo pareigų, kuriose jį pakeis dabartinis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas P.Malakauskas.

P.Malakauskas tikisi, jog VSD direktoriaus pareigas pradės eiti nuo kitos savaitės.

Seimas dėl P.Malakausko skyrimo į VSD generalinius direktorius ir atleidimo iš STT vadovų pritarė prieš dvi savaites. P.Malakausko kandidatūrą į VSD direktoriaus pareigas Seimui teikė prezidentas Valdas Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.