Vertybiniai popieriai galės būti viešai siūlomi tik paskelbus prospektą

Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos pasiūlytiems Vertybinių popierių rinkos įstatymo pakeitimams, kurie reglamentuoja, kokiais atvejais turi būti skelbiamas prospektas apie visuomenei siūlomus ar įtraukiamus į prekybą reguliuojamoje rinkoje vertybinius popierius. Tokiu būdu siekiama pagerinti investuotojų interesų apsaugą ir pašalinti kliūtis, varžančias laisvą kapitalo judėjimą Europos Sąjungoje.
Įstatymo projekte nustatoma, kad vertybiniai popieriai gali būti viešai siūlomi arba įtraukiami į prekybą vertybinių popierių reguliuojamoje rinkoje tik parengus ir viešai paskelbus prospektą, kuriame atskleidžiama informacija apie emitentą ir siūlomus vertybinius popierius.

Prospekto neketinama reikalauti iš ES valstybėje įsteigto emitento, jei visų siūlomų vertybinių popierių pardavimo vertė per 12 mėnesių neviršija 2,5 mln. eurų, tačiau jiems paliekama teisė, paskelbus prospektą, vertybinius popierius viešai siūlyti ar įtraukti į prekybą reguliuojamoje rinkoje.

Įstatymo projekte nustatomos išimtys, kada pareiga paskelbti prospektą netaikoma. Viena jų – vertybinių popierių siūlymas profesionaliems investuotojams, pavyzdžiui, centriniams bankams, valstybių centrinės ir vietinės valdžios institucijoms bei kt.

Siūloma panaikinti pareigą įregistruoti visus leidžiamus vertybinius popierius Vertybinių popierių komisijoje kiekvienai steigiamai ar veikiančiai akcinei bendrovei. Vietoj to bus patvirtinami vertybinių popierių prospektai.

Reglamentuojama, kokia kalba turėtų būti rengiamas prospektas. Jei vertybiniai popieriai būtų viešai siūlomi ar jais prekiaujama Lietuvos reguliuojamoje rinkoje, turės būti sudaroma prospekto santrauka lietuvių kalba, net kai prospektas patvirtintas užsienio valstybėje.

Keičiamos nuostatos, numatančios atsakomybę už viešo siūlymo ar prekybos reguliuojamoje rinkoje pažeidimus. Taip pat siūloma nustatyti, kad emitentams, kurie neteikia periodinės informacijos, taip pat juridiniams asmenims, kurie nesilaiko vertybinių popierių viešam siūlymui nustatytų reikalavimų, Vertybinių popierių komisija skirtų piniginę baudą iki 100 tūkstančių litų.

Vyriausybės posėdyje taip pat pritarta Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams, kuriais šio įstatymo nuostatos suderinamos su keičiamomis Vertybinių popierių rinkos įstatymo nuostatomis. Įstatymų projektai teikiami svarstyti Seime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.