Politikuojančius medikus gėdijo praktikuojantys kolegos

Seimo Sveikatos reikalų komitetas, ėmęs gerintis emocijoms pasidavusiems panevėžiečiams ir rekomendavęs į Panevėžio centrą nekelti džiovininkų, užsitraukė gydytojų nepasitikėjimą

Plaučių ligas gydantys profesoriai, tuberkuliozės ligoninių vadovai, įvairiose valstybinėse įstaigose dirbantys sveikatos priežiūros specialistai vakar per dantį traukė ir Seimo Sveikatos reikalų komitetą (SRK), ir Panevėžio apskrities viršininkę.

Politikams kliuvo už pataikavimą neišmanėliams, gąsdinantiems, kad Panevėžio centras pavirs tuberkuliozės židiniu. Dėl to ypač apgailestavo profesorius Raimundas Sakalauskas. Jis pabrėžė, kad spręsdami, kur ir kaip gydyti sergančiuosius tuberkulioze, politikai linkę kliautis ne gydytojų, o nieko bendra su medicina neturinčių, paskalomis pasikliaujančių triukšmadarių nuomone.

Planuotos jungtuvės

Panevėžys pastaruoju metu pateko į dviprasmišką padėtį. Panevėžio apskrities viršininko administracija, norėdama sutaupyti dalį gydymo įstaigoms išlaikyti išleidžiamų pinigų, sumanė iš miesto pakraščio į patį centrą perkelti jai pavaldžios Infekcinės ligoninės tuberkuliozės skyrių. Prie Infekcinės ligoninės už 3 mln. litų pastatytas naujas 50 lovų korpusas.

Į jį buvo numatyta perkelti sergančiuosius tuberkulioze, kurie šiuo metu gydomi apskrities administracijai priklausančiose buvusios „Ekrano” gamyklos profilaktoriumo patalpose. Panevėžio apskrities infekcinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Eugenijaus Preidžio teigimu, investicija į naujojo korpuso statybą, atsisakius buvusio profilaktoriumo išlaikymo, būtų atsipirkusi per trejus metus.

Prasidėjo kautynės

Tačiau prieš metus, sužinojusios apie būsimą tuberkuliozės ligonių kaimynystę, pradėjo priešintis dvi Panevėžio centre įsikūrusios švietimo įstaigos: lopšelis-darželis „Varpelis” ir „Vilties” vidurinė mokykla.

Jų bendruomenės netrukus sulaukė Seimo SRK narių paramos. Išklausęs priešininkų nuomones komitetas Panevėžio apskrities viršininko administracijai atsiuntė rekomendaciją džiovininkų į miesto centrą nekelti.

Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė tuomet pažadėjo, kad sergantieji tuberkulioze bus ir toliau gydomi buvusiame profilaktoriume, o naujasis Infekcinės ligoninės korpusas priglaus įvairiomis kitomis plaučių ligomis sergančius žmones.

Pareiga svarbiau už reitingus

Dabar, kai naujasis korpusas jau pastatytas – liko baigti tik jo vidaus apdailą, Infekcinės ligoninės vadovą Preidį užgriūva nauji rūpesčiai: kaip reikės išlaikyti esamą tuberkuliozės skyrių kitame miesto gale ir gerokai padidėjusią ligoninę?

Kad vyriausiasis gydytojas, o drauge ir visi mokesčių mokėtojai dėl neišmanėlių triukšmadarių pateko į nepavydėtiną padėtį, pripažino šalies plaučių ligų bei visuomenės sveikatos specialistai. Jie svarstė, kaip apskrityje vykdoma valstybinė tuberkuliozės programa. Specialistai didelių priekaištų neturėjo, išskyrus tai, kad trūkstant visuomenės švietimo šiuo klausimu dalis panevėžiečių kelia sąmyšį. Pasak gydytojų, medicininį išsilavinimą turintys Seimo nariai taip pat turėtų labiau paisyti savo priedermės nei reitingų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.