Dažai džinsams – kiaušiniams netinka

Savaitgalį prekybos centruose laukiama kiaušinių pirkėjų antplūdžio.

Paskutinėmis dienomis prieš Velykas iš lentynų sparčiai nyksta ir dažai margučiams. Specialistai pataria nesižavėti blizgančiomis pakuotėmis ir vietoj sintetinių dažų rinktis natūralius.

„Dažus kiaušiniams jau perka, tačiau bumo laukiame savaitgalį. Siūlome rinktis Lietuvos arba Vokietijos gamintojų produktus. Tiesa, vokiški dažai tris keturis kartus brangesni.

Populiarūs ir lipdukai, išmarginti šventiniais motyvais – viščiukais, kiškučiais, kiaušiniais”, – vardijo bendrovės „Maxima LT” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė.

Prekybą dažais kontroliuoja Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VET) specialistai.

Vakar Naujojoje turgavietėje Taikos prospekte jie vienai prekeivei uždraudė pardavinėti kiaušiniams skirtus dažus, nes ant pakuočių trūko svarbios informacijos vartotojui.

„Perkant dažus reikia atkreipti dėmesį į tai, ar jų sudėtyje yra maisto produktams skirtų dažiklių. Tekstilei skirti dažai kiaušiniams marginti netinka. Jie per kiaušinio lukštą nudažo ir patį kiaušinį. Patekę į organizmą dažų likučiai gali sukelti net vėžį. Tai ypač pavojinga vaikams”, – įspėjo Klaipėdos miesto VET Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Etnologė Valerija Jankūnaitė rekomendavo kiaušinius dažyti pagal lietuvių liaudies receptus.

„Sveikiausi – natūralūs maistiniai dažai. Populiaru kiaušinius dažyti svogūnų lukštais.

Kiaušiniai apvyniojami svogūnų lukštais, aprišami siūlu ir virinami. Pavirinus ilgiau, kiaušinio lukštas nusidažys tamsesne spalva.

Prieš verdant kiaušinį apdėjus žolelėmis, augalų stiebeliais ir apvyniojus marle, margutis pasipuoš žalsvais ornamentais”, – pasakojo pašnekovė.

Kiaušinius nudažius svogūnų lukštais juos dar galima marginti vašku.

V.Jankūnaitė patarė nesibaiminti, jei virdamas kiaušinio lukštas įskils.

Tokį kiaušinį irgi galima įdomiai nudažyti. Reikia išvirti juodos arbatos be cukraus ir įdėti suskilusį kiaušinį į puodelį. Grioveliai nusidažys tamsiai ruda spalva.

Norėdamos margutį nudažyti marmuro spalva, šeimininkės supjausto svogūno galvutę, griežinėliais apjuosia kiaušinį, apvynioja marle ir virina vandenyje su svogūno lukštais.

Etnologė priminė, kad per Velykas nereikia valgyti daug kiaušinių. Senovės lietuviai paprastai dažydavo tiek kiaušinių, kad užtektų visiems po vieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.