Penkiolika menininkų sugrįžimų

Rytoj, balandžio 3-iąją, Vilniaus rotušėje prasidėsiantis devintasis tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai” per du mėnesius pakvies į penkiolika koncertų Vilniuje, Kaune, Šiauliuose bei Mūro Strėvininkuose

Tarptautinis festivalis „Sugrįžimai” – vienas svarbiausių Lietuvos muzikų rėmimo fondo renginių. Jau devintą pavasarį po Lietuvos miestus pasklindantis festivalis šįkart reikšmingai praturtins ir fondo, mininčio savo veiklos 15-metį, jubiliejinių renginių programas. Tuo įsitikinsime jau rytoj pianistės Martynos Jatkauskaitės, atvykusios iš Didžiosios Britanijos, ir dainininkės Jovitos Vaškevičiūtės koncerte.

Viešnia iš Londono

Solinėje Jatkauskaitės programoje – Ludwigo van Beethoveno, Franzo Liszto, Sergejaus Prokofjevo, Lietuvos kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo ir kitų autorių kūriniai.

Ši vos dvidešimtmetį perkopusi pianistė į savo kūrybinę biografiją jau įrašė pergales net dešimtyje tarptautinių konkursų. Pirmuosius muzikos mokslo žingsnius žengė Kaune, dar būdama penkerių metų. Mokėsi Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), o 2005-aisiais, laimėjusi Baltijos šalių stipendiją, ėmė studijuoti garsiojoje Londono Guidhall School of music and Drama. Šių metų pradžioje Martyna pelnė pirmąją vietą Oksfordo muzikos festivalyje.

Kartu su Didžiojoje Britanijoje studijuojančia atlikėja koncerte dalyvaus ir jauna operos solistė Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas). Jovitos, LMTA įgijusi magistro diplomą, savo kūrybinėje biografijoje turi respublikinių konkursų apdovanojimų, o 2006-aisiais paskelbta „Metų operos viltimi”. Jaunoji solistė, baigusi ir Virgilijaus Noreikos vadovaujamą operos studiją, Operos ir baleto scenoje jau dainuoja svarbias mecosoprano partijas.

Penkiolika koncertų

Pasak fondo direktorės Liucijos Stulgienės, šių metų „Sugrįžimai” – tai penkiolika koncertų, per kuriuos girdėsime lietuvių muzikus, atvykusius į gimtinę iš Šveicarijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Kanados, JAV. Kartu su mūsų tautiečiais pasaulinio garso bei lietuvių kompozitorių kūrinius atliks ir pirmąkart mūsų šalyje viešintys Didžiosios Britanijos, Pietų Korėjos muzikai.

Kiekviena programa žada atradimų, įsimintinų susitikimų. Susipažinsime su iš Londono atvykusia smuikininke Agata Daraškaitė, kuri jau mokydamasi pradinėse klasėse koncertavo su žymiuoju Yehudi Menuhinu. Pianistas Gabrielius Alekna, pirmasis lietuvis įgijęs daktaro laipsnį prestižinėje Juilliardo (JAV) mokykloje, gros kartu su garsių konkursų laureatu violončelininku Edvardu Armonu. Girdėsime Lietuvoje studijas baigusios, Toronte (Kanada) dirbančios smuikininkės Audronės Šarpytės, dainininkės Aušros Šivickytės, fleitininko Vytauto Oškinio, vargonininkės Jūratės Landsbergytės ir žinomos solistės profesorės Reginos Maciūtės kartu su ansambliu „Musica Sacra” parengtą programą.

Išeivijos kultūrinio palikimo puslapis skiriamas kompozitoriaus ir muzikologo Jeronimo Kučinsko, kuriam šiais metais sukaktų šimtas metų, kūrybai. Šie koncertai padovanos ir įspūdingų susitikimų su iš Kanados atvyksiančiu solistu Algirdu Kynu (bosas).

Pabaigos koncertas tradiciškai vyks Nacionalinėje filharmonijoje. Dainuos Londone vokalą studijuojantis Kostas Smoriginas (bosas), jo specialybės dėstytojas LMTA profesorius Vladimiras Prudnikovas, tarptautinio konkurso laureatė Ieva Prudnikovaitė, pianistė Nijolė Ralytė.

Naujovės

Šiemet yra du nauji dalykai. Stulgienė pasakojo, kad festivalio erdvės dar išsiplėtė – pirmąkart „Sugrįžimų” koncertas vyks Kongresų rūmuose Vilniuje. Ten koncertuos pianistė Rūta ir smuikininkė Saulė Rinkevičiūtės, šiuo metu studijuojančios Maskvoje (Rusija). Koncerte dalyvaus dainininkė Asmik Grigorian bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Diriguos Marius Stravinskas. „Marius prieš keletą metų jau dalyvavo „Sugrįžimuose”, – prisimena Stulgienė. – Tąkart jis griežė smuiku, o jam akompanavo jo mama pianistė Eleonora Bekova. Šįkart Stravinskas atvyks kaip Maskvoje studijuojantis būsimas dirigentas. Tai pirmas simfoninio orkestro ir dirigento pasirodymas „Sugrįžimų” festivalyje”.

Kita naujovė – fondo bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamento rengiama konferencija „Lietuvos muzikai svetur ir jų indėlis kultūros raidai Lietuvoje”. Renginyje dalyvaus LMTA rektorius profesorius Eduardas Gabnys, muzikologai Nacionalinės premijos laureatas profesorius Jonas Bruveris, Vaclovas Juodpusis, muzikologė ir vargonininkė Landsbergytė, kiti svečiai. Festivalį praturtins ir svečių susitikimai su jaunaisiais atlikėjais, meistriškumo pamokos.

Penkiolika šių metų susitikimų papildys per aštuonis „Sugrįžimų” festivalius įvykusius 250 koncertų, kuriuose dalyvavo 246 atlikėjai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.