Biurokratizmas pjauna Šventosios uostą

Šventosios uosto statyba užsitęs dėl to, kad neparengti dokumentai.

Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius pasirašė dokumentą, kuriame numatyta Šventosios uostui statyti iš Europos Sąjungos paramos skirti 220 mln. litų. Tai reiškia, kad Šventojoje uostas galėtų būti pradėtas statyti jau ir šiemet.

Tačiau realiai, kaip teigė A.Butkevičius, statyba prasidės ne anksčiau kaip 2009 metais. Tokius terminus pateikė Klaipėdos uosto hidrotechninių objektų statybos specialistai.

Didžiausiu Šventosios uosto statybos stabdžiu tapo tai, kad buvo įsivelta į teisminius ginčus dėl teritorijos su „Energetiko” bendrove.

Dėl to, kad netinkamai buvo parengtas detalusis planas, kuris teisme užginčytas, uosto statytojai patirs keliasdešimt milijonų litų nuostolių. Atsakomybę dėl to turėtų prisiimti ankstesnė Klaipėdos apskrities viršininko administracijos vadovybė.

Priminsime, kad prieš 3 metus dar buvo kalbama apie 150 mln. litų sumą, reikalingą Šventosios uostui statyti. Tačiau kol ginčytasi teisme, smarkiai išaugo hidrotechninių objektų statybos kainos. Jos nėra nusistovėjusios ir toliau didėja. Todėl 2009 metais jau gali nebeužtekti numatytos sumos.

Apie tai, ką reikia padaryti iki 2009 metų, vakar vykusiame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo tarybos posėdyje kalbėjo Klaipėdos uosto infrastruktūros direktorius Algirdas Kamarauskas.

Anot jo, reikia atlikti detaliojo plano korektūrą, esamų uosto molų ir krantinių tyrimą, padaryti teritorijos skaitmeninę nuotrauką, geologinį inžinerinį kartografavimą, parengti poveikio aplinkai įvertinimą, atskirus techninius projektus. Vien reikalingų dokumentų parengimas kainuotų apie 12 mln. litų.

Taip pat turėtų būti parengtas Šventosios uosto vystymo generalinis planas. Jį už Ispanijos vyriausybės pinigus siūlosi padaryti Ispanijos kompanija „Alatec”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.