Nesaugiausiai paauglės jaučiasi mokykloje

Paauglės mergaitės mokykloje jaučiasi nesaugiai ir negauna atsakymų į joms rūpimus klausimus. Geriausiai mergaitės save realizuoja Vaikų dienos centruose. Tai paaiškėjo organizacijai „Gelbėkit vaikus” atlikus tyrimą, kuriuo siekta įvertinti Vaikų dienos centruose vykdomos „Mergaičių programos” efektyvumą.

Didžioji dauguma apklaustų mergaičių teigia, kad mokykloje nesirūpinama jų saugumu ir ten jos jaučiasi nesaugiai, pavyzdžiui, į mokyklą gali įeiti bet kas iš pašalinių. Dar daugiau mergaičių skundžiasi, kad mokykloje jos dažniausiai negauna atsakymų į joms rūpimus klausimus, negali atvirai pasikalbėti, padiskutuoti. Saugiausiai mokykloje jaučiasi tos mergaitės, kurių lankomas Vaiko dienos centras yra toje pačioje mokykloje, kurioje jos mokosi.

Tyrimo išvados tik patvirtina Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos akcentuojamą psichologinės pagalbos vaikams mokyklose ir bendruomenėse stoką. Dėl to mokyklose ir šeimose ryškėja smurto, patyčių, ir vaikų blogo savęs vertinimo problemos. Viena iš alternatyvų paaugliams dažnai tampa Vaiko dienos centrai ir ten vykdomos programos,” – tyrimo rezultatus apibendrina visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė.

Nuo 2005 m. visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus” iniciatyva Vaiko dienos centruose vykdoma „Mergaičių programa”. Tokiu pat pavadinimu kartą per savaitę Dienos centruose organizuojama mergaitėms skirta diena.

Vykdant „Mergaičių programą” teoriniai užsiėmimai dažnai derinami su praktiniais: be paskaitų organizuojami susitikimai su specialistais, į kuriuos kviečiamos ir mergaičių mamos. Dauguma paauglių pažymėjo, jog Vaikų dienos centruose jos praleidžia didžiąją savo laisvalaikio dalį, nes ten jaučiasi saugiai, gali realizuoti save ir tobulėti.

„Dėl plataus geografinio išsidėstymo „Mergaičių programa” yra labai specifiška ir įvairiapusė. Pagrindinės „Mergaičių programos” kryptys yra: socialinių, higienos įgūdžių ugdymas, lytinis švietimas, brendimas, ateities vizijos formavimas, sveika gyvensena, prevencinis darbas. Teigiamus programos dalyvių pokyčius pastebi ne tik pačios dalyvės ar programos koordinatorės, bet ir mergaičių tėvai bei draugai” – teigia „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė L. Trakinskienė.

Visoje Lietuvoje veikia 31 organizacijos „Gelbėkit vaikus” koordinuojamas Vaikų dienos centras. Šiuos centrus lanko daugiau nei pusė tūkstančio socialinės rizikos grupės vaikų. Prieš porą metų 22 organizacijos Vaiko dienos centrų (Akmenėje, Anykščiuose, Druskininkuose, Kazlų Rūdoje, Kupiškyje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Rokiškyje, Šakiuose, Šilutėje, Širvintose, Šiauliuose, Ignalinoje, Ukmergėje, Vilniuje) pradėta vykdyti „Mergaičių programa”. Projekto tikslas – suteikti galimybę mergaitėms iš kaimo vietovių bei mažų miestelių integruotis į visuomenę, mokyti bei vystyti jų socialinius įgūdžius, užkirsti kelią tapti smurto aukom. Jos Didenybės Švedijos Karalienės „Vaikystės fondo” remiamame projekte šiuo metu dalyvauja 250 mergaičių nuo 10 iki 18 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.