Malonus pasivaikščiojimas žiemą

Prieš eidami su mažyliu pasivaikščioti apsirenkite patys. Mama, kuri iš pradžių aprengia vaiką, o tada bėga mautis kelnių ir dažytis lūpų, rizikuoja į lauką išsivesti jį suprakaitavusį ir jį peršaldyti. Sudėkite visus vaiko daiktus toje vietoje, kurioje jį rengsite. Negalima kūdikio palikti ant vystymo staliuko vieno nė minutei, nors spinta, iš kurios turite pasiimti reikalingą daiktą, tame pačiame kambaryje. Net šliaužioti nemokantis bamblys judėdamas gali nukristi nuo staliuko.

Jei naudojate vienkartines sauskelnes, prieš veždamos vaiką į lauką nepamirškite jų pakeisti. Po to aprenkite kūdikį plonais medvilniniais marškinėliais – jie priglunda prie kūno ir leidžia orui lengvai cirkuoliuoti. Kad marškinėlių nereikėtų nuolat kamšyti, pirkite užsegamus per apačią vadinamuosius glaustinukus. Jie segami tarp kojų ir ant vaiko nugaros nesusidaro raukšlių.

Ant marškinėlių reikia vilkti lengvus šliaužtinukus su užtrauktuku priekyje. Neverta vilkti drabužių su užtrauktuku ar sagomis nugaroje. Vaikui bus nepatogu gulėti – jis sukiosis, verks ir neužmigs. Jei pasivaikščiojimas ilgas, toks užsegimas spaus švelnią odelę ir gali atsirasti mėlynių.

Kitas drabužis turi būti megztinis arba pašiltintas medvilninis ar vilnonis kombinezonas. Vilna turi būti natūrali, ne šiurkšti ir nelįsti vaikui į burną. Sagos ar užtrauktukas irgi turi būti priekyje.

Rinkdamosi drabužėlius vaikui turėkite omenyje, kad kombinezonai patogiausi mažyliui iki metukų – jie nesiraukšlėja, leidžia laisvai judėti.

Kojytes apmaukite vilnonėmis kojinaitėmis. Jos irgi turi būti minkštos vilnos ir šiek tiek didesnės nei koja.

Ant rankų užmaukite šiltas minkštas pirštinaites.

Vilnonės kepuraitės negalima mauti neuždėjus plonos medvilninės kepurės arba neužrišus tokios pat skarelės. Kai kurios kepuraitės siuvamos su medvilniniu pamušalu. Kepurė turi glaudžiai apgaubti galvytę, dengti kaktą ir ausis, būti patogiai užrišama.

Vaiko iki metukų viršutiniai drabužiai turi būti šilti – kombinezonai su sintetono ar izosofto užpildu. Jei mažylis nealergiškas, galima pirkti net pamuštus pūkais.

Aprengtas mažylis guldomas į vežimėlį su šiltu vokeliu iš sintetono ar natūralaus kailio. Jie geriausiai apsaugo kūdikį nuo šalčio ir vėjo.

Jei vaikutis gimė žiemą, vežti jį pasivaikščioti galima, kai sukaks dvi trys savaitės. Pirmasis pasivaikščiojimas turi trukti 15-20 minučių. Per savaitę reikia pridėti po penkias dešimt minučių, kol pasivaikščiojimo laikas pasieks valandą. Maksimali buvimo lauke trukmė žiemą – pustrečios valandos. Jei šalčio daugiau kaip dešimt laipsnių, nuo pasivaikščiojimo geriau susilaikyti.

Kad tik nesušaltų!

Kai kurie tėvai įsitikinę, kad žiemą vaikui sušalti ir susirgti didžiausia tikimybė. Jeims taip atrodo, nes tuo metų laiku dažniausiai serga suaugę šeimos nariai, prasideda aepidemijos. Tačiau liaudies išmintis sako ką kita: šaltuoju metų laiku gimę vaikai stipresni, ištvermingesni, greičiau pripranta prie temperatūros pokyčių. Tuo pasirūpino gamta. Koks bus jūsų vaikas, priklauso tik nuio jūsų pačių. Grynas oras ir gera nuotaika, maitinimas krūtimi, grūdinimas bet kokiais būdais padės ištverti žiemą ir džiaugsmingai sutikti pavasarį.

Prieš einant į lauką kūdikio skruostų ir nosytės nereikia tepti nei kremu, nei losjonu: juose tikrai yra vandens, kuris ant odelės užšals. Jei mažylis ypatingai jautrus šalčiui, pamėginkite veidą ir lūpas patepti gyvuliniais riebalais. Geriausiai tinka žąsies taukai.

Jokiu būdu negalima vaikučio burnos ir nosies dengti šaliku ar skara, kaip dažnai pataria močiutės. Burnytę uždenkite čiulptuku, kad kūdikis kvėpuotų tik per nosį. Jei nosytė užgulta, į lauką jo nevežkite.

Prieš išeinant gerai būtų imtis tokios profilaktinės „operacijos”: aromatinįpušies ar citrinos aliejų ištirpykite virintame vandenyje (10 lašų aliejaus, 10 ml vandens ir suplakti iki emulsijos konsistencijos), įpilkite į vandens purkštuvą ir papurkškite ant vežimėlio gaubto, antklodėlės ar vokelio.

Vaikams kvėpuoti grynu oru svarbu kiekvieną dieną, bet kuriuo metų laiku, net kai oras prastas. Pastaruoju atveju vežti mažylį į lauką reikėtų vėlyvą rytą ar pirmosiomis popietės valandomis. Nereikia stumtis su vežimėliu sausakimšomis gatvėmis, nes automobilių išmetamos dujos slenka kaip tik kūdikio veiduko lygyje. Vežkite vaiką į parką, skverą, jai jis jau moka vaikščioti, leiskitės nuo kalniuko rogutėmis, pamėginkite išmokyti jį slidinėti. Ir buvimas gryname ora, ir judrūs žiemos žaidimai stiprina apsaugines organizmo savybes, didina imunitetą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.