Aistros dėl J.Miltinio paminklo persikelia į teismą

Kurio skulptoriaus – Donato Dovidavičiaus, Juozo Šlivinsko ar Remigijaus Midvikio – sukurtas paminklas bus pastatytas Režisieriui Juozui Miltiniui, spręs Apygardos teismas. Mat vienas autorius, prieš metus skelbto konkurso antrosios vietos laimėtojas J.Šlivinskas padavė į teismą Savivaldybę. Jos sudaryta komisija nusprendė, jog paminklą Režisieriui tinkamiausia statyti pagal trečiosios vietos laimėtojo R.Midvikio maketą. Tiesa, R.Midvikis, pasibaigus konkursui, maketą patobulino taip, kad į pradinį variantą jis tapo nepanašus.

Prieš metus pasibaigus Savivaldybės konkursui paminklui garsiam Lietuvoje Režisieriui Juozui Miltiniui statyti, buvo nuspręsta, kad trys skulptoriai – Donatas Dovidavičius, Juozas Šlivinskas ir Remigijus Midvikis – privalo patobulinti konkursui pateiktus paminklo maketus. Juos patobulinus, Savivaldybės sudaryta ekspertų komisija nusprendė, jog tinkamiausias, atitinkantis J.Miltinio dvasią – skulptoriaus R.Midvikio darbas.

Tiesa, R.Midvikis, pasibaigus konkursui, maketą patobulino taip, kad į pradinį variantą jis tapo nepanašus.

Nesusirinko specialistai

Savivaldybėje vakar turėjo vykti eilinis posėdis dėl paminklo J.Miltiniui statybos. Tačiau, kaip PB pranešė savivaldybės Tarybos sekretoriato vyriausiasis kultūros specialistas Arnoldas Simėnas, posėdis neįvyko. „Nesusirinko reikiamas komisijos specialistų skaičius”, – aiškino specialistas.

„Kita vertus, Apygardos teismas spręs, ar teisingai buvo pasirinktas paminklo J.Miltiniui autorius, – tęsė A.Simėnas. – Kai paaiškės teismo sprendimas, komisija vėl posėdžiaus ir spręs paminklo statymo klausimus”.

Paskutinis žodis – teismo

Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Noreikienė irgi PB patvirtino, kad dabar jau teisininkai spręs, ar teisingai sudaryta skulptorių patobulintiems J.Miltinio paminklų maketams eilė.

„Kaunietis J.Šlivinskas padavė Savivaldybę į teismą. Jo nuomone, Kultūros ministerijos ekspertai ir savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija priėmė neteisingą sprendimą, pasirinkdama prieš J.Miltinio dramos teatrą statyti konkurso trečiosios vietos laimėtojo R.Midvikio darbą”, – pasakojo Savivaldybės tarnautoja.

„Tik po teismo sprendimo bus galima toliau tęsti darbus, skirtus J.Miltinio paminklui statyti”, – pakartojo D.Noreikienė.

Šaukimo negavo

Apygardos teismo teisėjas Rimantas Savickas vakar PB sakė, kad parengiamasis teismo posėdis dėl J.Miltinio paminklo vyks rugsėjo 26 dieną.

D.Noreikienė dienraščiui teigė, kad šaukimas iš Apygardos teismo kol kas dar negautas.

Pasak Teisės skyriaus vedėjos pavaduotojos, teismo posėdyje privalės dalyvauti trys konkurso dalyviai – ir į teismą Savivaldybę padavęs J.Šlivinskas, ir kiti du skulptoriai – D.Dovidavičius bei R.Midvikis.

Į klausimą, kaip gali baigtis J.Miltinio paminklo statymo istorija, D.Noreikienė atsakė atvirai: „Sudėtinga komentuoti, nes neaišku, kaip baigsis teismo procesas. Gali atsitikti ir taip, kad po teismo sprendimo teks iš naujo vertinti konkursui pateiktus trijų skulptorių patobulintus paminklų maketus. Jei taip įvyks, vietoj R.Midvikio pasirinksime kito skulptoriaus darbą. Teismo procesui pasibaigus, nesvarbu, kokį sprendimą priims teisėjai, šalys, dalyvavusios teisme, per 30 dienų gali apskųsti priimtą sprendimą”.

Teismai nestebina

PB vakar kalbintas Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) pirmininkas Vaclovas Krutinis, dalyvavęs konkursui pateiktų J.Miltinio paminklo maketų vertinimo darbe, dienraščiui teigė, jog tai, kad šalies menininkai ieško teisybės teismuose, jo nestebina.

„Tai natūralus dalykas. Tiek Lietuvos, tiek užsienio menininkams kartais tenka teisybės ieškoti teismuose”, – tvirtino LDS vadovas.

„Šiuo atveju skulptoriaus J.Šlivinsko, padavusio Savivaldybę į teismą, motyvas, kad neteisingai įvertintas R.Midvikio pataisytas J.Miltinio paminklo maketas. Mano nuomone, ekspertai iš Kultūros ministerijos patobulintus paminklo maketus vertino teisingai, – neslėpė V.Krutinis. – Juolab kad R.Midvikis tarėsi su teatro žmonėmis ir tobulino J.Miltinio paminklo maketą įsiklausęs į jų nuomonę. Kiti autoriai mažai ką keitė. Jiems buvo svarbu, kaip stovės paminklas ir ar bus sutvarkyta Laisvės aikštės dalis prieš teatrą”.

Pasirinko meniškiausią?

V.Krutinis tvirtino esąs įsitikinęs, kad pasirinktas R.Midvikio darbas atitinka konkurso reikalavimus. Anot LDS pirmininko, patobulintus J.Miltinio paminklo maketus vertinusi Kultūros ministerijos ekspertų komisija pasirinko meniškiausiai atliktą darbą.

„Jų nuomone, daug svarbiau darbas, turintis meninę vertę, – teigė V.Krutinis. – Be to, konkurso sąlygose aiškiai nurodyta, kad Savivaldybė pasilieka teisę spręsti, kurio menininko darbą pasirinks ir kaip paskirstys premijas už atliktą darbą. Todėl, vadovaujantis Civiliniu kodeksu, teismas neturėjo priimti skundo”.

Jei kas, pastatys vėliau

LDS pirmininkas V.Krutinis, paklaustas, ar nenutiks taip, kad, užsitęsus teismo procesui, kitąmet per J.Miltinio 100-ąsias metines Režisieriui skirtas paminklas prie Dramos teatro taip ir nebus pastatytas, atsakė, kad taip neturėtų būti.

„Na, bet jei byla įstrigs ir tai datai paminėti nebus J.Miltinio paminklo, jis bus pastatytas vėliau”, – filosofiškai dėstė V.Krutinis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.