Stiprėjantis svaras sterlingas atneš pajamų

Eksportuotojams, parduodantiems prekes į vieną iš didžiausių Lietuvos eksporto rinkų Didžiąją Britaniją, valiutų rinkos specialistai žada daugiau pajamų vien dėl valiutų kursų svyravimų.

Kita vertus, importuotojams prekės ir žaliavos iš šio regiono pabrangtų. Tokias prielaidas valiutų specialistai grindžia tuo, kad D. Britanijos svarui sterlingų euro, taip pat ir lito atžvilgiu prognozuojamas brangimas. Jei verslininkai nėra apdraudę valiutų kursų kitimo rizikos, tai gaunamos pajamos ar patiriamos išlaidos šiomis valiutomis, pasikeitus jų kursams, tiesiogiai veikia ir bendrovės pelną, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Bene tvirčiausias pozicijas iš minėtų valiutų šiuo metu užima D. Britanijos svaras sterlingas.

Ūkio banko Iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Marius Šileika teigė, kad didelį postūmį šiai valiutai suteikė netikėtas Anglijos banko (Bank of England) sprendimas kilstelėti bazines palūkanas iki 4,75 procento.

„Nuo šio sprendimo euro atžvilgiu svaras sterlingas sustiprėjo 200 bazinių punktų – tai išties didelis pokytis”, – aiškino M. Šileika.

Skaičiuojant Lietuvos banko nustatomu oficialiu lito ir svaro sterlingo santykiu, D. Britanijos valiuta per šį laikotarpį pabrango daugiau nei 12 lietuviškų centų arba 2,5 proc. iki 5,0927 lito.

Anot M. Šileikos, tikėtina, kad artimiausiu metu svaras sterlingas gali dar labiau sustiprėti. Ši valiuta stabtelėtų, jei jai nepavyktų įveikti 0,6730 svaro sterlingo už eurą (5,1305 lito už svarą sterlingą) lygio.

Pagrindo tikėtis svaro sterlingo stiprėjimo suteikia valiutų rinkos dalyvių lūkesčiai, kad Anglijos bankas lapkritį dar didins bazinių palūkanų normą.

„Pasiekusios 5 proc. palūkanos veikiausiai stabtels – toks lygis bus neutralus”, – aiškino M. Šileika.

Tačiau specialistai pataria neužsimiršti – šios prognozės paremtos tik makroekonominiais rodikliais. Svaro sterlingo kursas neatspindi geopolitinės rizikos. O kaip parodė šio mėnesio įvykiai, kai buvo užkirstas kelias teroristiniams išpuoliams, D. Britanija išlieka teroristų taikiklyje.

„Teroristų išpuolio atveju svaras tikrai neatsilaikytų ir jo kursas kristų žemyn, nepadėtų jokie geri šalies makroekonominiai rodikliai”, – įsitikinęs M. Šileika.

Prognozuodami ilgo laikotarpio svaro sterlingo kitimą, specialistai pripažįsta, kad Europos centriniam bankui pradėjus sparčiau didinti bazines palūkanų normas, D. Britanijos valiuta gali nebetekti turėto pranašumo. Tuomet svaras sterlingas judėtų 0,69 svaro sterlingo už eurą (5,0041 lito už svarą sterlingą) link.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.