Kelių siaubūną dengia tėvo vardas

Kupiškietė Nijolė Lazickienė dabartinį savo gyvenimą vadina tikra katorga.

Niekada iki šiol rimtai nesirgusi, ligoninėje negulėjusi 61 metų moteris jau du mėnesius nepakyla iš lovos.

Po birželio 17 dieną įvykusios avarijos, kurioje kupiškietei buvo sulaužytos abi kojos, dešinysis žastikaulis ir stipriai sutrenkta galva, Panevėžio ligoninėje jai teko atlaikyti kelias sudėtingas operacijas. Kada moteris sugrįš į visavertį gyvenimą, medikai prognozuoti nesiryžo.

Priklausoma nuo kitų

„Iki šiol negaliu atsikelti, nejautri dešinioji ranka, tik dabar pradėjau lankstyti pirštus. Vienoje blauzdoje – metalo plokštelė, kita sutvirtinta varžtais. Suglebo visi raumenys, tirpsta galūnės. Iki šiol nepažinojau galvos skausmo – dabar dažną dieną kankinuosi”,- pasakojo moteris.

Ji prisipažino dabar esanti visiškai priklausoma nuo artimųjų – marčios verda valgį, sūnūs ant rankų išneša į lauką, pasodina į invalido vežimėlį kieme, kad motina pakvėpuotų grynu oru.

Nori, kad įvardintų kaltininką

Tačiau optimistiško būdo N.Lazickienė nepraranda vilties pasveikti.

„Panevėžyje mane operavęs traumatologas stebėjosi mano gajumu ir stipriu organizmu. Tikiuosi, kad gal po naujų metų jau galėsiu atsistoti ant kojų”, – vylėsi ji.

Moteris turi dar vieną troškimą – kad būtų objektyviai ištirtos jos gyvenimą sukrėtusios avarijos aplinkybės ir įvardintas kaltininkas.

„Nelinkiu jam blogo, bet norėčiau, kad patirtų, ką man teko išgyventi, ištemptai ant kietos lovos”, – tikina pašnekovė.

To kupiškietė linki 21 metų Renatui Stančikui, Kupiškio rajono policijos komisariato viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininko Vytauto Stančiko sūnui.

Tuščioje gatvėje – šiurpus susidūrimas

Lemtinga N.Lazickienės gyvenimą sukrėtusi birželio 17-oji buvo šeštadienis.

Kaip įprastai, rytą, po 6 valandos, moteris su gėlių prikrautu karučiu iš namų P.Matulionio gatvėje išėjo į turgavietę Lauko gatvėje. Ten ji trečiadieniais ir šeštadieniais jau daugelį metų pardavinėja savo darže išaugintų daugiamečių gėlių kerelius, įvairias skintas gėles.

Šiurpią akimirką moteris mena iki smulkiausių detalių.

Pro bažnyčią įsukusi į Atgimimo gatvę, N.Lazickienė išgirdo priešais atvažiuojančio automobilio garsą, pasitraukė dar arčiau kairiojo šaligatvio. Staiga tiesiai priešais save išvydo atlekiantį automobilį, išgirdo trenksmą.

Užkliudęs šaligatvio bortelį, automobilis „Audi 100” trenkėsi tiesiai į moterį, už savęs tempusią gėlių prikrautą vežimėlį.

„Plati gatvė buvo visai tuščia, jokių kliūčių, ir man pasirodė, kad už vairo sėdėjęs Renatas Stančikas specialiai pasuko vairą į mano pusę”, – įsitikinusi nukentėjusioji.

Atpažino pareigūno sūnų

N.Lazickienė teigia svarbų postą policijoje užimančio V.Stančiko sūnų pažįstanti nuo paauglystės, kai jis su bičiuliais išdaužė akmenimis jos bei kaimynų sodo namelių langus.

Daug ji girdėjo ir žmonių kalbų apie girto R.Stančiko lakstymus automobiliu, nesiskaitymą nei su pareigūnais, nei su įstatymais.

Ir tą rytą per avariją moteris tikina aiškiai mačiusi ir atpažinusi prie vairo sėdėjusį žmogų. Po automobilio priekinės dalies smūgio į kojas užgriuvusi ant variklio dangčio, kūnu išdaužusi priekinį stiklą, ji sąmonės neprarado ir nublokšta ant pievelės.

Kažkas iš praeivių iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikams sužalotoji pati pasakė, kas esanti, kur gyvena.

Tuo tarpu ją parbloškęs automobilis liko stovėti gatvėje, bet žmonės kalbėjo, jog vairuotojas ir keleivis paspruko.

Jau vėliau artimieji N.Lazickienei pasakė matę, kad į Kupiškio ligoninę nustatyti girtumą buvo atvežti du vyrai, vienas iš jų buvo R.Stančikas.

Kupiškio ligoninėje R.Stančikui buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis.

Iš Kupiškio ligoninės, suteikus pirmąją pagalbą, moteris reanimobiliu buvo išgabenta į Panevėžio ligoninę. Ten jai buvo operuoti abu atvirų lūžių sutrupinti blauzdikauliai, žastikaulis.

Namo kupiškietė, išsiprašiusi gydytojų, sugrįžo jau po dviejų savaičių, liepos 3 dieną.

Verslas patyrė nuostolių

Namo iš ligoninės N.Lazickienė sako skubėjusi dėl paprastos priežasties – paslikai gulėti geriau savoje, o ne svetimoje lovoje. Be to, turėjusi vilčių, kad pavyks dar kai ką išsaugoti iš darže augintų gėlių.

Bet viltis sužlugdė sausra ir suvokimas, kad nedera artimiesiems – vyrui, dviem sūnums ir marčioms – užkrauti savo buvusių darbų. Gana ligonės slaugos, jai kasdien verdamo valgio, nešiojamų naktipuodžių.

Moteris dabar graužiasi ne tik dėl sugadintos sveikatos, bet ir dėl sužlugdyto verslo.

„Penkių arų sklype auginu įvairių rūšių daugiametes ir vienmetes gėles, perku sėklas, trąšas. Turiu nuolatinių pirkėjų. Žmonės dabar vėl pamėgo senovines gėles, turiu jų kelių šimtų rūšių, tinkančių kapvietėms, sodyboms puošti. Kol sveika buvau, turgaus dienomis surinkdavau po kelis šimtus litų pajamų. Užtekdavo šeimai pragyventi, savo pensiją susitaupydavau. Dabar visa tai žlugo, mažiausiai pusmetis išbrauktas iš gyvenimo. Nežinia, kaip sugis kojos, kada galėsiu stotis, vaikščioti, galbūt reikės kokios rimtos reabilitacijos”, – moteris nerimauja dėl savo ateities.

Galbūt teisme ji galės prisiteisti gydymosi išlaidas, bylinėtis dėl patirtų verslo nuostolių, bet pirmiausia dar reikia pasveikti, išgyventi. Ir sulaukti, kada bus pareigūnų baigta tirti avarijos byla.

Beje, iš paties avarijos kaltininko sunkiai sužalota kupiškietė iki šiol nesulaukė jokio dėmesio ženklo nė atsiprašymo. Matyt, jis, kaip visada, tikisi iš balos išlipti sausas.

Liepė per daug neplepėti

N.Lazickienė sako turinti kelis avarijos liudininkus, bet nesanti tikra, ar jie nebijos papasakoti teisybės teisme.

„Pas vieną iš jų jau buvo atėję keli jaunikaičiai, patarė pernelyg neplepėti”, – sakė moteris.

Iš karto po avarijos pasklidus žiniai, kad policijai nepavyko nustatyti, kas sėdėjo prie „Audi 100” vairo, kupiškietė parašė prašymą generaliniam prokurorui, kad bylą tirti patikėtų ne saviems, kupiškėnams, o kurio kito rajono pareigūnams.

Iš pradžių ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo perduota Panevėžio apygardos prokuratūrai, vėliau persiųsta į Rokiškio rajono apylinkės prokuratūrą.

Tirti neskuba

„Įdomus šitas tyrimas”, – taip N.Lazickienė vertina savo bendravimą su pareigūnais.

Iki šiol ją vienąkart apklausė tik savojo rajono policijos pareigūnė, Rokiškio tyrėjai nukentėjusiosios dar akyse nematė.

Nesulaukusi jų dėmesio, N.Lazickienė liepos 31 dieną sako pati paskambinusi oficialiame prokuratūros rašte nurodytu telefonu.

Kupiškietė sako netekusi žado, kai pareigūnė pasiteiravo, ar nukentėjusioji negali pati atvažiuoti į Rokiškį.

„Gal man su visa lova ten nusigabenti?” – sarkastiškai svarstė sunkios avarijos auka.

Ir kita avarija – paslaptinga

N.Lazickienės abejones dėl objektyvaus tyrimo sustiprino ir dar viena žinia, kad rokiškėnai tirs ir kitą avariją, kurioje yra įsipainiojęs R.Stančikas.

Lygiai po mėnesio nuo N.Lazickienės sužalojimo, liepos 17 dieną, Daugpilio-Rokiškio-Panevėžio kelyje, ties Blizgės miškeliu, į pievą nulėkė ir apsivertė automobilis „Peugeot 406”.

Automobilis priklauso Reginai Stančikienei, R.Stančiko motinai. Automobiliu važiavo pats Renatas ir 34 metų kupiškietis Rolandas Uldukis.

Per avariją buvo sužalotas R.Uldukis, jam teko gydytis ligoninėje.

Tyrimo scenarijus panašus – ir šįkart pareigūnams niekaip nepavyksta nustatyti, kas vairavo, nes nė vienas iš automobiliu važiavusiųjų nepripažįsta sėdėjęs prie vairo.

Komentuoti nepanoro

„Panevėžio ryto” bandymas sužinoti, gal Rokiškio tyrėjams jau pasisekė išnarplioti birželio 17 dieną įvykusios avarijos aplinkybes, davė nedaug naudos.

Rokiškio rajono apylinkės prokurorė Irena Pšalgauskienė teigė tegalinti patvirtinti, kad abi su R.Stančiku susijusios bylos yra tiriamos Rokiškyje.

Pasak pareigūnės, abi ikiteisminio tyrimo medžiagos yra perduotos Rokiškio policijos komisariato tyrėjams ir, jos žiniomis, ten didelių naujienų nesą.

„Tyrimai nenutraukti, vyksta, o rezultatų ar eigos pareigūnai negali komentuoti”, – nesileido į kalbas prokurorė.

„Panevėžio rytas” pasiteiravo, kaip sūnaus žygius vertina tėvas, Kupiškio rajono policijos komisariato viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas V.Stančikas.

Tačiau ir jis buvo nekalbus.

„Palauksiu tų eismo įvykių, kuriuose dalyvavo mano sūnus, teisinio įvertinimo. Tada ir komentuosiu”, – tepasakė policijos pareigūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.