Kaunas gali atsidurti Europos čempionato užribyje

Miesto valdžia net nesiteikė atvykti į pasirengimo 2011 metų žemyno krepšinio pirmenybėms seminarą, o stringantis Nemuno salos sporto rūmų projektas sudomino prokurorus

Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio valdžios atstovai jau pradėjo rengtis 2011-ųjų metų Europos krepšinio čempionatui ir praėjusią savaitę sostinėje surengė pirmąjį darbo susitikimą. Kauno atstovai taip pat buvo pakviesti, tačiau nepasirodė.

Šis akibrokštas nustebino kitų miestų atstovus. Taip pat buvo prisiminta, kad Kaunui niekaip nepavyksta išsklaidyti abejonių dėl Nemuno saloje planuojamų statyti sporto rūmų. Krepšinio pasaulyje pasigirdo kalbų, kad Kaunas gali likti būsimojo Europos čempionato užribyje.

Užvakar Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas gavo raštą iš Kauno apygardos prokuratūros, kuriame prašoma pateikti visus su būsimąja arena susijusius dokumentus.

Pareigūnų dėmesys neatsitiktinis

Kauno apygardos prokuratūros atstovai patvirtino, kad juos sudomino spaudoje pasirodanti informacija, todėl nuspręsta patikrinti šio projekto dokumentus. „Mus domina visa projekto eiga ir spaudoje minimos įvairios sumos. Norime pažiūrėti, už ką šie pinigai sumokėti. Kai pamatysime dokumentus, tada nuspręsime, ar būta pažeidimų, ar ne”, – teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Viktoras Biriukovas.

„Iš tiesų gautas toks raštas ir atsakingiems darbuotojams pavedžiau pateikti prokurorams visus dokumentus. Kaip supratau, juos domina visos su projektavimo darbais susijusios sutartys. Tikrai negalėčiau dabar komentuoti, ar tokio dėmesio sulaukėme dėl architekto Eugenijaus Miliūno, ar dėl neseniai su prancūzais pasirašytos parengiamųjų projektavimo darbų sutarties”, – vakar teigė Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

„Kauno diena” rašė apie praėjusį mėnesį su prancūzais pasirašytą 1,2 milijono vertės sutartį. Miesto Taryba tai padaryti buvo įgaliojusi merą Arvydą Garbaravičių, tačiau ant sutarties netikėtai atsirado Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Roberto Stanionio parašas. Abejonių sukėlė ir pati sutartis bei jos finansavimas.

Stringantis Nemuno saloje planuojamų statyti sporto rūmų projektas vis daugiau nerimo kelia ir Lietuvos krepšinio federacijos atstovams. Kaip žinia, 2011-aisiais metais Lietuvoje planuojama surengti Europos krepšinio čempionatą. Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio atstovai jau pradėjo tam rengtis. Tuo tarpu kauniečiai ne tik nesugeba išsklaidyti abejonių dėl naujųjų sporto rūmų, tačiau ir nesiteikė atvykti į praėjusią savaitę vykusį pasitarimą bei seminarą.

Krepšinio sostinės atstovų seminare nebuvo

2011 metų Europos čempionatui Lietuvoje pasirengimo grupė rugpjūčio pradžioje Vilniuje surengė seminarą, kuriame dalyvavo atstovai iš keturių miestų, pretenduojančių rengti būsimų Europos pirmenybių varžybas – Klaipėdos, Panevėžio, Vilniaus ir Šiaulių savivaldybių. Kauniečiai, ne kartą deklaravę siekius netgi surengti finalinį Europos čempionato etapą, neatvyko, nors ir buvo kviesti.

Seminaras vyko „Federacijų supertaurės” turnyro metu. Pasirengimo Europos čempionatui grupės vadovas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis ir šio fondo narys Linas Kunigėlis savivaldybių delegatus supažindino su teorine pasirengimo čempionatui plano dalimi, išskyrė svarbiausias veiklos sferas. Po teorinės dalies keturių savivaldybių atstovai tris dienas stebėjo, kaip funkcionuoja pagrindinės renginio tarnybos, atsakingos už dalyvaujančių komandų aptarnavimą, logistiką, spaudos centro veiklą, rinkodarą, reklamą, saugumą.

„Nedrįsčiau teigti, kad kauniečiai sąmoningai ignoravo seminarą, galiu tik konstatuoti, kad Kauno atstovų jame nebuvo. Kodėl, reikia klausti jų pačių, mes net nebuvome informuoti, kad jų nebus. Man toks abejingumas nėra priimtinas, bet galbūt kauniečiai galvoja, kad ateis laikas ir viskas bus gerai, – kalbėjo A.Pavilonis. – Laiko pasirengti dar yra, bet norėtųsi, kad miestai, kurie rengs varžybas, jaustų tą pulsą ir žinotų visus reikalus. Grupių varžybas norime rengti miestuose, kur yra krepšinio klubai. Norėčiau, kad būtų sutarta tarp miestų ir klubų, kas, kur ir ką darys, nes klubai dar turės ir savo programas. Mes nenorime kištis, bet būtų gerai, kad miestai apsispręstų, ar jie dalyvaus pasirengime, ar visą iniciatyvą atiduos klubams. O mes galėtume padėti ir patarti”.

LKF vadovas jautėsi nesmagiai

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas kaunietis Vladas Garastas nesmagiai jautėsi dėl to, kad Kauno atstovų nebuvo seminare.

„Nesuprantu, kodėl Kauno atstovai nedalyvavo. Atrodo, jie nemėgsta važinėti po panašius renginius, nors neturiu tikslios informacijos, kodėl kauniečiai neatvyko. Gal koks nesusipratimas įvyko? Šiaip jau nereikėtų ignoruoti tokių seminarų, nes Europos čempionatą organizuoti nėra lengva, tai – ilgas, kruopštus ir atsakingas darbas, trunkantis keletą metų. Prisimenu, kai dar rengėmės FIBA-Europos komisijos atvykimui keldami Lietuvos kandidatūrą rengti Europos čempionatą, Kauno atstovai taip pat ne visuomet dalyvaudavo bendruose susitikimuose ir aptarimuose arba į juos vėluodavo”, – kalbėjo Kauno garbės pilietis V.Garastas.

Jo manymu, kauniečiams vertėtų suformuoti organizacinį komitetą, kuris ir rūpintųsi visais su Europos čempionatu susijusiais reikalais.

„Bet dabar visi turbūt laukia rinkimų, po kurių nežinia, kaip pasikeis situacija. O turėtų būti darbų tęstinumas”, – sakė V.Garastas.

Kol kas girdi tik pažadus

A.Pavilonis neramiai seka ir sporto rūmų Kaune statybų peripetijas, nors stengiasi neprarasti optimizmo.

„Naujoji arena yra miesto ir miestiečių reikalas, todėl aš nesu linkęs kištis, nors renku informaciją ir seku įvykius. Turiu šiokios tokios informacijos, bet nežinau, kiek ji yra tikra. Man svarbiausia, kad sporto rūmai būtų pastatyti ir kad juose būtų galima žaisti krepšinį. Manau, jau pribrendo laikas priimti konkrečius sprendimus. Tiesą sakant, pažadus apie tai, kad viskas bus pastatyta laiku, girdžiu ne tik iš Kauno, nors iki apčiuopiamų rezultatų dar toli. Būtų sunku patikėti, kad Kaunas gali likti Europos čempionato nuošalyje. Bet aš esu optimistas ir tikiu, kad viską galima spėti padaryti. Jeigu jau dėl vietos apsispręsta, liko tik skaičių kalba”, – vylėsi A.Pavilonis.

Pasirengimas po penkerių metų vyksiančiam Europos čempionatui Lietuvoje prasidėjo. A.Pavilonio vadovaujama darbo grupė jau pradėjo domėtis ir rūpintis įranga, kuri būtų montuojama naujose šalies arenose. Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) pažadėjo lietuvius konsultuoti šiuo klausimu.

„Kiekvienai arenai reikės įrangos: stovų, grindų, švieslentės, elektroninių prietaisų ir panašiai. Mes manome, kad galbūt perkant 3-4 komplektus būtų galima nemažai sutaupyti ir miestai šiuo atžvilgiu galėtų bendradarbiauti, nors arenos iškils ir skirtingu metu”, – kalbėjo pasirengimo grupės vadovas.

Neatvykimo priežasties nesugebėjo paaiškinti

Kauno meras dar liepos 24 dieną įpareigojo tris Savivaldybės administracijos atstovus koordinuoti su Europos krepšinio čempionatu susijusius reikalus. Į šią grupę įtrauktas ir šiuo metu atostogaujantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis. Vakar jis negalėjo paaiškinti, kodėl sostinėje vykusiame renginyje kauniečiai nedalyvavo.

„Kodėl nebuvo? Dabar negalėčiau tiksliai pasakyti. Kiek prisimenu, buvo pakeista seminaro data, todėl pats negalėjau į jį nuvykti. Tikrai nežadame ignoruoti pasirengimo čempionatui. Žadame pasidomėti, apie ką buvo kalbama pirmajame susitikime”, – tikino R.Stanionis. Jis nepaaiškino, kodėl į Vilnių nenuvyko kiti du Kauno atstovai.

Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas vakar tik iš „Kauno dienos” sužinojo apie mero potvarkį. Jį taip pat nustebino, kad sostinėje vykusiame seminare kauniečiai nepasirodė.

„Kažkas būtinai turėjo nuvažiuoti. Sunku paaiškinti, kodėl niekas nepasirodė. Dabar belieka surinkti informaciją apie vykusį susitikimą ir pasirūpinti, kad ateityje tokių dalykų nebūtų. Kai meras grįš iš atostogų, kalbėsimės ir apie jo potvarkius, kuriais įpareigojami administracijos darbuotojai. Dabar dėl jų kyla problemų”, – sakė A.Keserauskas.

Atostogas prasitęsęs Kauno meras A.Garbaravičius vakar mobiliojo ryšio telefonu neatsiliepė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.