Saulės mūšio aidas nenutyla ir po 769 metų

Garsusis Saulės mūšis, įtvirtinęs Lietuvos karaliaus Mindaugo valdžią, 1236 metų rugsėjo 22-ąją įvyko ne prie Jauniūnų (Joniškio r.), kaip manyta iki šiol, o šalia Pamūšio kaimo (Pakruojo r.). Vietoves skiria 10 kilometrų.

Tokią žinią savaitgalį paskelbė Karaliaus Mindaugo kolegija, kurios rūpesčiu istorinio mūšio vieta 1990 metų gruodį buvo įtraukta į Kultūros vertybių registrą.

Bet vėliau šios kolegijos kancleriui Vytautui Baškiui kilo abejonių, ar šis susirėmimas tikrai vyko būtent Jauniūnuose.

Išdrožė atminimo ženklą

Paskelbti naujos Saulės mūšio vietos savaitgalį į Pamūšį išvažiavo dviratininkų būrys. Jau dešimtąkart rengiamo žygio maršrutas – 1253 kilometrai – toks pat skaičius kaip Mindaugo karūnavimo metai.

Ta proga Pamūšio kaimo bendruomenė surengė šventę prie skubiai išdrožto atminimo ženklo, skelbiančio, kad būtent jų laukuose vyko garsusis mūšis.

Po koncerto bei vakaronės dainos aidėjo per naktį.

„Mes dabar vaikštome orūs ir iškėlę nosį. Ne einame, o šokame”, – džiaugėsi Pamūšio etnografinio ansamblio vadovė Zita Kapučinskienė. Kasmet per Saulės mūšio dieną pamūšiečiai vykdavo į Jauniūnus padainuoti, o šiemet jau patys ruošiasi rengti Saulės mūšio minėjimą.

Suklaidino sena geležtė

V.Baškys, kurio vadovauja kolegija kadaise yra paskelbusi, kad Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną reikia švęsti liepos 6-ąją, prieš dešimt metų ėmė abejoti, ar tikrai Saulės mūšis vyko prie Jauniūnų.

Iš pradžių jį suklaidino jauniūniečių ryžtas organizuoti šventes pačių nustatytoje Saulės mūšio vietoje. Be to, vietos gyventojai parodė senovinę geležtę, kurią kažkas rado šiuose laukuose.

Vėliau paaiškėjo, kad paveldėjęs toje vietoje žemę žmogus tiesiog sumanė ją išgarsinti.

Įsigilinęs į istorinius šaltinius, V.Baškys nustatė, kad tiesus kelias nuo Mežuotnės, iš kur magistro Folkevino vadovaujami kalavijuočiai žygiavo Šiaulių link, eina pro Pamūšį. Tuo tarpu kelias pro Jauniūnus buvo nutiestas gerokai vėliau.

Kaime – naujo gyvenimo viltis

318 suaugusių gyventojų turinčiame Pamūšio kaime savaitgalį netilo kalbos apie istorinį susirėmimą.

Kai kurie prisiminė iš Pamūšio kilusio poeto Aleksandro Šidlausko prieš 20 metų užrašytą įžvalgą: „Ten, kur vyko Saulės mūšis, ten dabar yra Pamūšis”.

„Sveika konkurencija yra gerai, mes jos nebijome.

Niekas nežino nei kaip ten Mindaugo laikais buvo, nei kur mūšis vyko, bet prie Pamūšio nuo seno stovėjo karčema, o tai rodo, kad čia driekėsi senasis kelias”, – paklausta apie naująją Saulės mūšio vietą sakė Pašvitinio seniūnijos, kuriai priklauso ir Pamūšis, seniūnė Asta Jasiūnienė.

Moteris, turinti ekonomisto diplomą, sakė dedanti daug vilčių į naujai paaiškėjusį istorijos faktą.

Juk Pamūšis yra tik 25 kilometrai nuo Šiaulių. Moteris yra skaičiusi, kad Airijoje kaimai atsigavo, kai atvykėliai iš miestų ėmėsi smulkiojo verslo.

„Kodėl šiauliečiams nepradėjus keltis į Pamūšį – čia gražu, patogu, saugu, o nuo šiol – dar ir žymi vieta”, – sakė A.Jasiūnienė.

Anot seniūnės, į istorinę vietovę dabar tiesiog būtina nutiesti asfaltuotą kelią.

Ketina statyti viešbutį

Laukai, kuriuose, kaip paaiškėjo, vyko Saulės mūšis, priklauso stambiai ūkininkei Laimai Bartkevičienei. Žemę moteris paveldėjo iš savo prosenelių.

600 hektarų nuomotos ir nuosavos žemės valdanti ūkininkė dabar svarsto galimybę šioje vietoje statyti viešbutį, nes dirva čia klampi, neįmanoma nieko sėti.

„Manau, kad Saulės mūšis vyko šioje vietoje. Juk šitiek žmonių ir arklių išlaikyti reikėjo vandens, o pro Pamūšį teka upė”, – kalbėjo ūkininkės sūnus 23 metų Ernestas Bartkevičius, vietos karčemos savininkas.

Vyras jau svarsto, kur gauti pinigų turistų lankomoms vietoms įrengti.

Į naujieną reagavo skirtingai

Tiesa, ne visi žinią apie pasislinkusį Saulės mūšio lauką sutiko palankiai.

„Netikiu, kad mūšis vyko tuose laukuose, pirmą kartą tai girdžiu. Juk Saulės mūšis vyko Šiauliuose”, – pareiškė 18 metų moksleivis Nerijus Šimkus iš Mitniūnų kaimo.

Šiauliuose gyvenanti 25 metų mokytoja Ingrida Montvidaitė prisipažino ketinanti ateityje persikelti gyventi į Pamūšį. Moteris neabejoja, kad čia netrukus bus nutiestas geras kelias, pradės lankytis turistai.

„Jei mūšis vyko 30-40 kilometrų lauke – šlovės užteks ir Jauniūnams”, – ramino kaimynus Žiemgalos draugijos prezidentas Alfredas Šimkus.

Daina apie kario karstą

Pamūšio gyventoja Z.Kapučinskienė labiausiai džiaugėsi, kad jų kaimo nuo šiol niekas nebepainios su kitu Pamūšiu, esančiu už 30 kilometrų.

Pašnekovė pateikė dar vieną argumentą, kodėl mūšis vyko būtent šioje vietoje.

Jauniūnų kaime driekiasi lygūs laukai, aukštumą gali tik paieškojęs pamatyti, o Pamūšio kalnas iš karto matyti, vos išėjus iš miško. Būtent šią aukštumą pastebėjo kalavijuočiai prieš beveik aštuonis amžius.

Ant kalno apsistojusius sunkiai šarvuotus Kalavijuočių ordino karius Vykinto pulkai apsupo ir sumurdė į pelkes.

Z.Kapučinskienė padainavo kelias dainas apie Saulės mūšį, kurias nuo seno moka Pamūšio gyventojai.

Vienoje jų mergina verkia, kad ulonai išsivedė jos mylimąjį į karą, sužeistą paliko mūšio lauke, o jiems išžygiuojant vaikiną jau guldė į karstą.

„Juk mūšyje žuvusių nelaidojo karstuose, tai turėjo būti vietinis gyventojas”, – paaiškino Z.Kapučinskienė.

Jauniūnams – nemaloni žinia

Gataučių seniūnijos, kuriai priklauso ir Jauniūnai, vadovė Janina Kadienė tik iš „Lietuvos ryto” išgirdo naujieną apie pasikeitusią Saulės mūšio vietą.

„Šitiek metų čia buvo – ir staiga nebėr!” – neslėpė nuostabos seniūnė.

J.Kadienė pasakojo, jog iki šiol visi seniūnijos svečiai pirmiausia išgirsdavo apie istorinį mūšį, būdavo vežami apžiūrėti tos vietos.

Neseniai tą lauką buvo pasirūpinta nušienauti, jau parengti brėžiniai, kaip įkurti parką ir pastatyti naują paminklą, ieškoma lėšų, kaip išpirkti žemę iš naujųjų savininkų.

Iš istorijos pelno nesitiki

Tuo tarpu šiemet sklypą prie Jauniūnų įsigijęs ūkininkas Romas Karuža į šią žinią reagavo ramiai.

„Man visa tai neturi jokios reikšmės. Aš žemę dirbu, o ne pelnytis iš to mūšio bandau”, – sakė vyras, išgirdęs, kad mūšis iš tiesų vyko ne šioje vietoje.

300 hektarų ūkį valdantis ūkininkas teigė, jog Saulės mūšio žemės kaina nelabai skyrėsi nuo greta esančių sklypų.

„Jei koks vokietis pateiktų gerą pasiūlymą, pavyzdžiui, statyti viešbutį, rimtai apsvarstyčiau tokią idėją”, – sakė R.Karuža.

Nebuvo archeologinių kasinėjimų

Paveldo centro direktorius Vitas Kuncevičius nustebo išgirdęs, jog savaitgalį buvo paskelbta nauja Saulės mūšio vieta.

Mat šių kautynių vieta yra laikoma nustatyta ir įtraukta į Kultūros vertybių registrą remiantis istoriko Romo Batūros tyrinėjimais.

Tačiau kiek pasvarstęs pašnekovas pripažino, kad tai – visiškai įmanoma, kadangi nei Jauniūnuose, nei Pamūšyje nebuvo archeologinių kasinėjimų, kurie tai įrodytų. Tuo tarpu mūšio vietoje būtinai turėtų būti aptikta archeologinių radinių.

Gavusi informacijos, kuri pagrindžia Saulės mūšio vietą, Kultūros paveldo vertinimo taryba gali svarstyti, kaip su ta vieta elgtis.
Dalia Gudavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.