Kotedžų istorija – nebaigta

Kotedžų pardavinėjimo skandalu išgarsėjusi Vyriausybės kanceliarijos akcinė komunalinių paslaugų bendrovė (AKPB), valdanti valstybės turtą sostinės Turniškių rajone, daugelį sandorių vykdė nepaisydama įstatymų.

Tai pareiškę Valstybės kontrolės auditoriai nustatė, kad kotedžai, kuriuos įsigijo vėliau priversti atsistatydinti prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška, prieš parduodant nebuvo įvertinti nekilnojamojo turto ekspertų.

Valstybės kontrolės atlikto audito išvadose tvirtinama: „Bendrovės (AKPB. – Red.) valdyba neužtikrino stebėtojų tarybos nutarimo parduoti pastatus, įvertinus nekilnojamojo turto vertintojams, penkis pastatus Turniškių g. 13A pardavė neatlikusi šio turto įvertinimo rinkos verte.

Dviem pastatams įvertinti turto vertinimo sutartis sudaryta ir pastatai įvertinti po pardavimo sutarčių įvertinimo”.

Pakartojo tą patį

Tiesa, AKPB direktorius Valdas Račkys su tokiomis išvadomis nesutinka. Jis, kaip ir anksčiau, tebetvirtina, jog turtas buvo įvertintas.

Tą patį kalba ir buvę prezidento patarėjai.

„Kitaip ir būti negalėjo. Du kartus per metus nekilnojamojo turto ekspertai nustatinėjo kotedžų kainą pagal to meto nekilnojamojo turto kainas. Kas čia negerai ir kur čia intriga?” – kovo pradžioje kalbėjo E.Bagdonas.

Tada jam antrino ir R.Muraška, tvirtinęs, jog kotedžą įsigijo nepažeisdamas jokių įstatymų ar kitų teisinių reikalavimų.

„Kotedžą įvertino du nepriklausomi nekilnojamojo turto vertintojai. Prieš pardavimą jie pasakė, jog vieno kvadratinio metro kaina – 6100 litų.

Tiek mes ir sumokėjome”, – vakar, kaip ir kovo mėnesį, „Lietuvos rytui” kalbėjo E.Bagdonas.

Išvadas neigė ir kancleris

„Kotedžai buvo įvertinti. V.Račkys tai turėtų patvirtinti”, – vakar atkakliai aiškino ir Vyriausybės kancleris Antanas Kaminskas.

Tačiau Valstybės kontrolės išvadose, kur kalbama apie E.Bagdono ir R.Muraškos kotedžus, pažymėta: „Turtas nebuvo įvertintas rinkos verte. Papildomu susitarimu buvo patikslintas plotas”.

Dėl prezidento namo – abejonės

Skandalą sukėlę kotedžai buvo pastatyti įkeičiant ir prezidento gyvenamąjį namą.

Valstybės kontrolės audito išvadose pažymima, kad Vyriausybės kanceliarija, iki 2002 m. neinicijavusi prezidento gyvenamojo namo perdavimo valstybei, sudarė galimybę bendrovei jį įkeisti.

Prezidento kanceliarija tik šiais metais už 3 mln. litų išpirko minėtą pastatą iš akcinės bendrovės.

Auditoriai pažymėjo, jog buvo ir kitoks šio namo perdavimo Prezidentūrai būdas. Tai buvo galima padaryti mažinant valstybės akcijų skaičių (įstatinį kapitalą).

Įtarimai – ir dėl klastojimo

Turniškių statybų istoriją tyrę auditoriai taip pat konstatavo, kad galėjo būti klastojami dokumentai.

V.Račkys pastaruoju metu Turniškėse buvo užsimojęs ne tik kotedžus statyti, bet ir rekonstruoti senus čia esančius daugiabučius namus.

Valstybės kontrolė aptiko, jog, pertvarkant namą Turniškių g. 7, galėjo būti suklastoti dokumentai dėl leidimo pradėti rekonstrukciją. Šiuos faktus auditoriai jau perdavė Generalinei prokuratūrai.

V.Muntianas atsisakė ketinimų

Seimo vadovas Viktoras Muntianas vakar jau pareiškė neketinąs apsigyventi Turniškėse, nors dar užvakar „Lietuvos rytui” tvirtino atvirkščiai.

„Man ten nepatinka, nepatinka tai, kas susiję su Turniškėmis. Per daug ten yra įvairiausių „uodegų” ir nešvarių dalykų”, – BNS vakar sakė V.Muntianas.

Paklaustas, kur ketina gyventi, Seimo pirmininkas teigė gyvensiąs „prestižiškiausioje Vilniaus vietoje – Gedimino prospekte”. Šiuo metu jis gyvena Seimo viešbutyje Gedimino prospekte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.