„Klumpakojo” klumpelės neskilinėjo

„Klumpakojį” šoko, šoks, kol klumpelės nesusprogs. Jei susprogs, tai, kaip ir tinka, pastatysim joms paminklą”, – aktoriaus Broniaus Gražio eilėmis tarptautinio tautinių šokių konkurso – festivalio pradžią paskelbė legendinio „Klumpakojo” kompozicijos autorius profesorius Juozas Gudavičius.

Šeštadienį Žvejų rūmuose devynias valandas trukusiame konkurse klumpės nesproginėjo, tačiau trinksėjo kaip reikiant. Trečiajame Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Choreografijos katedros rengiamo „Klumpakojo” konkurse legendinį šokį sutrepsėjo beveik pusė tūkstančio šokėjų.

Apsiavę medinį apavą, polkos žingsneliu sukosi ir svečiai iš Latvijos bei Lenkijos.

Išaugęs į tarptautinį konkursą „Klumpakojis” šiemet paminėjo ir ypatingą jubiliejų – lygiai prieš 55-erius metus įvykusią šokio su klumpėmis premjerą. Ypatingi šie metai ir „Klumpakojo” kompozicijos autoriui – uostamiesčio universiteto Choreografijos katedros įkūrėjui J.Gudavičiui. Šiemet jis švęs 80-metį, kartu paminės kūrybinės veiklos 60-metį.

Pirmą kartą trankų šokį su klumpėmis sutrepsėjo tuometinis valstybinis dainų ir šokių liaudies ansamblis. „Vien pasirodymas scenoje su klumpėmis sukėlė ovacijas. Tada tai atrodė egzotiška”, – prisiminė J.Gudavičius.

„Klumpakojo” konkurso dalyviai varžėsi dviejose grupėse. Pirmojoje kiekvieno kolektyvo programoje privalėjo būti ir legendinė J.Gudavičiaus kompozicija. Šios grupės laureatais komisija pripažino Žvejų rūmų tautinių šokių ir dainų ansamblį „Žilvinas”. Antrosios grupės šokėjai privalėjo nors vieną šokį sutrepsėti apsiavę klumpes. Čia nepralenkiami buvo Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio „Nemunas” šokėjai.

Profesoriaus J.Gudavičiaus įsteigtas specialus prizas už profesionaliausiai atliktą „Klumpakojį” atiteko gargždiškių „Minijai”.

Specialius prizus įsteigė ir „Klaipėdos” dienraštis. Juvelyro Vytauto Karčiausko sukurtos skulptūrėlės atiteko profesoriui bei pirmą kartą konkurse dalyvavusiems užsienio kolektyvams – „Kalve” iš Jelgavos ir „Jotvai” iš Punsko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.