LNK rodys pirmąjį lietuvišką istorinės dokumentikos serialą

Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje pristatytas pirmasis lietuviškas istorinės dokumentikos serialas „XX amžiaus slaptieji archyvai”, kurį kitą savaitę pradeda rodyti LNK.

Autoriai – žurnalistė Gražina Sviderskytė ir istorikas daktaras Arvydas Anušauskas – kol kas televizijai perdavė aštuonias dalis, tačiau serialą kuria toliau. Darbai suplanuoti bent iki 2007 metų.

Pasitelkę vaidybines scenas ir Lietuvos bei užsienio šalių archyvus autoriai žiūrovams atskleidžia prieštaringus, mįslingus ir intriguojančius XX amžiaus Lietuvos įvykius. Kiekviena ciklo dalis – tai valandos trukmės istorinis detektyvas.

Pirmoji serialo transliacija skirta viso serialo apžvalgai, kūrėjų ir tematikos pristatymui. Paskui gegužę ir birželį LNK ir TV1 rodys šias dalis: „Laivyno paradas” („Flottenparade”), „Žvalgybų žaidimai: užmirštas desantas”, „Pučai ir teroras Lietuvoje”, „Dingę Berlyne”, „100 paskutinių valandų” ir „Lietūkio” garažas” (2 dalys).

„Serialo formatas netelpa į griežtus vieno žanro rėmus. Sakyčiau, balansuoja tarp dokumentinio filmo ir dokumentinės TV laidos. Išsamaus tyrimo ir sudėtingesnio filmavimo požiūriu tai yra brangi, elitinė televizijos produkcija. Siekėme sukurti ilgalaikę vertybę”, – serialo pristatyme sakė šio projekto vadovė žurnalistė Gražina Sviderskytė.

„XX amžiaus slaptųjų archyvų” kūrėjai ketina pateikti visiškai naujų, dar neskelbtų dokumentų, parodyti retesnės kino kronikos. Atkuriant istorinius įvykius, vaidybinėse scenose filmavosi daugiau nei 20 profesionalių aktorių ir kone antra tiek mėgėjų, taip pat daugiau nei pusė šimto karių.

Filme „100 paskutinių valandų” Antano Smetonos vaidmenį atlikęs Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas Danielius Vėbra pristatyme prisipažino, kad Prezidento vaidmuo jam buvo netikėtas, tačiau ypatingas ir labai brangus. „Mano mama jaunystės metais Antano Smetonos dvare Užugiryje dirbo kambarine, aš pats tose vietovėse užaugau, todėl nuo mažens daug girdėjau apie Smetonų šeimą”, – sakė D.Vėbra.

Švietimo ir mokslo viceministras Raimundas Mockeliūnas pabrėžė, kad ministerija stengsis, jog ateityje serialas būtų tiražuojamas ir pasiektų šalies švietimo įstaigas. „Manau, kad tai taps puikia metodine priemone”, – sakė viceministras.

„XX amžiaus slaptųjų archyvų” bendraautoris istorikas Arvydas Anušauskas neskubėjo atskleisti, kokios bus kitos, dabar dar tik kuriamos serialo dalys. „Nenorėdamas aiškinti konteksto, galiu pasakyti tik kodinius pavadinimus, kurie, tikiuosi, neišsklaidys intrigos. Tai, pavyzdžiui, „Keturių Juozų nuotykiai” arba „Slaptas Paleckio finansininkas”, – užsiminė apie ateities projektus daktaras A. Anušauskas.

„XX amžiaus slaptieji archyvai” – sekmadieniais 12.10 val. nuo gegužės 7-osios per LNK.

Per TV1 – antradieniais 20 val., nuo gegužės 9-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.