Skurdžios policijos platūs mostai

Policijai nuolat dejuojant dėl nepakankamo finansavimo, vis dėlto negailima dešimčių milijonų litų naujoms statyboms.

Neseniai savo būstinėje įkurtuves šventė Vilniaus policininkai. Po to pajudėjo naujojo Ukmergės komisariato statybos reikalai.

Šie du išskirtiniai apie 40 mln. litų vertės projektai patikėti tai pačiai sostinės bendrovei „Garantas”, kuri garsėja sugebėjimu gauti teisėsaugos institucijų užsakymus.

„Lietuvos rytas” domėjosi, kodėl šiai bendrovei patikimi didžiausi policijos užsakymai. Kodėl ji neretai vadinama neoficialiu šalies teisėsaugos statybų skyriumi?

Laimi uždarus konkursus

„Aš tuo nesidomiu. Tam įsteigtas Logistikos centras prie Policijos departamento”, – paklaustas apie statybas „Lietuvos rytui” atsakė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

Logistikos centro vadovas Laimutis Džervus nenustebo sulaukęs pasiūlymo pasikalbėti apie policininkų partnerystę su tais pačiais statybininkais: „Ne pirmą kartą rodomas dėmesys šiai bendrovei.

„Garantas” ne tik laimi, bet dažnai ir pralaimi mūsų skelbiamus konkursus”.

Pareigūnas atrėmė įtarimus, jog šiai bendrovei kažkodėl sekasi per uždarus, pusiau slaptus konkursus: „Slaptų konkursų mes nerengiame.

Bet slaptumo režimo reikalaujančius objektus su areštinėmis gali statyti tik tos bendrovės, kurios turi Valstybės saugumo departamento leidimą.

Tokie konkursai vykdomi taip, kaip numatyta įstatyme”.

Per uždarus konkursus dalyviai gauna ne visą informaciją.

Visi projekto dokumentai pateikiami tik nugalėtojui.

Gauna brangiausius užsakymus

L.Džervus nemelavo sakydamas, kad „Garantas” gauna ne visus policijos užsakymus.

Pernai skelbtą Kauno areštinės statybos konkursą laimėjo bendrovė „Ketoma”. Mokymo centrą Trakuose pastatys „Altitudė”. Panevėžio areštinės rekonstrukcija patikėta „Kriautei”.

Šių statybų bendra sąmatinė vertė sudaro mažiau nei 10 mln. litų.

Tuo tarpu Vilniaus policijos komisariato pastato statybos valstybei iš viso kainavo apie 20 mln. litų. Ukmergės projektas vertinamas 17 milijonų litų.

Prieš ketverius metus „Garantui” be konkurso patikėta Kriminalistikos ekspertizių centro statyba kainavo apie 12 mln. litų.

Bendra apie 50 mln. litų siekianti „Garanto” laimėtų konkursų darbų vertė maždaug 5 kartus viršija visų kitų statybų bendrovių laimikį.

Įtakingi draugai nepadeda?

„Mane dažnai bando kaltinti, esą viską lemia pažintys su V.Grigaravičiumi ar buvusiu vidaus reikalų ministru Juozu Bernatoniu.

Bet tai netiesa. Aš – statybininkas. Ieškau užsakymų. Kartais pasiseka, kartais – ne”, – aiškino „Garanto” savininkas ir vadovas Petras Vasiliauskas.

Verslininkas teigė, kad jei būtų žinojęs, kiek reikės vargti statant pastatą Vilniuje, netgi nebūtų pradėjęs.

Vargas, apie kurį užsiminė verslininkas, susijęs su finansavimu.

Užsimojęs daug statyti Policijos departamentas stokoja lėšų. Dėl šios priežasties komisariato statybos pavirto daugiametėmis. Statybininkai iki šiol dar negavo maždaug 7 mln. litų.

Įspūdinga statybų kaina

Bet šios aplinkybės nesutrukdė imtis Ukmergės projekto, kuriam finansuoti kol kas yra gauta mažiau negu dešimtadalis reikiamos sumos.

17 mln. litų vertės pastato Ukmergėje bendras plotas sudarys 5 tūkst. kvadratinių metrų – kiekvienas kvadratas įvertintas beveik pusketvirto tūkst. litų.

„Už tokias sumas mes statome aukščiausios – A klasės – biurus.

Kiekviena darbo vieta juose yra aprūpinama visa įmanoma moderniausia įranga, įskaitant signalizaciją, reguliuojamas šildymo ir ventiliacijos sistemas.

Naudojamos prabangios natūralios vidaus apdailos medžiagos. Projektuojamas įspūdingas fasadas, – „Lietuvos rytui” kalbėjo modernius biurus Vilniuje statančios bendrovės vadovas. – Areštinėse ąžuolinių grindų tikriausiai nekloja ir oro kondicionavimo sistemos neįrengia”.

Prabangos pėdsakų nėra

Naujame pastate Vilniuje policininkai turi dušo kabinas, sporto salę. Šie dalykai prabanga nelaikomi. „Lietuvos ryto” duomenimis, jos nebus ir Ukmergėje.

Pasak Ukmergės pastatą projektavusios bendrovės „Priedanga” architektės Irenos Olšauskienės, policininkai išskirtinių pageidavimų nepateikė.

Tarnybiniams pareigūnų automobiliams bus pastatytos ne itin brangios stoginės, o technikos remonto ar priežiūros darbams – du nedideli garažai.

Praėjusių metų pabaigoje paskutinį kartą koreguojant projektą beveik trečdaliu buvo sumažintas areštinės plotas, suprojektuotas rūsys.

Brangiausios – areštinės?

„Lietuvos rytui” logistikos centro vadovas L.Džervus paaiškino, kad nei jo vadovaujamas konkursus rengiantis Logistikos centras, nei Policijos departamentas statybų kainos nenustato: „Projektą parengia atskirą konkursą laimėjusi bendrovė. Po to viena iš dviejų sertifikuotų įmonių atlieka projekto ekspertizę”.

Pareigūno teigimu, po Vilniaus projektų ekspertizės tyrimo sąmatinė projekto vertė dar padidėjo, nes buvo pastebėta, jog neįskaityti kai kurie numatyti darbai.

Pasak Logistikos centro vadovo, projektai yra brangūs dėl specialios įrangos, kuri naudojama, pavyzdžiui, areštinių apsaugos sistemai įrengti.

Dėl statybos brangumo tą pačią versiją pateikė ir „Garanto” vadovas P.Vasiliauskas.

Pažįsta teisėsaugos koridorius

„Garantas” gauna užsakymų ne tik Policijos departamente.

Prieš keletą metų bendrovei teko darbuotis Lukiškių kalėjime.

Dabar ji remontuoja Teisingumo ministerijos kabinetus bei konferencijų salę. Šio projekto vertė – 300 tūkst. litų.

Bendrovei buvo patikėta įstatyti langus Specialiųjų tyrimų tarnyboje. „Garantas” yra laimėjęs ir Vidaus reikalų ministerijos supaprastintą konkursą atlikti beveik 1 mln. litų vertės karių ir pareigūnų medicininės reabilitacijos centro Trakuose rekonstrukciją.

„Garanto” vyrai ne kartą vaikščiojo ir Aukščiausiojo teismo koridoriais. Jau buvo rašyta spaudoje, kad 1999-aisiais, pažadėjęs kabinetus suremontuoti už 1,5 mln. litų, „Garantas” paprašė 200 tūkst. daugiau.

Panašiai darbai klojosi ir 2000-aisiais: šildymo sistemą pažadėjusi pakeisti už 440 tūkst. litų, bendrovė ją pakeitė už 491 tūkst. litų.

Dažnai dirbant šiame teisme atsirado ir dar vienas nekonkursinis užsakymas – bendrovė buvo pasirinkta 153 tūkst. litų vertės automobilių aikštelei įrengti.

Darbų užsakė ir J.Bernatonis

Tačiau „Garantas” nevengia ir kuklesnių užsakymų.

Bendrovei yra tekę parengti statyboms 10 arų žemės sklypą Pavilnių regioniniame parke, Lyglaukių gatvėje.

Šio sklypo savininkas – įtakingas socialdemokratas J.Bernatonis.

Žurnalisto tuomet paklaustas, kokios priežastys paskatino mažaverčius sklypo tvarkymo darbus patikėti milijoninę apyvartą turinčiai bendrovei, dabar premjero patarėju dirbantis politikas neneigė pažinties su P.Vasiliausku: „Garanto” direktorių pažįstu dar nuo jaunystės – keliai susikirto statybiniuose būriuose”.

J.Bernatonis neslėpė, kad pažintis virto savotiška draugyste.

Tačiau jis neigė turįs įtakos bičiulio sėkmei per valstybinius konkursus.

Butų savininkai nepatenkinti

Ši bendrovė, anksčiau veikusi „Verkių statybos” pavadinimu, bandė jėgas ir būsto rinkoje.

K.Borutos gatvėje už maždaug 20 mln. litų prieš ketverius metus statyto daugiabučių kvartalo gyventojai iki šiol prisimena savo vargus ir kovas su P.Vasiliausku dėl broko.

„Mes siekėme, kad statybininkai ištaisytų klaidas ir atliktų darbus taip, kaip numatyta sutartyje, bet „Verkių statyba” pavirto „Garantu” ir dar viena įmone – reikalauti nebeliko iš ko”, – pasakojo vienas šios bendrovės klientų.

Darbai tik įsibėgėja

Tačiau „Garantas” darbo neturėtų pristigti. Policijos departamentas rengiasi šįmet pradėti Telšių policijos komisariato rekonstrukciją, kur bus įrengtos ir areštinės (15 mln. litų).

Jau baigtas Elektrėnų policijos komisariato projektas (8 mln. litų) ir netrukus bus skelbiamas statybos darbų konkursas.

„Dabar 47 policijos įstaigose – antisanitarinės sąlygos. Būtina keisti padėtį”, – sakė generalinis komisaras V.Grigaravičius.

Kaip ketinama aprėpti tiek brangių statybų neturint tam pakankamai lėšų? Praėjusiais metais Policijos departamento biudžete statyboms buvo numatyta 7 mln., o šįmet – 11 mln. litų.

Pasak V.Grigaravičiaus, rengiama speciali programa, pagal kurią per penkerius metus būtų sudarytos normalios darbo sąlygos. Jai finansuoti turėtų būti skirta 135 mln. litų.

Rengiasi eksperimentui

Policijos vadovas užsiminė, kad studijuojama Estijos patirtis.

Šioje valstybėje policija pradėjo nuomoti modernias patalpas, kurių savininkai teikia ir pastatų bei kasdienės priežiūros paslaugas.

Šiuo metu svarstoma galimybė pastatą Telšiuose rekonstruoti pasitelkus privačias lėšas ir vėliau patalpas nuomoti. Jeigu eksperimentas pasiteisintų, toks modelis ateityje būtų taikomas nuolat.

„Tai – tik projektas. Reikia gerai pasverti pliusus ir minusus. Be to, norint jį pradėti, reikėtų ir įstatymų pakeitimų”, – sakė L.Džervus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.