„Etatinio” aukcionų lankytojo pėdsakai – ir varžytinėse

Praėjusį sekmadienį suimtas užkulisiniais žaidimais per valstybinės žemės sklypo pardavimo aukcioną įtariamas Juozas Petrošius uostamiesčio verslininkams pažįstamas jau seniai.

Esą tokius žaidimus jis žaisdavo ne tik Klaipėdos savivaldybės administracijos organizuojamuose žemės sklypų pardavimo aukcionuose, bet ir bankrutavusių bendrovių turto varžytinėse.

Dėl galimų teisinių pažeidimų varžytinių metu jau buvo įsukta teismų karuselė, tačiau J. Petrošiui visuomet pavykdavo likti „sausam”. Tai, beje, su juo susidūrusiems verslininkams kelia įtarimų, jog už J. Petrošiaus neva stovi dar galingesni ir įtakingesni veikėjai.

Tuo tarpu keli „Vakarų eksprese” kalbinti žemės sklypų aukcionuose dalyvaujančių uostamiesčio bendrovių atstovai tvirtina nesulaukę iš J. Petrošiaus teisioginių pasiūlymų tartis ir neskuba jo smerkti – esą, kas kaip moka, tas taip ir sukasi.

Viską pardavė J. Petrošiui

Po to, kai į viešumą iškilo galimi J. Petrošiaus užkulisiniai žaidimai, į „Vakarų ekspreso” redakciją kreipėsi jau anksčiau su juo susidūrę verslininkai ir papasakojo dvejų metų senumo istoriją.

2004 metais likviduojant bendrovę „Minonas” buvo paskelbtos viešos bendrovės turto varžytinės.

Kreditoriaus, firmos „Igis”, įgaliotas atstovas R. Stapulionis ir suinteresuotas asmuo Stanislovas Danielius pasakojo, kad varžytinių dalyviai buvo pasiryžę ne juokais varžytis dėl patrauklioje vietoje, Tauralaukyje, Akmenų gatvėje, esančių pastatų. Tačiau likvidatoriaus – UAB „Simpatija” atstovai esą pareiškę, jog yra vienas asmuo, kuris nori įsigyti iškart visus pastatus.

„Tuomet UAB „Simpatija” atstovas paklausė varžytinėse buvusio J. Petrošiaus, ar jis sutinka visus pastatus nupirkti už pradinę kainą. Šis atsakė teigiamai. Taigi varžytinės neįvyko, o patrauklus turtas, už kurį buvo galima gauti 4-5 milijonus ir iš tų pinigų grąžinti kreditoriams visas skolas, buvo parduotas vienam žmogui už minimalią pradinę kainą”, – pasakojo R. Stapulionis.

Pasipiktinę tokia varžytinių baigtimi kreditoriai ir suinteresuoti asmenys kreipėsi į teismą, tačiau tuomet proceso baigtis buvo palanki J. Petrošiui ir UAB „Simpatija”.

Vis dėlto verslininkai rankų nenuleido. S. Danielius kreipėsi į prokuratūrą bei apkaltino UAB „Simpatija” administratorę įgaliojimų viršijimu. Dėl to Klaipėdos 3-iajame policijos komisariate šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, tačiau įtarimai dar nėra pareikšti.

„Tai tik vienas pavyzdys, tačiau teko girdėti, kad panašūs dalykai vykdavo ir kitose varžytinėse”, – pasakojo R. Stapulionis.

Norėjo pamokyti?

Tuo tarpu kiti valstybinės žemės sklypų pardavimo aukcionuose dalyvaujantys verslininkai kol kas nesiima teisti J. Petrošiaus ir tikina tiesiogiai iš jo jokių pasiūlymų nesulaukę. Tačiau vien tai, kad jis dalyvavo pusėje Klaipėdos savivaldybės administracijos organizuotų aukcionų, jau esą kelia įtarimų.

Valdininkams J. Petrošius buvo žinomas kaip „etatinis” aukcionių dalyvis, nuo 2003 metų dalyvavęs net 26 žemės sklypų aukcionuose.

Bendrovės „Klaipėdos restauratorius” direktorius Kastytis Kunickas „Vakarų ekspresui” pasakojo, jog jų bendrovė dalyvauja tik tokių sklypų aukcionuose, kur turi konkretų tikslą.

„Jei nori daryti biznį, tai užsiregistruoji kone pirmas, kad visi žinotų, jog tu dalyvausi aukcione. Tačiau jei rimtai nori pirkti aukcione siūlomą žemės sklypą, atvirkščiai – registruojiesi pats paskutinis, kad niekas tau nedarytų įtakos ir nebandytų įtraukti į savo nešvarius žaidimus. Taip mes ir elgdavomės, todėl tiesiogiai jokių pasiūlymų tartis sulaukti neteko”, – pasakojo K. Kunickas.

„Klaipėdos restauratoriaus” atstovams su J. Petrošiumi teko susigrumti vasario 28 d. vykusiame aukcione, kuriame buvo parduodamas Vaivos g. 32 esantis 10 arų sklypas. Nors aukcioną laimėjo „Klaipėdos restauratorius”, pasiūlęs 400 tūkst., pasak K. Kunicko, J. Petrošius įnirtingai kėlė kainą, lyg norėdamas pamokyti „išsišokelius”.

Sugebėjo suktis

Šių metų pradžioje aukcione rekordinę sumą už žemės sklypą pasiūlęs krepšininko Sauliaus Štombergo brolis Valdas santūriai vertino viešumon iškilusį skandalą dėl užkulisiuose neva vykusių sandėrių.

„Nežinau, man niekas nesiūlė tartis. Nedaug ir dalyvavau, gal 4-5 aukcionuose. Gal kartais ir keistai atrodydavo, kad vienas sklypas parduodamas už milžinišką kainą, o kitas – labai pigiai. Tačiau svarstydavau, kad taip atsitikdavo dėl to, kad sklypas tiesiog nepatrauklus, todėl ir aukcione būdavo mažai dalyvių. Viskas paaiškės, kai baigsis tyrimas, dabar sunku ką nors teigti”, – pasakojo V. Štombergas.

Verslininkas sakė nejaustų jokios nuoskaudos, jei paaiškėtų, kad iš tikrųjų ne visi aukcionai vykdavo skaidriai ir apsukresni verslininkai sugebėdavo sklypą įsigyti kur kas pigiau.

„Kas kaip moka, tas taip sukasi”, – komentavo V. Štombergas.

Turėjo statytinių?

Žinia, iki tol, kol pareigūnai sulaikė J. Petrošių ir pareiškė jam įtarimus papirkus kitus aukciono dalyvius bei įkalbėjus juos nesivaržyti dėl sklypo, šis verslininkas, atstovaudamas bendrovei „Kopų Lūgnė”, kurioje jis yra vienintelis akcininkas, aukcionuose jau buvo spėjęs įsigyti tris sklypus. Tiesa, kol kas pirkimo-pardavimo sutartis J. Petrošius yra pasirašęs tik dėl dviejų sklypų.

Įdomu tai, kad kovo 24 dieną vykusį aukcioną, po kurio J. Petrošius ir buvo sulaikytas, laimėjo ne jis, o UAB „Bandužiai” atstovavęs klaipėdietis Rokas Peištaras. Tačiau teisėsaugininkai įtaria, kad šio aukciono nugalėtojas gali būti arba J. Petrošiaus statytinis, arba susijęs asmuo.

„Vakarų ekspresas” bandė tai išsiaiškinti su pačiu R. Peištaru. Tačiau jis pareiškė negalintis nieko komentuoti, nes kol vyksta ikiteisminis tyrimas teisėsaugininkai jam neleido skelbti jokių duomenų.

Beje, nepaisant viešumon iškilusių galimai už savivaldybės durų vykstančių užkulisinių žaidimų, šiandien Klaipėdos savivaldybės administracijoje įvyks planuotas žemės sklypo, esančio Bijūnų g. 15a, aukcionas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.