Pasitikėjimą versle garantuoja „Žalgirio” vardas

Sporto aprangą profesionalams siuvanti įmonė dairosi užsakymų ir Vakaruose, ir Rytuose

Kauno bendrovė „Tūta” rengia ne tik Lietuvos krepšinio čempionus, bet ir ne vieną titulais garsėjančią Europos krepšinio komandą. Kauniečiai verslininkai prieš pusmetį su Latvijos krepšininku Ainaru Bagatskiu įkūrė bendrą įmonę, tačiau į masinę rinką kol kas nesiveržia.

Didžiųjų kompanijų konkurentė

Bendrovės „Tūta” direktorius Valentinas Navikauskas neslepia, kad įmonės gaminamos produkcijos neįmanoma nusipirkti parduotuvėse. „Tūta” vykdo tik įvairių komandų bei sportininkų užsakymus ir kol kas nepretenduoja ieškotis vietos masinių drabužių rinkoje.

„Galbūt vartotojai pageidautų įsigyti „Tūtos” produkcijos, tačiau mūsų gana nedidelei įmonei būtų sunku konkuruoti su stambiaisiais sportinės aprangos gamintojais, turinčiais prekybos tinklus. Tokių uždavinių sau nekeliame. Bent jau kol kas. Konkurencijai su kitais sportinės aprangos gamintojais nesame pasirengę, nes tam reikalingos itin didelės lėšos. Mums pavyko rasti savo nišą, ir dabar esame vieni stipriausių aprangos profesionaliems krepšininkams gamintojų Europoje”, – sakė V.Navikauskas, vadovaujantis 50-ies darbuotojų „Tūtos” kolektyvui.

Bendrovė rengia ne tik garsiausią Lietuvos krepšinio komandą – „Žalgirį”, bet ir kelias nacionalinės lygos ekipas. Be to, „Tūtos” klientais nebe pirmus metus yra ir kiti aukščiausio lygio krepšinio klubai iš Baltijos valstybių, taip pat Ukrainos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Čekijos, Slovakijos, Baltarusijos ir kitų šalių.

Įžengė į Ispaniją

„Tarp įmonių, gaminančių aprangą profesionaliems krepšininkams, „Tūta” yra lyderis Lietuvoje, Rusijoje ir Ukrainoje. Stengiamės stiprinti savo pozicijas ir kitose šalyse. Mūsų privalumai prieš kitas garsiausias kompanijas – lankstumas ir sugebėjimas greitai bei kokybiškai įvykdyti užsakovų reikalavimus”, – aiškino pašnekovas.

Visai neseniai „Tūta” užmezgė ryšius su užsakovais Ispanijoje ir pasiuvo aprangą vienai šios šalies moterų krepšinio komandai. Su Ispanija, taip pat turinčia ilgametes krepšinio tradicijas, kauniečiai sieja nemažai vilčių ir tikisi sulaukti daugiau užsakymų. Tuo pat metu žvilgsniai nenuleidžiami ir nuo Rytų rinkų – „Tūta” turi ambicingų planų aprengti aukščiausio lygio Rusijos krepšinio klubus.

„Mūsų gaminiai, tiesa, nedideliais kiekiais, keliauja ir į Jungtines Amerikos Valstijas. Ten susibūrusios lietuvių emigrantų krepšinio komandos pas mus užsakinėja sau sportinę aprangą”, – teigė bendrovės vadovas.

Tiesa, kauniečiai turėjo progos įsitikinti, kad jų produkcija yra populiari ne tik tarp sportininkų – praėjusiais metais Kauno „Žalgiriui” sukurta kolekcija buvo sėkmingai parduota „Sport Line” tinklo parduotuvėse.

„Prekybai skyrėme tik ribotą kiekį sportinės aprangos. Nors toks bandymas nenuvylė, tačiau šiandien mūsų įmonei dar per anksti galvoti apie masinę gamybą. Nenumatėme, kad praėjusiais metais pardavimų apimtys išaugs beveik trečdaliu, todėl jau ima stigti gamybinių pajėgumų, – akcentavo verslininkas. – Ne paslaptis, kad daugumą savo užsakymų patikime kitoms siuvimo įmonėms, o situacija tekstilės pramonėje tampa vis sudėtingesnė, paslaugų kainos taip pat kyla”.

Kalbėdamas apie artimiausius ateities planus, V.Navikauskas sakė, kad įmonė planuoja plėsti gamybinę bazę, tačiau didžiausias dėmesys bus skiriamas produkcijos kūrimui – dizainui bei konstravimui.

Giminystės ryšiai nuolaidų nesuteikia

„Užsakovai tiek iš Vakarų, tiek iš Rytų Lietuvos tekstilininkus vertina tikrai teigiamai. Žinoma, profesionaliajame sporte daug lemia ir „Žalgirio” vardas. Kai užsakovai sužino, kad rengiame žalgiriečius, daugiau klausimų dėl pasitikėjimo „Tūta” nebekyla”, – sakė pašnekovas, neslėpdamas, kad „Žalgiris” – vienas svarbiausių Kauno įmonės užsakovų.

Jau antrą sezoną žalgiriečių dėvima apranga su skydo motyvais – taip pat „Tūtos” dizainerių realizuotas sumanymas.

Galbūt „Tūtos” vadovui bepigu girtis ryšiais su garsiausia Lietuvos komanda, juolab kad „Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas – V.Navikausko brolis Gediminas.

„Giminystės ryšiai tikrai nėra painiojami su verslo interesais ir jokių nuolaidų nesulaukiame. Žinoma, šnekėtis yra lengviau, tačiau mums keliamų reikalavimų kartelė taip pat yra aukštesnė. Jeigu jau kas blogai, tai tiesiai telefonu ir išgirstame”, – šyptelėjo V.Navikauskas.

Jo įsitikinimu, jeigu „Žalgiris” sulauktų naudingesnio pasiūlymo, klubas tikrai pasirinktų kitą gamintoją: „Nemanau, kad giminystės ryšiai galėtų iš esmės pakeisti situaciją”, – pridūrė pašnekovas, užsiminęs, kad „Tūta” ne visada bendradarbiavo su „Žalgiriu”. Prieš dvejus metus Kauno įmonė rengė „Lietuvos rytą”, o kauniečiams kurį laiką aprangą siuvo „Nike”.

„Sąmoningai stengiuosi daug ko nežinoti apie „Žalgirį”, nes vis sulaukiu įvairių klausimų. Štai ir dabar manęs klausinėja, kas bus kitas žaidėjas vietoj Edo Kotos. Aš tikrai to nežinau ir visiems atsakau, kad „Žalgiryje” nedirbu”, – juokaudamas kalbėjo „Tūtos” direktorius.

Įmone rūpinasi A.Bagatskio žmona

Savo veiklą „Tūta” pradėjo 1991 metais Anykščiuose, o po kelerių metų gamyba buvo perkelta į Jonavos rajoną, dar vėliau – į Kauną. Ilgainiui įmonės pasirinkta veiklos sritis susiaurėjo iki aprangos krepšininkams gamybos.

Prieš pusmetį „Tūta” kartu su Latvijos krepšininku Ainaru Bagatskiu įkūrė bendrą įmonę „Tuta-Bagatskis”, kurios veiklos rezultatai, anot V.Navikausko, yra geresni, nei tikėtasi. Tiesa, bendrovės veikla daugiau užsiima ne pats sportininkas, šiuo metu dirbantis žaidžiančiuoju treneriu, bet jo žmona Ilzė, turinti teisinį išsilavinimą.

„Įmonė Latvijoje jau pritraukė gana stambių klientų ir taip pat orientuojasi į profesionalius krepšinio klubus. Turėjome progos įsitikinti, kad Ainaro vardas Latvijoje sėkmingai „žaidžia”, o krepšininko žmona puikiai tvarko verslo reikalus. Tikimės, kad ateityje tarp užsakovų bus daugiau profesionalių krepšinio komandų. Mūsų įmonė nėra naujokė kaimyninėje šalyje, iki šiol gana aktyviai bendradarbiavome su Latvijos vyrų ir moterų rinktinėmis”, – teigė V.Navikauskas.

Rekordiškai įvykdyti užsakymai

„Krepšinio komandą galime aprengti nuo galvos iki kojų. Paprastai krepšininkams pasiuvame ne tik visą aprangą varžyboms, bet ir apšilimui, treniruotėms bei laisvalaikiui skirtus drabužius”, – aiškino įmonės vadovas.

Nors dauguma užsakymų „Tūtą” pasiekia iš krepšinio klubų, Kauno bendrovė taip pat siuva aprangą ir futbolo komandos, lengvosios atletikos sportininkams ir net dailiojo čiuožimo meistrams.

Anot V.Navikausko, „Tūtos” gaminiai nėra pigūs, tačiau įmonė, pasibaigus darbų įkarščiui, gali priimti užsakymą pagaminti tik vieną gaminį: „Imamės ir tūkstančio, ir 50-ies tūkstančių eurų vertės užsakymų, tačiau visus juos įvertiname ir apsvarstome”.

Paprastai prie kolekcijos dirbama ne vieną mėnesį, tačiau kai kuriems užsakymams įvykdyti Kauno įmonė turėjo vos kelias valandas. Prieš kelerius metus „Tūta” Kauno „Žalgirio” varžovams iš Malagos „Unicaja” klubo beveik per keturias valandas pasiuvo visą varžyboms skirtą aprangą. Ispanijos krepšininkų drabužiai liko lagaminuose, kurie į Kauną nebuvo atgabenti. V.Navikauskas prisimena dar du atvejus, kai be aprangos likusi užsienio komanda prieš pat artėjančias varžybas buvo skubiai aprengta nuo galvos iki kojų. „Tūtai” kelis kartus teko siūti ir oranžinius marškinėlius „Eurolygoje” teisėjaujantiems arbitrams.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.