Sfinksas – šuns, beždžionės ir vaiko derinys

Sfinksas – daugiausiai diskusijų kelianti kačių veislė.

Ją apibūdinti galima tik vienu posakiu: „Gali jos nekęsti, gali mylėti. Tačiau abejingų jai nelieka”. Išties beplaukės katės vieniems kelia pasišlykštėjimą, kiti jas vertina dėl charakterio ypatybių.

Brangiai kainuoja

Sfinksų išvaizda daugeliui žmonių sukelia šypsnį veide. Juk tai vienintelė beplaukių kačių veislė pasaulyje! Tačiau šios katės toli gražu patinka ne kiekvienam žmogui. Įdomu tai, jog šia nepaprasta sfinksų išvaizda žmonės arba žavisi, arba atstumia, tačiau abejingų jai nėra. Vis dėlto šios katės susilaukia vis daugiau žmonių simpatijų, ir šiuo metu sfinksų veislė sparčiai populiarėja tarp selekcininkų bei kačių mylėtojų. O žmonėms, kurie yra alergiški katės plaukui, šis beplaukis sfinksas – tai tikra Dievo dovana.

Be to, kilmingi sfinksai – nepigus pirkinys. Lietuvoje mažo sfinkso kaina siekia apie tūkstantį litų. Ypač kilmingų tėvų atžalos dažniausiai iškeliauja į užsienį. Už tokius kačiukus užsieniečiai negaili net kelių tūkstančių eurų.

Turi ir plaukų

Sfinkso veislės katės kūnas yra vidutinio ilgumo, jis tvirtas ir raumeningas, tačiau grakštus ir gracingas.

Dažnai žmonės klysta teigdami, jog sfinksas turi aukštesnę kūno temperatūrą nei kitos katės. Taip atrodo tik todėl, jog ši katė neturi kailio ir liečiamasi prie nuogos odos. Prisilietus yra jaučiama daugmaž tikra vidinė kūno temperatūra.

Sfinksai iš visų kačių veislių skiriasi tuo, jog jų kūnas yra beplaukis. Tik vietomis labai trumpi, maždaug 2 milimetrų ilgio plaukeliai matomi ant skruostų, kojų, pėdučių ir uodegos. Sfinkso oda yra labai elastinga ir raukšlėta. Raukšlių daugiausia galima pastebėti ant galvos tarp ausų, ties mentimis, kaklo, kojų ir pilvo srityse. Ypač raukšlėta būna sfinksų jauniklių oda.

Šiandien sfinkso kates imta veisti visomis įmanomomis spalvomis bei jų deriniais, todėl odos spalva gali būti įvairi: tiek vienspalvė šviesi arba tamsi, tiek marga bei dėmėta. Ypač vertinami baltos spalvos deriniai.

Sfinkso veislės katė neturėtų būti maža, liesa ir menkutė, smulkių kaulų. Patinas turėtų būti žymiai didesnis už patelę. Defektu laikoma, jei sfinkso profilis yra tiesus, galva siaura, ant galvos nėra raukšlių. Bet koks žymus plaukų kiekis, ypač jei tai yra banguoti plaukai, taip pat laikomas sfinkso defektu.

Savęs kate nelaiko

Nors sfinksų išvaizda gali atrodyti agresyvi, iš tiesų tai be galo mielas naminis gyvūnas. Sfinksas nėra tik paprasta beplaukė katė. Kokia įspūdinga šios katės išvaizda, toks ypatingas ir charakteris nurodo tipinius šios veislės požymius, nepanašius į jokios kitos kačių veislės.

Sfinksų mylėtojai teigia, jog sfinksas elgiasi taip, tarsi jis pats savęs nelaikytų kate. Šis gyvūnas yra labai paklusnus, ištikimas, meilus, protingas, švelnus, draugiškas, labai greitai prisirišantis prie šeimininko ir kitų šeimos narių, o svarbiausia – nebijantis šunų ir kitų gyvūnų.

Sfinksai labai mėgsta bendrauti, būtent todėl jie puikiai sutaria tiek su suaugusiais bei vaikais, tiek su šunimis ir kitų veislių katėmis. Todėl įsigijus sfinkso veislės katę jokiu būdu negalima jos palikti vienatvei. Šiam gyvūnui reikia ypač daug meilės ir dėmesio, todėl palikta viena ši katė labai kankinasi ir netgi gali nugaišti. Šios katės gali būti ramios, tačiau judraus gyvenimo būdo jos taip pat nevengia, todėl sfinksai mielai žaidžia, bėgioja, laipioja. Norint apibūdinti sfinkso charakterį kartą buvo pasakyta, jog ši veislė – tai mišinys iš katės, šuns, beždžionės ir vaiko.

Šuns, – nes sfinksas šeimininkui išlieka ištikimas, beždžionėlės, – nes ši katė mėgsta žaisti ir laipioti, vaiko, – nes šiai veislei reikia ypač daug dėmesio, bendravimo ir atidos.

Reikia prausti

Sfinksų veislės katės yra prijaukinamos esant įvairioms gyvenimo sąlygoms. Bet negalima pamiršti, kad tai tipiškas naminis gyvūnas, todėl jį būtina laikyti namuose. Lauke šios katės negyvena.

Sfinksai nereikalauja kruopščios priežiūros, tačiau kaip ir kiekvienam gyvūnui, šiai katei higiena taip pat turi būti palaikoma.

Kai kurie žmonės susidaro klaidingą nuomonę galvodami, jog beplaukės katės nereikia maudyti. Nesant kailio, plaukai nesugeria iš odos išsiskiriančių riebalų. Taigi sfinkso oda prakaituoja kaip ir žmogaus, todėl gyvūno nemaudant oda susiriebaluos ir katė ims dvokti. Sfinksas, vėlgi priešingai nei kitos katės, vandens nebijo, jie noriai maudosi, todėl maudynės problemų sukelti neturėtų. Sfinksą reikia prausti tiktai ypač švelniu šampūnu.

Maudant sfinksą visuomet būtina atkreipti dėmesį į tai, kad gyvūnas neperšaltų. Na, o jei vanduo pateko į katės ausis, nusausinti vatos tamponais. Maudyti rekomenduojama du kartus per mėnesį. Sfinkso oda yra labai elastinga, todėl jos nereikia tepti aliejais ar kremais, nes gali užsikimšti poros.

Sfinksai kitaip nei kitos katės neturi blakstienų, tad joms į akis lengvai gali patekti dulkių ar kitų nešvarumų. Būtent todėl sfinkso akyse yra gausu ašarų, kurios nešvarumus pašalina akies kampučiuose. Tad akies kampučius laikas nuo laiko reikia pavalyti.

Sfinkso ausies viduje kaupiasi geltonos spalvos siera, kuri ilgainiui gali pajuoduoti. Tai yra normalu, todėl veterinarų pagalbos neprireiks. Susikaupusią sierą ausyse pavalyti vatos tamponu.

Kadangi sfinksai beplaukiai, jie turi intensyviau palaikyti reikiamą kūno temperatūrą nei kitos katės. Beplaukių kačių medžiagų apykaita yra didesnė, todėl, palyginti su kitomis katėmis sfinksai ėda kiek daugiau. Tačiau katės peršerti negalima, nes antsvoris gali turėti neigiamų pasekmių. Sfinksų veislės katės nėra išrankios maistui, todėl joms galima duoti įvairų ėdalą.

Pagal www.kika.lt parengė
Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sfinksas – šuns, beždžionės ir vaiko derinys"

  1. Bernadeta

    man tokios kaip reiketu…kokios grazios jos negaliu ir lb protingos man tokios lb patinka…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.