Per šventes masinio apsipirkimo metu valstybinės institucijos netikrina maisto kokybės. Už gerą produktą yra atsakingi patys prekybininkai, akylesni turi būti ir pirkėjai.
„Specialiai per šventes nerengiame patikrinimų. Pasitikime prekybininkais, didieji prekybos centrai turi savo kokybės kontrolę”, – sakė Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja higienistė Jūratė Mačiulienė.
Mažosios parduotuvės, anot specialistės, stengiasi išlaikyti savo pirkėją ir vengia parduoti nekokybišką maistą. Smulkieji verslininkai išmoko užsisakyti reikiamą kiekį prekių, kad, pasibaigus vartojimo terminui, nereikėtų jų išmesti.
Anot J.Mačiulienės, nėra tipiškų, tik per šventes gaunamų skundų. „Daugiau skundų mus pasiekia po švenčių”, – teigė ji.
Prieš Kūčias mažiau perkama mėsos, todėl prekybos centruose ji gali užsilikti. Atsargiau po švenčių reikia rinktis ir kitą greitai gendantį maistą – pieno, žuvies, kulinarinius gaminius.
Žmogus pats turėtų prieš pirkdamas maisto produktus pasižiūrėti jų vartojimo laiką, tinkamai laikyti namuose, nekaupti didelių atsargų. Prekybos centruose be konservantų paruoštos mišrainės, salotos galioja parą, todėl nusipirkus jas reikėtų suvalgyti tą pačią dieną. Konditerinių gaminių su kremais negalima palikti per naktį ant šventinio stalo. Juos geriau patalpinti šaldytuve ar išnešti į vėsią patalpą.
Gydytoja higienistė patarė valgius ant stalo dėti tik prieš ateinant svečiams. Šiltose patalpose patiekalai greičiau genda.
„Kiekvienas turėtų žiūrėti, ką perka, kiek laiko galioja ir, žinoma, derinti maistą bei nepersivalgyti”, – sakė J.Mačiulienė.
Gina Kubiliūtė