Per devynis šių metų mėnesius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ištyrė 44 sojų ir kukurūzų produktų, importuotų iš trečiųjų šalių, mėginius genetinei modifikacijai nustatyti. Nenustatytas nei vienas pažeidimas.
Į Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Genetiškai modifikuotų organizmų skyrių pristatyti sojos baltymų izoliuoto, sojos baltymų koncentrato, sojų lecitino, sojų tekstūrato, sojų miltų, pupelių, maisto papildų, į kurių sudėtį įeina sojų produktai, kukurūzų spragėsių mėginiai.
Išvardinti maisto produktai buvo įvežti iš Kinijos, Brazilijos, Serbijos ir Juodkalnijos, Rusijos, Kanados, Izraelio.
„Šiandien Lietuvos rinkoje didėja parduodamų genetiškai modifikuotų maisto produktų asortimentas. Parduotuvėse prekiaujama 19 pavadinimų augaliniais aliejais ir 6 pavadinimų margarinais, į kurių sudėtį įeina sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių”,- sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
Genetiškai modifikuotos sojų pupelės įeina į šių aliejų sudėtį: „Brolio”, „Lankų”, „Sodžiaus”, „Kolumbo”, „Tėviškės”, „Augalinis aliejus”, „Dolores”, „Daumantų”, „Maxima”, „Optima linija”, „Perla”, „Karolina”, „Žemaičio”, „Aukselis”, „Saulutė”, „Omili”, „Vitela”, „Huilor” ir „Oilio”. Margarinų pavadinimai: „Optima linija”, „Aukselis”, „Lisette”, „Aima”, „Osrini” ir „Extra”.
Parduotuvėse parduodami minėti maisto produktai yra paženklinti teisingai. Anot V. Jarošienės, pats vartotojas turi apsispręsti, kokius produktus jis renkasi – genetiškai modifikuotus ar natūralius. Kol kas nėra nustatyta, kad genetiškai modifikuoti produktai turėtų neigiamos įtakos žmonių sveikatai.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
genetiskai modifikuotu produktu geriau nevartoti, nes nuo ju nukencia imunine sistema, t.y. zmogaus organizmas pasidaro neatsparus ligoms, o ka cia raso – tai nesamone, reikia gi prastumti mesla i rinka.
👿 wa butent kad genetiskai modefikuotas maistas yra meslas, butent kad va butent poto sikelia ivairias anamalijas