Ar ieškomas R.Zamolskis gyvas?

Vienas pavojingiausių nusikaltėlių Romas Zamolskis (nuotraukoje) jau ketverius metus vedžioja policiją už nosies. Į teisėsaugininkų akiratį, kaip įtariama, nestabilios psichikos vyriškis įkliuvo po nusikaltimų sostinėje bei įkaitų dramos Panevėžyje. Lietuvos policijos vadovybė netiki gandais apie šio nusikaltėlio mirtį ir, kaip patys teigia, patikėtų tuo tik radę jo lavoną. Kai kurie policijos pareigūnai PB neslėpė, kad sutikę R.Zamolskį jį iš karto nušautų.

Patikės tik pamatęs lavoną

Per ketverius R.Zamolskio paieškos metus ne kartą buvo prabilta apie trisdešimt penkerių metų vyriškio pasirodymą vienoje ar kitoje šalies vietoje. Buvo netgi kalbama, jog R.Zamolskis, kaip vienas puikiausių maskavimosi specialistų, yra išvykęs į užsienį. Pastaruoju metu vėl pasklido kalbos apie šio nusikaltėlio žūtį.

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vitalijus Gailius tokias kalbas vadina niekinėmis ir yra įsitikinęs, kad R.Zamolskio paieška turi būti tęsiama. „Visi miesto komisariato pareigūnai žino apie šio vyriškio paiešką. Tikriname visą iš gyventojų gaunamą informaciją ir esame pasiruošę imtis visų atsargumo priemonių. Netikiu versijomis apie R.Zamolskio mirtį”, – PB teigė V.Gailius.

Dar ieškomas

VPK Paieškos skyriaus pareigūnai PB korespondentus taip pat užtikrino, kad bene labiausiai šalyje ieškomo nusikaltėlio paieška nėra nutraukta. R.Zamolskio nuotrauka kabo visuose Lietuvos policijos komisariatuose. Pareigūnai neslepia, kad šio ieškomo asmens veidą įsiminę itin gerai. Jie PB prasitarė, kad greičiausiai sutikę šį nusikaltėlį nušautų nė nemirktelėję.

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius pareiškė, kad R.Zamolskis tebeieškomas kaip vienas pavojingiausių nusikaltėlių ir paieška nė kiek nesusilpnėjusi. Šalies policijos vadovas įsitikinęs, jog vienas pavojingiausių nusikaltėlių yra gyvas.

Apsireiškė prieš metus

Paskutinį kartą žinia apie tariamą nusikaltėlio pasirodymą pareigūnus buvo pasiekusi prieš metus. Buvo pranešta, kad R.Zamolskis pastebėtas prie savo motinos namo Ramučiuose, netoli Kauno. Tuomet buvo teigiama, kad nusikaltėlis yra gerokai pakeitęs savo išvaizdą. Policija ir kariuomenė iššukavo aplinkines vietoves, tačiau jo pėdsakų neaptiko. Po šios žinios R.Zamolskio motina pardavė namą ir išsikraustė gyventi kitur.

Slapstydamasis R.Zamolskis daugybę kartų keitė savo išvaizdą ir buvo pripažintas vienu iš puikiausiai besimaskuojančių nusikaltėlių. Vyriškis užsiaugindavo plaukus, barzdą, juos persidažydavo įvairiomis spalvomis. Keitėsi ir jo kūno sudėjimas.

Psichiatrijos ligoninės pacientas

Trisdešimt penkerių metų R.Zamolskio paieška buvo paskelbta 2001 metais. Apie negailestingą nusikaltėlį ir jo bendrą Virginijų Savickį buvo prabilta 2001-ųjų pavasarį. Tuomet jie abu pabėgo iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės, į kurią R.Zamolskis buvo atvežtas iš Rokiškio griežto stebėjimo psichiatrijos ligoninės. Rokiškyje jis buvo priverstinai gydomas, kai teismas priėmė sprendimą, kad vyriškis už padarytą nusikaltimą – dviejų žmonių nužudymą – nėra pakaltinamas, nes serga lėtine paranojine šizofrenija.

Paskelbus bėglių paiešką, pirmus jų pėdsakus pavyko aptikti tik po kelių dienų. Apšepę ir išalkę vyriškiai įsiveržė į vienkiemyje gyvenančios moters namus. Jie reikalavo tik pavalgyti. Bėgliams išėjus, moteris paskambino policijai. Tačiau nusikaltėliai jau buvo spėję atkeliauti iki sostinės.

Užpuolė inkasatorius

Jų pirmasis debiutas sostinėje sukėlė daug triukšmo. Ankstų rytą nusikaltėliai Savanorių prospekte prie „Maximos” parduotuvės užpuolė į parduotuvę šarvuotu automobiliu atvykusius inkasatorius. Pagrobė pinigų maišą ir paspruko. Maiše buvo 70 tūkstančių litų.

Nors parduotuvės kameros spėjo užfiksuoti bėglių veidus, tačiau jiems pavyko pasprukti. Kaip vėliau paaiškėjo, policijos ieškomi nusikaltėliai niekur neišvyko, o slapstėsi Vilniuje, nuomojamuose butuose.

Apšaudė policininkus

Po poros mėnesių R.Zamolskis ir jo bendrai buvo pastebėti pačiame sostinės centre prie Operos ir baleto teatro. Policijos pareigūnas, pastebėjęs su dideliais krepšiais ėjusius įtartinus asmenis, ėmė juos vytis, tačiau bėgliai ir vėl sugebėjo pasprukti. Sprukdami šaudė ir sužeidė policininkus.

Tąkart pareigūnams pavyko sulaikyti tik jų bendrą – 26 metų M.Čepulį. Jis už neteisėtą ginklo laikymą buvo nuteistas kalėti trejiems metams. O R.Zamolskis ir V.Savickis pabėgo susistabdę automobilį, pagrasinę jo vairuotojui pistoletu.

Nusikaltėlių pėdsakai ir Kaune

Kaip manoma, pasibaigus pinigams, nusikaltėliai kitą savo pasirodymą surengė Kaune. Naktį pro tvorą įsibrovę į metalo supirktuvės „LitaWest” teritoriją, nužudė du apsaugos darbuotojus. Paėmė tik kelis šimtus litų, nužudytųjų telefonus ir raktus. Įvykio vietoje pareigūnai rado pistoleto „Makarov” tūtelių.

Dar po mėnesio į abu nusikaltėlius panašūs asmenys bandė įsibrauti į vieno kauniečio verslininko butą. Tačiau, įsijungus signalizacijai, teko skubiai sprukti. Negalėdami pabėgti pro užrakintas laiptinės duris, įsiveržė į pirmą pasitaikiusį butą ir iš pistoleto „Makarov” šovė į su jais susigrūmusį 21 metų studentą.

Psichikos ligonis sužeistas Panevėžyje

Po šio paskutinio nusikaltėlių pasirodymo viešumoje praėjo visas mėnuo. Jų ieškojo ne tik Vilniaus ir Kauno pareigūnai. Apie galimą nusikaltėlių pasirodymą buvo informuoti ir Panevėžio policininkai. Buvo įtarta, kad gali slapstytis V.Savickio gimtajame mieste.

2001 metų spalio 8-osios rytą R.Zamolskis ir V. Savickis buvo pastebėti Panevėžyje. Taksi važiuojančius nusikaltėlius pastebėjo policininkai ir pradėjo juos persekioti. Ramygalos gatvėje netoli prekybos centro jie iššoko iš mašinos ir puolė bėgti. Prie J.Miltinio vidurinės mokyklos nusikaltėlių keliai išsiskyrė. R.Zamolskis nubėgo į mokyklą. Jį persekiojanys pareigūnai paleido kelis šūvius ir nusikaltėlį sužeidė. Tačiau šis, perbėgęs mokyklos vestibiulį, pasislėpė privačių namų gatvėje ir jo rasti nepavyko, nors buvo užblokuotas visas gyvenamasis kvartalas.

Paėmė įkaitu nepilnametį ir senutę

Tuo tarpu V.Savickis stvėrė gatve ėjusį keturiolikmetį moksleivį Aleksandrą Špilevojų ir jį įsitempė į vieno daugiabučio namo laiptinę. Ten nusikaltėlis su įkaitu įsibrovė į šešiasdešimtmetės invalidės Bronislavos Varnaitės butą ir užsibarikadavo.

Net penkiolika valandų paauglys ir pensininkė buvo nusikaltėlio įkaitais. Iš pradžių nesileidęs į derybas, V.Savickis vėliau sutiko derėtis su pareigūnais. Visą tą laiką jis buvo užsibarikadavęs virtuvėje ir dangstėsi nepilnamečiu. Tik „Aro” pareigūnams šturrmavus butą, įkaitus pavyko išlaisvinti. V.Savickis buvo nušautas.

Po šalį sukrėtusių įvykių į policijos komisariatus pasipylė lavina pranešimų apie besislapstantį R.Zamolskį. Buvo tikrinami greitkelyje važiuojantys lengvieji automobiliai, mikroautobusai, netgi traukiniai. Tačiau nė vienas pranešimas taip ir nepasitvirtino. Įvairiais gandais ir spėlionėmis apaugusios istorijos vis dar tebeklaidžioja po šalį.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

7 atsiliepimai į "Ar ieškomas R.Zamolskis gyvas?"

  1. Romas

    zamolskis malacius =D

  2. AS

    uzmuciau as ji pamacius. gyvulys

  3. bbz

    mldc Zamolskis bx is pietes tai ir reikia

  4. m

    👿 bjaurybe

  5. anonimas

    bl koks geras zmogus buvo pz 🙂 konkretus,visi galit nusiraminti jis yra tarp musu jis gyvas…

  6. ff

    tikras siaubas tas zamolskis…..kraupu..

  7. nezinomas

    zamolskis zmogus su protu.bet kaip policija nepagavo jo nesuprantu.tiek mentu gaude ir vieno zamolskio manijako nepagavo.apmaudu lietuvos policijai turetu buti arba jo nenorejo pagauti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.