VST gelbės gandrus

Energetikai užsimojo apsaugoti ant elektros stulpų lizdus sukančius gandrus. Akcinė bendrovė „VST” pradeda gandrų išsaugojimo akciją, kurios metu virš elektros laidų bus iškelti metaliniai stovai ir ant stovų saugiai perkelti gandrų lizdai. Taip elgiamasi, siekiant išsaugoti gandrų pamėgtas perėjimo vietas ir užkirsti kelią nelaimėms.
Ant stulpų lizdus sukantys gandrai sukelia didžiulį pavojų gyventojams bei gadina elektros įrangą, pridaro didžiulių nuostolių energetikams. Praėjusiais metais Šilutėje dėl ant elektros stulpo sukrauto gandralizdžio nutrūko elektros laidas. Nutrūkęs, žeme besivelkantis laidas, kuriame vis dar tekėjo elektros srovė, nutrenkė arklį. Tuomet tik per plauką išvengta didesnės – žmogaus gyvybės galėjusios pareikalauti – nelaimės.

Masyvūs gandrų lizdai labai kenkia elektros laidams. Lizdo šakomis sujungus laidus, dalis srovės paprasčiausiai nuteka į žemę. Patiriama nemenkų energijos nuostolių, tačiau blogiausia, kad kasmet didėjant lizdams, gadinama elektros įranga, dažniau genda ir trūkinėja laidai, gyventojams sutrinka elektros energijos tiekimas, jie kurį laiką negali naudotis galingesniais elektros prietaisais. Gandralizdžiai ant elektros stulpų pavojingi ir patiems paukščiams. Nuo iškrovos bet kada gali užsidegti lizdai.

Akcinė bendrovė „VST” suprasdama žmonių susirūpinimą dėl gandrų išlikimo, gandralizdžių problemos sprendimo ieškojo drauge su aplinkosaugininkais. Buvo nuspręsta virš laidų iškelti specialius metalinius stovus ir ant stovų perkelti gandrų lizdus. Praėjusiais metais bendrovės iniciatyva Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose iškelta daugiau nei 300 metalinių stovų. Šį rudenį, išskridus gandrams jų jau iškelta per 160. Daugiausia metalinių stovų šiais metais bendrovė iškėlė Klaipėdos regione. Šilutės rajone – net 94. Metaliniai stovai ir toliau bus intensyviai keliami visuose bendrovės aptarnaujamuose regionuose.

„Mūsų aptarnaujamoje teritorijoje gandralizdžių sukrautų ant stulpų yra per 3000. Juos pakeisti metalinėmis konstrukcijomis reikėtų daugiau negu 8 mln. litų. Po truputį keičiame juos už savo pinigus”, – teigia akcinės bendrovės „VST” Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys.

„Metaliniai stovai – ne pati geriausia išeitis, tačiau kol kas ji – vienintelė, – sako R. Borkys. – Elektros stulpo atrama nepritaikyta išlaikyti didžiulį svorį, be to, šis stovas neapsaugo elektros laidų nuo paukščių ekskrementų. Todėl mes ir toliau kartu su aplinkosaugininkais ieškosime šios problemos sprendimo būdų. Kaip ir kiekvienas lietuvis esame suinteresuoti išsaugoti gandrus, tačiau tuo pačiu įstatymai mus įpareigoja patikimai ir saugiai skirstyti ir tiekti elektros energiją. Ir visomis įmanomomis priemonėmis siekiame tai užtikrinti”, – sako R. Borkys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.