Sostinėje registruotas dizenterijos protrūkis. Tarp susirgusiųjų yra du vaikai. Visi gydomi ligoninėse, daugeliui diagnozė jau patvirtinta. Nustatyta, jog ligoniai įtaria ligos priežastimi vartotus pieno produktus, pirktus sostinės Kalvarijų turgavietės pieno paviljone.
Dizenterijos analizė rodo, kad kasmet Lietuvoje šia liga dažniau sergama rugpjūčio – spalio mėnesiais.
Kalbiname Panevėžio infekcinių ligų ligoninės vyriausiąjį gydytoją Eugenijų PREIDĮ.
– Ar šiuo metu panevėžiečiai neserga dizenterija?
– Ne. Ir protrūkio seniai būta, tačiau kiekvienais metais dizenterija suserga po keletą žmonių. Apskrityje prieš porą savaičių registruotas salmoneliozės protrūkis. Abi šios ligos – panašios, tik dizenterija pasitaiko rečiau. Ji ir kitos žarnyno užkrečiamosios ligos dar vadinamos nešvarių rankų ligomis.
– Kaip saugotis dizenterijos?
– Infekcijos šaltinis paprastai yra žmogus. Nesilaikant asmens higienos, bakterijomis gali būti užterštas maistas, kiti namų aplinkos daiktai. Pavojingiausia, kai užteršiamas maistas, jame bakterijos ypač sėkmingai dauginasi. Tačiau bakterijos jautrios karščiui, nuo rankų lengvai pašalinamos vandeniu su muilu.
– Įtariama, kad vilniečiai užsikrėtė pirkę turguje pieno produktų.
– Todėl specialistai ir pataria nevartoti pieno, jo produktų, pirktų iš prekeivių, prekiaujančių tam neskirtose vietose. Asmenims, kurie mėgsta „kaimišką” pieną, patartina jį vartoti tik virintą. Nesaugu vartoti ir kitus pieno produktus, pagamintus iš nepasterizuoto pieno. Būtina maistui vartoti saugų geriamąjį vandenį, kruopščiai plauti vaisius, daržoves. Ypatingos asmens higienos turi laikytis namuose gydomas sergantis asmuo, kad neužterštų bakterijomis namų aplinkos daiktų, maisto.