A. Valionis pasidalino stojimo į ES patirtimi su Kroatijos užsienio reikalų ministre

Su darbo vizitu besilankantis Kroatijoje užsienio reikalų ministras Antanas Valionis penktadienį susitiko su šios šalies užsienio reikalų ministre Kolinda Grabar-Kitarovic, su kuria aptarė dvišalio bendradarbiavimo ir derybų dėl Kroatijos stojimo į Europos Sąjungą (ES) klausimus.

Anot Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešimo, A. Valioniui pasveikinus Kroatijos užsienio reikalų ir Europos integracijos ministrę pradėjus derybas dėl narystės ES, pastaroji padėkojo A. Valioniui už Lietuvos paramą Kroatijai.

K. Grabar-Kitarovic taip pat pabrėžė, jog, siekdama pasisemti patirties iš Lietuvos derybų stojant į ES bei sprendžiant Afganistano ir Irako klausimus, Kroatija nori suaktyvinti šių šalių bendradarbiavimą.

Pasak jos, siekdama aktyvesnio regioninio bendradarbiavimo, Kroatija taip pat ketina inicijuoti trijų Baltijos valstybių ir šio regiono šalių užsienio ir gynybos ministrų susitikimus.

URM vadovo teigimu, derantis dėl stojimo į ES itin svarbu apie derybų eigą nuolat informuoti visuomenę ir užsitikrinti jos paramą. Jis taip pat akcentavo, jog būtinas glaudus Vyriausybės ir Parlamento bendradarbiavimas.

Priminęs, jog Lietuvos derybos dėl stojimo į ES truko 3 metus, A. Valionis išsakė savo nuomonę, kad Kroatija taip pat turėtų orientuotis į greitas ir intensyvias derybas.

Lietuvos diplomatijos vadovas pakvietė K.Grabar-Kitarovic apsilankyti mūsų šalyje ir įvertinti tai, kaip pasikeitė Lietuva po stojimo į ES.

ELTA primena, jog Europos Komisija rekomendavo, kad ES pradėtų derybas su Kroatija dėl narystės 2004 metais. Ši šalis 2003 metais pateikė prašymą dėl stojimo į ES.

Pavasarį turėjusios prasidėti Kroatijos derybos su ES buvo atidėtos dėl nepakankamo Zagrebo bendradarbiavimo su buvusios Jugoslavijos tarptautiniu baudžiamuoju tribunolu (ICTY).

Sprendimas dėl Kroatijos narystės derybų pradžios buvo priimtas spalio 3 dieną, gavus Tarptautinio baudžiamojo tribunolo Hagoje vyriausiosios prokurorės Karlos del Pontės (Carlos del Ponte) ataskaitą, kurioje buvo konstatuotas Kroatijos visiškas bendradarbiavimas su ICTY.

Derybos su šia šalimi galės būti sustabdytos, jei ji ateityje neužtikrins visiško bendradarbiavimo su šia institucija.
2005-10-14 17:57

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.