„Dievų miško” ekranizacija traukia Lietuvos kino žiūrovus

Algimanto Puipos filmas „Dievų miškas”, pastatytas populiaraus Balio Sruogos romano motyvais, neabejotinai taps pelningiausiu Nepriklausomybės laikų lietuvišku kino filmu. Per 11 demonstravimo dienų į savo kasą susižėręs daugiau kaip 200 tūkst. litų, „Dievų miškas” tapo ir visos Lietuvos kino rinkos favoritu šiais metais.

Kol kas daugiausia žiūrovų pinigų šiais metais surinko lietuviškai dubliuota animacinė juosta „Visa tiesa apie ryklį” – beveik 400 tūkst. litų. „Dievų miškas” šią kartelę turėtų užtikrintai peršokti. Konkurentai, kurie dar galėtų aplenkti „Dievų mišką” šiais metais – į didįjį ekraną spalio pabaigoje sugrįšiantis legendinis Zoro, ketvirtasis filmas apie Hario Poterio nuotykius bei „Žiedų valdovo” režisieriaus Peterio Jacksono atgaivintas „King Kongas”. Pastarosioms dviems juostoms sukliudyti gali ne tiek abejingi kino žiūrovai, kiek trumpas laikas, kurį rekordų gerinimui turės filmai: abu gigantai kinuose pasirodys jau gruodį.

Per 10 demonstravimo dienų (nuo rugsėjo 23 iki 30 dienos)”Dievų mišką” pamatė 17,5 tūkst. žiūrovų. Iki visų laikų lietuviško filmo žiūrimumo rekordo trūksta daugiau nei labai daug: 1982-aisiais „Skrydį per Atlantą” pamatė 650 tūkst. žiūrovų. XXI-ojo amžiaus kino rinkai toks rezultatas yra fantastiškas: 2004-aisiais kino teatruose iš viso apsilankė vos 1,5 mln. kino mylėtojų.

Ir taip labai gero „Dievų miško” starto rezultatus neabejotinai būtų pagerinęs ir optimistiškesnis platintojų požiūris į komercinę A.Puipos juostos sėkmę: šiuo metu, kai filmui skiriamas didžiausias žiniasklaidos dėmesys, jį pamatyti gali tik Vilniaus ir Kauno žiūrovai. Kitų miestų kinomanams didžiausio pastarųjų metų lietuviško kino projekto teks palaukti dar kelias savaites, kol trys filmo kopijos bus išsuktos „Coca Cola Plazoje”, „Forum Cinemas Akropolyje” bei „Planetoje”.

Neliko nepastebėtas ir kitas lietuviškas kino projektas, kurio premjera įvyko praėjusį penktadienį. Keistuolių teatras į kino ekraną perkėlė kultinį savo muzikinį spektaklį „Paskutiniai Brėmeno muzikantai” ir per pirmąjį savaitgalį jį viename kino teatre pamatė 1,1 tūkst. žiūrovų. Iš DVD disko demonstruojamas filmas turėtų sutraukti dar ne vieną tūkstantį žiūrovų ir turi potencialo surinkti šešiaženklę pinigų sumą.

Į pelningiausių rugsėjo 30-spalio 2 dienos savaitgalio filmų trejetą lietuviški kino projektai įsileido Holivudo siaubo filmą „Urvas”, kuris su gana solidžiomis debiutinėmis pajamomis (22,5 tūkst. litų) užsiėmė antrąją sąrašo poziciją. Garsiais aktoriais titruose nesipuikuojantis pramoginis filmas apie mokslininkų tyrinėjimus debiutavo geriau negu savaitę anksčiau pasirodžiusi kita siaubo juosta „Raktas”.

Kiek sunkiau dėl žiūrovų dėmesio kovoti sekėsi Viljamo Šekspyro pjesės ekranizacijai „Venecijos pirklys” – debiutinį savaitgalį filmui pavyko surinkti nepilnus 10 tūkst. litų. Beveik metus į Lietuvos kino teatrų ekranus vėlavusi juosta kino mėgėjų nesužavėjo ir garsiais aktoriais – „Venecijos pirklyje” vaidmenis sukūrė Alas Pacino, neseniai Lietuvoje viešėjęs Jeremy Ironsas bei jaunasis gražuolis Josephas Fiennesas, kuriam filmai apie viduramžius tampa vizitine kortele (anksčiau aktorius sukūrė pagrindinius vaidmenis „Elžbietoje” bei „Įsimylėjusiame Šekspyre”).

Prasčiausiai pasirodžiusia savaitgalio premjera tapo savito humoro jaunimo komedija „Hazardo ketvertukas”. Į kino salę sukvietusi 408 žiūrovus ir į savo sąskaitą surinkusi beveik 5 tūkst. litų padūkėlių trijulė daug geresnio rezultato vargu ar galėjo tikėtis. Žiūrovų nepritraukė nei Lietuvoje gana populiaraus „Amerikietiško pyrago” žvaigždė Seanas Williamas Scottas, nei kino ekrane debiutuojanti popmuzikos atlikėja Jessica Simpson.

Ateinantį savaitgalį Lietuvos kino teatrų ekranus pasieks trys premjeros. Stipriausiai iš jų pasirodyti turėtų savotiško stiliaus režisieriaus Terry Gilliamo netradicinė fantastinė nuotykių juosta „Broliai Grimai” su Matto Damonu, Heathu Ledgeriu ir Monica Bellucci, bet greičiausiai ir jai nepavyks iš sosto išstumti „Dievų miško”, kuris karaliauti turėtų trečią savaitgalį iš eilės.

Kitos dvi premjeros skirtos siauresnei auditorijai – tai filmas apie futbolą „Įvartis”, kuriame labiau negu aktoriai spindi trumpai pasirodančios tikros sporto žvaigždės, bei veiksmo trileris „Broliai”, apie keturis sūnus, keršijančius už motinos mirtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.